AMK-tutkinto
Yhdistä insinööritutkinnossasi luonnonvarat ja teknologinen osaaminen - opiskele tulevaisuuden tekijäksi!
Ilmastokysymysten ratkaisemiseksi maailma tarvitsee osaajia, jotka kehittävät uusia teknologioita ja kykenevät soveltamaan niitä maa- ja metsätaloussektorilla. Kuvittele itsesi robotiikan ja tekoälyratkaisuiden äärelle, joiden avulla pystyt edistämään luonnon ja ihmisten hyvinvointia ja näin vastaamaan aikakautemme suurimpiin haasteisiin. Ole mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta, opiskele luonnonvaratekniikkaan erikoistuvaksi insinööriksi!

Ilmastonmuutoksen hillitseminen, vihreä siirtymän edistäminen ja luonnonvarojen käytön ympäristövaikutusten hallinta vaativat laaja-alaista luonnontieteellistä ja teknisten ratkaisujen osaamista. Luonnonvaratekniikan tutkinto-ohjelman suoritettuasi sinulla on vahva ja monipuolinen luonnontieteellinen, sähkö- ja automaatiotekninen sekä tietotekninen osaaminen. Näiden lisäksi sinulla on kyky soveltaa tätä osaamista maa- ja metsätalouden toimintaympäristöön liiketaloudellisin perustein.
Mitä opiskellaan, kun opiskellaan luonnonvaratekniikkaa?
Luonnonvaratekniikkaan suuntaavat insinööriopinnot tarjoavat sinulle valmiudet luonnonvara-alan vaativiin työtehtäviin. Opinnoissa saat itsellesi vahvan luonnontieteellisen pohjan ja se rinnalle ainutlaatuista, alalle soveltuvaa teknistä osaamista.
Opintoihin sisältyy luonnontieteiden perusteita, sähkö- ja automaatiotekniikkaa, tietotekniikkaa, älybiotaloutta, maa- ja metsätaloutta sekä liiketoiminnan kehittämistä.
- Luonnontieteiden perusteet: opiskelet matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja niiden soveltamista teknisssä ratkaisuissa.
- Sähkö- ja automaatiotekniikka: otat haltuun perusteet sekä tutustut luonnonvara-alan mittaustekniikoihin, digitaalitekniikkaan ja elektroniikkaan.
- Tietotekniikka: opit ohjelmointia, kasvatat ymmärrystäsi tietokannoista, tietoverkoista ja sulautetuista järjestelmistä.
- Älybiotalous: opit ymmärtämään biotalouden toimintaympäristöä ja sen teknologisia ratkaisuja. Nykyaikaiset biotalouden teknologiat ja niiden kehittäminen tulevat tutuiksi.
- Maa- ja metsätalous: saat monipuolisen ja käytännönläheisen perusosaamisen maa- ja metsätaloudesta. Opit esimerkiksi metsien hoidossa käytettävät menetelmät ja niiden teknologiset ratkaisut sekä opit soveltamaan maatalousalan erilaisia työkaluja ja ohjelmistoja.
- Liiketoiminnan kehittäminen: opiskelet asiakaslähtöistä liiketoimintaa ja talousjohtamisen perusteita. Opit yritysten ympäristöjohtamisen periaatteet ja perehdyt ympäristöjärjestelmien ja vastuullisuusraportoinnin vaatimuksiin.
Lisäksi osaat suunnitella, mitoittaa ja kehittää energiatehokkaita, kestäviä prosesseja ja ratkaisuja luonnonvarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävään käyttöön.
Opit projektityöskentelyn perusteet sekä soveltamaan osaamistasi yritysten antamissa työelämälähtöisissä projekteissa. Kaikille yhteisten opintojen ohella voit syventää osaamistasi ja suuntautua esimerkiksi robotiikkaan, tekoälyyn ja data-analytiikkaan tai kiertotalouteen.
Opintojen joustava toteuttaminen
Monimuoto-opiskelussa painottuu itsenäinen opiskelu joustavalla aikataululla, mutta se ei ole täysin riippumatonta ajasta ja paikasta. Opintojesi alussa sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä myös arvioidaan aikaisemmin hankkimasi osaaminen. Opintosi sisältävät lähiopetusta sekä verkkoluentoja, laskuharjoituksia, laboratoriotöitä, ryhmätöitä, tenttejä, työharjoittelua sekä opinnäytetyön.
Lähiopetus toteutetaan monipaikkaisena, kunkin opintojakson tarpeen mukaan, hyödyntäen sekä Jamkin pääkampuksen että Saarijärven Tarvaalan Biotalouskampuksen oppimisympäristöjä. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin sisältyy verkko-opetusta, joka edellyttää läsnäoloa. Opetus toteutetaan arkipäivisin.
Luonnonvara-alan osaamisesta on etua insinöörin uralla
Tulevaisuus tarvitsee osaajia, jotka pystyvät vastaamaan kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän toteuttamisen moninaisiin haasteisiin. Valmistuttuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisissa luonnonvara-alaan liittyvissä työtehtävissä, kuten
- prosessien kehittämisessä
- uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä
- myynnin ja markkinoinnin tehtävissä
- muissa asiantuntijatehtävissä
Tyypillisesti tällaisia tehtäviä on teknologiateollisuuden ja luonnonvara-alan yrityksissä, suunnittelu- ja konsultointitoimistoissa sekä tutkimusorganisaatioissa.
Työelämäläheistä oppimista
Opintoihin kuuluu viiden kuukauden työharjoittelu, jonka voit suorittaa yhdessä tai kahdessa jaksossa.
Luonnonvara-alalla toimivat yritykset osallistuvat aktiivisesti koulutukseen pitämällä asiantuntijaluentoja, antamalla projektitöiden ja opinnäytetöiden aiheita sekä tarjoamalla tutustumiskäyntejä erilaisiin alan kohteisiin.
Opinnäytetyön laajuus on 15 op ja se tehdään alan yritykselle.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) voit hakea valmistuttuasi ja hankittuasi työkokemusta vähintään kahden vuoden ajalta. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.