Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Tutustu suomenkielisten AMK-tutkintojen valintaperusteisiin ja hakuohjeisiin. Hakuaika kevään toisessa yhteishaussa 13.-27.3.2024 klo 15 saakka.

Opiskelijoita puistossa

A. Lukion oppimäärä tai lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto

Suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat saadaan ammattikorkeakouluille suoraan ylioppilastutkintorekisteristä. Poikkeuksena ovat ennen vuotta 1990 ylioppilastutkinnon suorittaneet, joiden on liitettävä kopio/kuva lukion päättötodistuksesta sekä ylioppilastutkinnosta. 

Voit hakea myös pelkällä lukion päättötodistuksella (lukion oppimäärä suoritettu), joka ei ole mukana todistusvalinnassa. Liitä kopio/-kuva lukion päättötodistuksesta hakemuksellesi.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 24.1.2024 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 3.4.2024 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Hakukautena pelkän lukion päättötodistuksen saavat liittävät lukion päättötodistuksen hakemukselleen kevään 2024 yhteishauissa 11.7.2024 klo 15 ja syksyn 2024 yhteishaussa 31.12.2024 klo 15 mennessä.

Syksyn yhteishaussa voivat hakea myös syyslukukautena valmistuvat abit. Syksyllä kirjoitetut yo-arvosanat eivät ole mukana syksyn yhteishaun todistusvalinnassa. Kevään yhteishaun todistusvalinnassa ovat mukana myös keväällä valmistuvat abit.

B. Kansainväliset ylioppilastutkinnot IB, EB, RP, DIA

Liitä kopio/kuva European Baccalaureate (EB) -tutkinnon, International Baccalaureate (IB) -tutkinnon, Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnon tai Reifeprüfung (RP) -tutkinnon tutkintotodistuksestasi (Diploma) hakemuksellesi. Suomessa suoritetusta RP/DIA-tutkinnosta toimitetaan myös vastaavuustodistus.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle ovat:

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 24.1.2024 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 3.4.2024 klo 15.
  • DIA-tutkinto: 30.4.2024
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa.

Hakukautena valmistuvat

IB/EB-tutkinnot:

Jos valmistut hakukeväänä/-syksynä, liitä IB/EB lukion ennakoivat arvosanasi (predicted grades tai vastaava) hakemuksellesi

  • 3.4.2024 klo 15 (kevään haut),
  • 18.9.2024 klo 15 (syksyn haku) mennessä.

DIA-tutkinnot:

Jos valmistut hakukeväänä, liitä DIA-tutkinnon lopulliset arvosanat (sekä DIA-tutkinnon vastaavuustodistus) hakemuksellesi

  • 30.4.2024 klo 15 (kevään haut)

Hakukautena IB-, EB-, DIA-tutkintoon valmistuvat liittävät lopullisen tutkintotodistuksen kopion hakemuksellensa (IB: transcript of grades)

  • 11.7.2024 klo 15 (kevään haut),
  • 31.12.2024 klo 15 (syksyn haku) mennessä.

Syksyn yhteishaussa voivat hakea myös syyslukukautena valmistuvat abit, mutta he eivät ole mukava todistusvalinnassa.

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa.

C. Ammatillinen perustutkinto

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen ammattikorkeakoulun hakukelpoisuuden. Mahdollisessa todistusvalinnassa ovat mukana 1.8.2015 jälkeen valmistuneet ammatilliset perustutkinnot, joita ei ole suoritettu kokonaan näyttöinä.

  • Ennen 2018 valmistuneista ammatillisista perustutkinnoista tulee liittää tutkintotodistuksen kopio/kuva hakemukselle.
  • Mikäli olet valmistunut 1.8.2015 – 31.12.2016 välisenä aikana ammatilliseen perustutkintoon (joka ei ole kokonaan suoritettu näyttönä), ilmoita yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotettu keskiarvo.
  • Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-palvelussa olevien tietojen pohjalta. Mikäli havaitset puutteita vuoden 2017 tai sitä uudemman ammatillisen tutkintosi tiedoissa, olethan yhteydessä suoraan tutkintotodistuksesi myöntäneeseen oppilaitokseen.
  • Hakuvuonna valmistuvista hakijoista todistusvalinnassa mukana ovat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 13.5.2024 (kevään haut) / 9.10.2024 (syksyn haku) mennessä. Arvosanakorotukset jotka on suoritettu 1.7.2023 alkaen ja jotka saadaan suoraan KOSKI-tietovarannosta otetaan huomioon todistusvalinnassa. 
  • Jos valmistut hakusyksynä/-keväänä, tutkinnon tulee olla valmis viimeistään 11.7.2024 (kevään haut) / 31.12.2024 (syksyn haku), jotta voit olla hakukelpoinen
  • Ahvenanmaalla suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta tulee liittää kopio hakemukselle.
Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 24.1.2024 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 3.4.2024 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa. Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa niiltä hakijoilta, joiden tiedot eivät tule suoraan Koski-palvelusta. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

D. Muut ammatilliset tutkinnot

  • kokonaan näyttönä suoritettu ammatillinen perustutkinto
  • koulu-, opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
  • ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto

Ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu kokonaan näyttönä, ei sisällä yhteisiä tutkinnon osia (viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen), jonka vuoksi ne eivät ole suorassa todistusvalinnassa mukana.

Yllä olevista tutkinnoista valmistuneet eivät ole suorassa todistusvalinnassa mukana, mutta heidän on liitettävä tutkintotodistuksen kopio hakemukselleen. Vuonna 2018 ja sen jälkeen valmistuvien tiedot saadaan suoraan oppilaitoksilta. Jos valmistut hakusyksynä/-keväänä, tutkinnon tulee olla valmis viimeistään 1.6.2024 (kevään haut) / 31.12.2024 (syksyn haku).

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 24.1.2024 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 3.4.2024 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa. Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa niiltä hakijoilta, joiden tiedot eivät tule suoraan Koski-palvelusta. Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

E. Kaksois- tai kolmoistutkinto

Mikäli olet suorittanut kaksoistutkinnon (ylioppilastutkinto ja ammatillinen perustutkinto) tai kolmoistutkinnon (koko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä ammatillinen perustutkinto), olet hakukelpoinen ja mukana kummassakin todistusvalintatavassa yllä olevien ehtojen (kohdat A ja C) mukaisesti.

F. Ulkomailla suoritettu tutkinto

Jos sinulla on ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin, sinun tulee liittää lopullisen tutkintotodistuksen tai hakukautena valmistuvien väliaikaisen todistuksen/opintokortin kopio/kuva hakemuksellesi. 

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle ovat

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 24.1.2024 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 3.4.2024 klo 15
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15.

Hakusyksynä/-keväänä valmistuvat liittävät kopion lopullisesta tutkintotodistuksesta viimeistään

  • kevään yhteishaut: 11.7.2024 klo 15,
  • syksyn yhteishaku: 31.12.2024 klo 15 mennessä.

Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Kaikki hakukelpoisuutensa osoittaneet osallistuvat valintakokeisiin ja opiskelijavalinta tehdään pelkästään valintakokeen perusteella. Alkuperäiset dokumentit tarkistetaan opintojen alkaessa. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

Pakolaiset/turvapaikanhakijat

Jos hakija on Suomessa turvapaikanhakija, pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Lomakkeen voi pyytää hakijapalveluista. Hakukohteen korkeakoulu ratkaisee hakijalta pyytämänsä selvityksen perusteella, onko selvitys aikaisemmasta tutkinnosta riittävä.

Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksen ilmaiseva viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä sekä taustaselvityslomake kaikkien hakukohteiden ammattikorkeakoulujen hakijapalveluihin seuraavasti

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 24.1.2024 klo 15,
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 3.4.2024 klo 15,
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15 mennessä.

G. Alempi tai ylempi korkeakoulututkinto

Yleisen AMK-hakukelpoisuuden voit saada myös, mikäli olet suorittanut alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon.

  • Ulkomailla suoritetuista korkeakoulututkinnoista ja ennen 2003 valmistuneista suomalaisista korkeakoulututkinnoista tulee liittää tutkintotodistuksen kopio/kuva hakemukselle.
  • Hakuajan jälkeen valmistuvien tulee liittää viimeistään viikko hakuajan jälkeen opintokortti tai oppilaitoksen lausunto valmistumisesta ja lopullinen tutkintotodistus myöhemmin hakemukselle.
  • Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle:

Jo valmistuneiden lopullinen tutkintotodistus / hakuajan jälkeen valmistuvien opintokortti siihen mennessä suoritetuista opinnoista tai/ja oppilaitoksen lausunto valmistumisesta:

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 24.1.2024 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 3.4.2024 klo 15
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15.

Hakuajan jälkeen valmistuvien lopullinen tutkintotodistus:

  • kevään hauissa 31.7.2024 klo 15,
  • syksyn haussa 31.12.2024 klo 15 mennessä.

H. Harkinnanvarainen valinta

Harkinnanvarainen valinta on käytössä ainoastaan Jamkin englanninkielisissä AMK-tutkinnoissa. Eli jos sinulla ei ole mitään hakukelpoisuuden antavaa tutkintoa (esim. lukion oppimäärä, ammatillinen tutkinto), voit hakea kevään ensimmäisessä yhteishaussa harkinnanvaraisesti Jamkin englanninkielisiin AMK-tutkintoihin. Sinun tulee ottaa yhteys hakijapalveluihin hakuaikana, jos haet harkinnanvaraisena. Koulutuspäällikkö päättää hakijan hakemuksen tietojen perusteella, täyttyvätkö hakijalla edellytykset opiskeluun.

Ota huomioon kevään kaksi eri yhteishakua

Keväällä 2024 on kaksi erillistä yhteishakua, joissa molemmissa voi hakea kuuteen eri hakutoiveeseen eli yhteensä 12 koulutukseen.

  1. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa 3.-17.1.2024 klo 15 mennessä haetaan englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin.
    • Ensimmäisessä yhteishaussa ei ole käytössä priorisointia eli hakutoiveiden mieluisuusjärjestykseen laittoa. Voit tulla valituksi jopa kuuteen koulutukseen, joista valitset kiinnostavimman. Huomioi, että tämä koskee ainoastaan ensimmäistä yhteishakua.
       
  2. Kevään toisessa yhteishaussa 13.-27.3.2024 klo 15 mennessä haetaan suomenkielisiin koulutuksiin.
    • Toisessa yhteishaussa hakutoiveet laitetaan mieluisuusjärjestykseen, ja opiskelupaikoista tarjotaan ylintä mahdollista, johon pisteesi riittävät (ja alemmat hakutoiveet mitätöityvät).

Jos haet molemmissa yhteishauissa, täytät siis kaksi erillistä hakulomaketta. Hakutoiveita voit muuttaa ainoastaan kyseisen yhteishaun hakuaikana eli englanninkielisiä hakutoiveita 1. yhteishaun hakulomakkeella 17.1. klo 15 saakka ja suomenkielisiä toiveita 2. yhteishaun hakulomakkeella 27.3. klo 15 saakka. Voit ottaa vain yhden korkeakoulupaikan vastaan, jossa opinnot alkavat syyslukukaudella 2024. 

Hakukohteet kevään 2. yhteishaussa

Kevään 2024 toisessa yhteishaussa on Jamkista seuraavat hakukohteet, linkeistä löydät lisätietoa koulutusten sisällöistä:

Kulttuuriala

Liiketalouden ala

Luonnonvara-ala

Matkailu- ja ravitsemisala

Sosiaali- ja terveysala

Tekniikan ja liikenteen ala

Hakijan terveydentila sosiaali- ja terveysalalle haettaessa

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Alimmat pisterajat aiemmissa hauissa AMK-tutkintoihin

AMK-tutkinnot

Huomaathan, että kyseiset pisterajat koskevat ainoastaan Jamkin tutkinto-ohjelmia. Nykymuotoinen todistusvalinta on ollut käytössä keväästä 2020 ja valtakunnallinen AMK-valintakoe syksystä 2019. Aiempien hakujen valintakokeita ei julkaista. Pisterajat vaihtelevat vuosittain hakijajoukon ollessa eritasoista. Näiden pisterajojen jälkeen on voitu vielä hyväksyä opiskelijoita varasijoilta.

Alimmat pisterajat syksyn 2022 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2022 toisessa yhteishaussa

Alimmat pisterajat syksyn 2021 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2021 toisessa yhteishaussa

Alimmat pisterajat syksyn 2020 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2020 toisessa yhteishaussa

Ennakkotehtävät

Muista palauttaa Tiimiakatemian ja musiikkipedagogi -koulutusten ennakkotehtävät ajoissa Opintopolkuun!

Musiikkipedagogi, instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus, ennakkotehtävä palautettava 3.4.2024 klo 15 mennessä

Hakijalta edellytetään joko klassisen tai pop/jazz-musiikin taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opinnot tai vastaavat tiedot ja taidot haetussa pääinstrumentissa, jotka hakija kuvaa ennakkotehtävässä.

Ennakkotehtävä liitetään Opintopolun sähköiselle hakemukselle PDF-muodossa 3.4.2024 klo 15 mennessä. Myöhässä palautettavia ennakkotehtäviä ei huomioida missään tilanteessa.

Ennakkotehtävä arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Ennakkotehtävä ei vaikuta lopulliseen valinnan pisteytykseen.

Jos haet kumpaankin musiikkipedagogi -hakukohteeseen; instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus sekä varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi, tulee sinun palauttaa molempien ennakkotehtävät erikseen.

Ennakkotehtävän löydät alta.

Musiikkipedagogi, varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi, ennakkotehtävä palautettava 3.4.2024 klo 15 mennessä

Ennakkotehtävässä hakija kuvaa musiikillisen osaamisensa sekä mahdollisen opetus-, ohjaus- ja/tai valmennuskokemuksensa. Hakijalta edellytetään joko klassisen, kansanmusiikin tai pop/jazz-musiikin soiton ja /tai laulun harrastuneisuutta.

Ennakkotehtävä liitetään Opintopolun sähköiselle hakemukselle PDF-muodossa 3.4.2024 klo 15 mennessä. Myöhässä palautettavia ennakkotehtäviä ei huomioida missään tilanteessa.

Ennakkotehtävä arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Ennakkotehtävä ei vaikuta lopulliseen valinnan pisteytykseen.

Jos haet kumpaankin musiikkipedagogi -hakukohteeseen; varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi sekä instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus, tulee sinun palauttaa molempien ennakkotehtävät erikseen.

Ennakkotehtävän löydät alta.

Tiimiakatemian ennakkotehtävä palautettava 3.4.2024 klo 15 mennessä

Ennakkotehtävä tulee liittää opintopolun yhteishakulomakkeelle 3.4.2024 klo 15 mennessä. Tee palautus hyvissä ajoin, jotta vältyt viime hetken teknisiltä haasteilta. Myöhässä lähetettyjä ennakkotehtäviä ei huomioida missään tilanteessa.

Ennakkotehtävänä on enintään kahden minuutin mittainen hakuvideo ja kirjallinen CV.

  1. Lataa vapaamuotoinen hakuvideo YouTubeen tai valitsemaasi jaettuun verkkokansioon (esim. Dropbox), niin että se on vapaasti katsottavissa vähintään 11.6.2024 saakka.
  2. Tee kirjallinen CV, josta löytyy ainakin:
    • nimi, syntymäaika, kuva ja yhteystiedot
    • aiemmat tutkinnot ja muut koulutukset
    • työkokemuksesi ja niiden kesto
    • yksilö- ja joukkueharrastukset, luottamustoimet yms.
    • Lisää myös hakuvideosi linkki CV:hen

CV:n ei tarvitse noudattaa mitään erityistä asiakirjamallia. Tallenna CV pdf-muotoon.

Ennakkotehtävästä voi saada enintään 40 pistettä (video max. 20 p ja CV max. 20p.). Videosta tulee saada vähintään 4 pistettä ja CV:stä vähintään 4 pistettä. Ennakkotehtävän perusteella valitaan valintakokeeseen kutsuttavat.

Ennakkotehtävää käytetään tutkinto-ohjelman valinnoissa. Huomaa, että ennakkotehtävä on näkyvissä kaikille hakemusta käsitteleville virkailijoille, joten älä kerro siinä muiden ihmisten nimiä, terveys- tai perheasioita tai muitakaan luottamuksellisia tietoja.

Valintatavat ja opiskelupaikkojen jakautuminen

Alla on kerrottu kuinka opiskelupaikat jakautuvat Jamkissa eri valintajonojen kesken eli kuinka paljon kustakin jonosta valitaan.

Tutkinto-ohjelma Ylioppilastutkinnon todistusvalinta Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinta AMK-valintakoe Muu valintatapa
Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus 31%, joista ensikertalaisille 40% 20%, joista ensikertalaisille 40% 49%, joista ensikertalaisille 40% -
Insinööri AMK-tutkinnot, päivätoteutus 31%, joista ensikertalaisille 90% 20%, joista ensikertalaisille 90% 49%, joista ensikertalaisille 70% -
Insinööri (AMK), logistiikka, monimuotototeutus 31%, joista ensikertalaisille 40% 20%, joista ensikertalaisille 40% 49%, joista ensikertalaisille 40% -
Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, konetekniikka, energia- ja ympäristötekniikka, monimuotototeutukset - - - Oma valintaopintojakso* 100%, joista ensikertalaisille 40%
Tradenomi (AMK), liiketalous, päivätoteutus 36%, joista ensikertalaisille 80% 15%, joista ensikertalaisille 80% 49%, joista ensikertalaisille 80% -
Tradenomi (AMK), liiketalous, Tiimiakatemia, päivätoteutus - - - Oma ennakkotehtävä ja valintakoe 100%, joista ensikertalaisille 50%
Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, päivätoteutus 38%, joista ensikertalaisille 80% 22%, joista ensikertalaisille 80% 40%, joista ensikertalaisille 80% -
Restonomi (AMK), palveluliiketoiminta, päivätoteutus 24%, joista ensikertalaisille 80% 36%, joista ensikertalaisille 80% 40%, joista ensikertalaisille 80% -
Fysioterapeutti (AMK), toimintaterapeutti (AMK), päivätoteutukset 36%, joista ensikertalaisille 90% 15%, joista ensikertalaisille 80% 49%, joista ensikertalaisille 70% -
Sairaanhoitaja (AMK), päivätoteutus 36%, joista ensikertalaisille 95% 15%, joista ensikertalaisille 94% 49%, joista ensikertalaisille 85% -
Sairaanhoitaja (AMK), sosionomi (AMK), monimuotototeutukset 36%, joista ensikertalaisille 80% 15%, joista ensikertalaisille 80% 49%, joista ensikertalaisille 60% -
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK), monimuotototeutus - - - Oma valintaopintojakso* 100%, joista ensikertalaisille 60%
Musiikkipedagogi (AMK), instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus - - - Oma valintakoe 100% (ennakkotehtävä vaikuttaa kokeeseen pääsyyn), ei ensikertalaiskiintiötä
Musiikkipedagogi (AMK), varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi - - - Oma valintakoe 100% (ennakkotehtävä vaikuttaa kokeeseen pääsyyn), ei ensikertalaiskiintiötä

 

Todistusvalinta

Ylioppilastutkinnossa pisteitä saa äidinkielestä, matematiikasta, vieraasta/toisesta kotimaisesta kielestä sekä kahdesta parhaasta pisteitä tuottavasta aineesta reaaliaineet/vieras kieli.

Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnassa ovat mukana 1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet. Kokonaan näyttönä suoritetut ammatilliset perustutkinnot eivät ole mukana todistusvalinnassa. Ammatillisessa perustutkinnossa pisteitä saa painotetusta keskiarvosta sekä kolmesta tutkinnon yhteisten osien arvosanasta.

Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Ensikertalaisille varattavat opiskelupaikat

Ensikertalainen on hakija, joka

  • ei ole hakuajan päättymispäivään mennessä suorittanut korkeakoulututkintoa Suomessa
  • ei ole vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen

Jos siis olet jo suorittanut suomalaisen korkeakoulututkinnon tai olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta, et ole ensikertalainen.

Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä ei-ensikertalaisten ja ensikertalaisten hakijoiden joukosta. Jos ensikertalaisia ei ole riittävästi, täytetään ensikertalaisille varatut aloituspaikat muilla hakijoilla.

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta:

  1. Hakutoivejärjestys
  2. Yo-arvosanat:
    I. Äidinkieli
    II. Matematiikka
    III. Vieras kieli/toinen kotimainen kieli

Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta:

  1. Hakutoivejärjestys
  2. Tutkinnon painotettu keskiarvo
  3. Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
    I. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
    II. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
    III. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Valintakoevalinta:

  1. Hakutoivejärjestys 

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välille,

  • arpoo tietojärjestelmä automaattisesti järjestyksen.
  • sosiaali- ja terveysalalla monimuotototeutuksissa sekä sairaanhoitaja päivätoteutuksessa valitaan kaikki hakijat, joilla on alin tutkinto-ohjelmaan opiskelijaksi hyväksymiseen riittävä pistemäärä.

Valintaopintojakso:

  1. Hakutoivejärjestys 

Tieto- ja viestintätekniikka, monimuoto: Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välille, arpoo tietojärjestelmä automaattisesti järjestyksen.

Konetekniikka, energia- ja ympäristötekniikka sekä kuntoutuksen ohjaaja monimuoto: Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välille, valitaan kaikki tasasijalla olevat hakijat.

Valintakokeet

Jamkissa valintakokeita on käytössä alla olevan mukaisesti.

Valtakunnallinen AMK-valintakoe 27.-31.5.2024

Suomenkielisten AMK-tutkintojen valinnoissa käytetään AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe.

  • Huomaa poikkeuksena musiikkipedagogi (AMK); tradenomi (AMK), Tiimiakatemia; insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikan, konetekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan monimuotototeutukset sekä kuntoutuksen ohjaaja (AMK) monimuotototeutus, joissa on oma valintakoe/valintaopintojakso.

AMK-valintakoe järjestetään 27.5. - 31.5.2024 välisenä aikana.

  1. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen missään tilanteessa.
  2. Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

    Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.

  3. Ota valintakokeeseen mukaan:
    tunniste
    voimassa oleva virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus
    kannettava tietokone ja virtajohto
    halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan)
    kynä

  4. Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.

Musiikkipedagogi, instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus, valintakoe

Valintakokeeseen kutsutaan hakijat, jotka ovat hakeneet yhteishaussa kyseiseen hakukohteeseen opintopolku.fi:ssä, ovat hakukelpoisia ja ovat suorittaneet ennakkotehtävän hyväksytysti. Ennakkotehtävän löydät tältä sivulta ylempää. Ennakkotehtävä liitetään Opintopolun sähköiselle hakemukselle 3.4.2024 klo 15 mennessä.

Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse arviolta huhtikuun lopulla. Valintakoe pidetään Suomalaisella musiikkikampuksella 20. - 24.5.2024, ja valintakoe on hakijalle yksipäiväinen. Ohjeet valintakokeeseen sekä instrumenttikohtaisen aikataulun tulet löytämään alta hakuajan jälkeen.

Valintakokeessa hakijan osaamista arvioidaan musiikin ennakkotehtävässä ilmoitetussa pääinstrumentissa sekä sen genreorientaatiota (klassinen tai pop/jazz) vastaavassa teoria- ja säveltapailukokeessa sekä soveltuvuudessa. Kokeen jokainen osio on suoritettava hyväksytysti. Minimipisterajat on mainittu alla.

Valintakokeen rakenne:
Osio Max. pisteet Min. pisteet
1. Instrumenttikoe 25 14
2. Teoria- ja säveltapailukoe    
   a) teoria 15 6
   b) säveltapailu 10 4
3. Soveltuvuutta arvioiva haastattelu  25 13
Osiot yhteensä 75  

Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon tasapainoinen opintojen suuntautumisten toteutuma ja instrumenttijakauma. Hakijamäärä voi vaikuttaa siihen, että suositun instrumentin edelle voi mennä pienemmällä pistemäärällä sellainen instrumentti, johon on vähemmän hakijoita.

Valintakoeyhteistyötä ei tehdä Jamkin toisen musiikkipedagogi (AMK) -hakukohteen eikä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa. Jos haet Jamkin molempiin Musiikkipedagogi (AMK) -hakukohteisiin, sinun tulee valintakoekutsun saatuasi osallistua molempien hakukohteiden valintakokeeseen.

Hakija ei voi tulla valituksi tutkinto-ohjelmaan, jos hänellä on voimassa oleva opiskeluoikeus Jamkin musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmassa 15.6.2024 jälkeen.

Musiikkipedagogi, varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi, valintakoe

Valintakokeeseen kutsutaan hakijat, jotka ovat hakeneet yhteishaussa kyseiseen hakukohteeseen opintopolku.fi:ssä, ovat hakukelpoisia ja ovat suorittaneet ennakkotehtävän hyväksytysti. Ennakkotehtävän löydät tältä sivulta ylempää. Ennakkotehtävä liitetään Opintopolun sähköiselle hakemukselle 3.4.2024 klo 15 mennessä.

Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse arviolta huhtikuun lopulla. Valintakoe pidetään Suomalaisella musiikkikampuksella 20. - 24.5.2024, ja valintakoe on hakijalle yksipäiväinen.

Valintakokeessa arvioidaan hakijan musiikillista osaamista (min 24p./50p.) ja soveltuvuutta musiikkipedagogi (AMK) -opintoihin (min 13p./25p.).

Valintakokeen rakenne:
Musiikillinen näyte (min 24p./50p.):

  • Laulunäyte
  • Soittonäyte

Soveltuvuuskoe (min 13p./25p.):
•    Haastattelu
•    Toiminnallinen ryhmätilanne
 

Valintakoeyhteistyötä ei tehdä Jamkin toisen musiikkipedagogi (AMK) -hakukohteen eikä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa. Jos haet Jamkin molempiin Musiikkipedagogi (AMK) -hakukohteisiin, sinun tulee valintakoekutsun saatuasi osallistua molempien hakukohteiden valintakokeeseen.

Hakija ei voi tulla valituksi tutkinto-ohjelmaan, jos hänellä on voimassa oleva opiskeluoikeus Jamkin musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmassa 15.6.2024 jälkeen.

Tiimiakatemian valintakoe 28.5.2024

Valintakokeeseen kutsutaan 100 ennakkotehtävästä eniten pisteitä saanutta hakijaa. Ennakkotehtävän ohjeet löydät tältä sivulta ylempää. Ennakkotehtävä liitetään Opintopolun sähköiselle hakemukselle 3.4.2024 klo 15 mennessä.

Tiimiakatemian oma valintakoe järjestetään 28.5.2024. Valintakoe koostuu seuraavista osioista:

  • kirjallinen tehtävä max 20p, min. 4p.
  • toiminnallinen tehtävä max. 20p., min. 4p.
  • ryhmähaastattelu max. 20p., min. 4p.

Hakijan tulee suorittaa ennakkotehtävä ja valintakokeen osiot hyväksytysti. Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävän ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella. Tiimiakatemia ei tee valintakoeyhteistyötä. Opiskelupaikoista 50% on varattu ensikertalaisille.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa, tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus yleiseen liitteiden palautuspäivään mennessä (7 vuorokautta hakuajan päättymisestä).

Valintaopintojaksot

Jamkin valintaopintojaksoja käytetään valintatapana alla mainituissa tutkinto-ohjelmissa. Muista hakea yhteishaussa Opintopolussa hakuaikana.

Konetekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan monimuotototeutusten valintaopintojakso

Konetekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan monimuotototeutusten valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella (molempiin käy sama valintaopintojakso). Opintojakso on Jamkin konetekniikan ja energia- ja ympäristötekniikan insinööri (AMK) tutkintoon valmentava ja sisällytettävissä oleva 3 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso, matematiikkaan valmistavat opinnot. 

  • Opintopolun yhteishaussa kyseiseen tutkinto-ohjelmaan hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa 9.4.2024.
  • Verkkotentti opintojaksosta on 23.5.2024 klo 17-19.30.
  • Tehtävät palautetaan viimeistään ja opintojakso päättyy 28.5.2024 klo 23.55.
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 50/100 pistettä voidakseen tulla valituksi ja kaikki tehtävät sekä tentti tulee suorittaa hyväksytysti. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.
  • Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi saada suoritusmerkintää valintaopintojaksosta ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä Konetekniikan tai Energia- ja ympäristötekniikan insinööri (AMK) tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Tieto- ja viestintätekniikan monimuotototeutuksen valintaopintojakso

Tieto- ja viestintätekniikan monimuotototeutuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Opintojakso on Jamkin Tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) tutkintoon kuuluva 4 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso. 

  • Opintopolun yhteishaussa kyseiseen tutkinto-ohjelmaan hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa 9.4.2024 ja harjoitustehtävillä on viikottaiset palautusajat (viimeisen harjoitustehtävän viimeinen palautuspäivä on 30.5.2024). Tentti järjestetään 31.5.2024 etänä.
  • Hakijan on saatava tentistä vähintään 20 pistettä läpäistäkseen tentin ja opintojaksosta (tentti ja harjoitustehtävät) yhteensä väh. 50/100 pistettä voidakseen tulla valituksi.
  • Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.
  • Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi saada suoritusmerkintää valintaopintojaksosta ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä Tieto- ja viestintätekniikan insinööri (AMK) -tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Kuntoutuksen ohjaaja monimuotototeutuksen valintaopintojakso

Jamkin Kuntoutuksen ohjaaja monimuotototeutuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Opintojakso on Jamkin Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -tutkintoon kuuluva 3 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso.

  • Opintopolun yhteishaussa kyseiseen tutkinto-ohjelmaan hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa tiistaina 9.4.2024 ja viimeisen tehtävän palautuspäivä on 28.5.2024.
  • Valintaopintojakson webinaarit (verkko-opetus) pidetään 9.4.2024, 23.4.2024 ja 14.5.2024 klo 12-16.
  • Verkko-opetukseen osallistuminen on edellytys valintaopintojakson suorittamiselle.
  • Hakijan tulee saada valintaopintojakson arvosanaksi vähintään arvosana 3 (42/70 pistettä) voidakseen tulla valituksi. Valintaopintojakson arvosana koostuu harjoitustehtävästä (yksilötehtävä) sekä ryhmätyöstä. Kummatkin osiot tulee suorittaa hyväksytysti, jotta voi tulla valituksi. Hakijat laitetaan pistejärjestykseen opintojaksosta saatavien pisteiden perusteella.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.
  • Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellämainittua tunnistusasiakirjaa et voi saada suoritusmerkintää valintaopintojaksosta ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi. 

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Opiskelija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Oikaisumenettely

Jos ammattikorkeakoulun opiskelijavalintaa ei mielestäsi ole tehty valintaperusteiden mukaisesti, ota ensin yhteyttä ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Jos asia ei selvittelyn jälkeen ratkea sinua tyydyttävällä tavalla, voit pyytää oikaisua Jamkin opintoasioiden lautakunnalta kirjallisesti neljäntoista (14) päivän kuluessa tulosten julkaisusta.

Oikaisupyynnössä sinun on yksilöitävä, missä kohdin ja millä perusteella haet muutosta. Lähetä oikaisupyyntö mahdollisine liitteineen seuraavaan osoitteeseen:

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, opintoasioiden lautakunta/Sirpa Tuomi
PL 207
Rajakatu 35
40101 Jyväskylä

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Avoimen väylä, kevät 2024

Avoimen väylän haussa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi AMK-tai YAMK-tutkintoon avoimessa korkeakoulussa suoritettavien opintojen perusteella. Hakuaika 1.-15.5.2024 klo 15 saakka.