artikkeli

Kynätesti

Kuinka mitata opiskelijoiden väsymystä ja kognitiivista kuormitusta hauskalla ja leikkisällä tavalla samalla aktiivisuutta lisäten ja keskittymistä harjoittaen? Ottamalla kynä käteen!
Alla on ohjeet Kynätestin toteukseen. Testin voi myös alla olevasta linkistä tulostaa paperille käytettäväksi esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. 

Kynätesti, mallikuva, Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu

Aloitusasento

  1. Seiso hyvässä ryhdissä jalat kiinni toisissaan. 
  2. Taivuta kyynärpää 90 asteen kulmaan ja kämmenpöytä ylöspäin (ns. ’sataako täällä vettä’ -asento) 
  3. Jätä etusormi suoraksi ja koukista muut sormet (peukalo voi jäädä myös auki) 
  4. Aseta kynä etusormen uloimman nivelen kohdalle tasapainoon. kts kuva

Testin toteutus

  1. Käsi aloitusasennossa kyynärpää kyljessä kiinni 90 asteen koukussa. Pidä kynä tasapainossa 10 sekunnin ajan (laske hitaasti kymmeneen).
  2. Ojenna käsi hitaasti suoraksi eteen. Pidä kynä tasapainossa 10 sekunnin ajan. Vie ojennettu käsi hitaasti suorana sivulle olkapään linjaan. Seuraa katseella kynää koko ajan. Pidä kynä tasapainossa 10 sekunnin ajan.
  3. Palauta käsi hitaasti suoraksi eteen. Pidä kynä tasapainossa 10 sekunnin ajan.
  4. Palauta käsi hitaasti aloitusasentoon vartalon sivulle kyynärpää 90 asteen kulmaan. Pidä kynä tasapainossa 10 sekunnin ajan.
  • Tee testi molemmilla käsin. Aloita kädellä, jota käytät enemmän (ns. kirjoituskäsi).
  • Jokaisesta onnistuneesta kohdasta saat yhden pisteen. Testin maksimipistemäärä on siis 10 pistettä (5/5).
  • Testi sopii hyvin erilaisiin tilanteisiin, joissa pitää olla pitkiä aikoja paikoillaan, tai jos muuten halutaan testata henkilön jaksamista ja kognitiivista tilaa.
  • Testin avulla saa tauotettua myös istumista esim. opiskelutunti- ja etäseminaaritilanteissa.
  • Testituloksen parantamisen voi ottaa myös tavoitteeksi jakson aikana.
  • Henkilöille, joille testin perusversio on helppo, vaikeutta voi lisätä tekemällä testi yhdellä jalalla seisten ja/tai silmät suljettuina.
  • Voitte myös itse liikkeitä testin haasteellistamiseksi. Esimerkiksi esineiden ylittäminen/alittaminen tai pujottelu tuo hauskuutta ja haastetta testiin.

Vinkkejä palautumiseen

Pidä taukoja vähintään 30 minuutin välein. Tauko voi olla erilaisia venyttely- ja kuntoiluliikkeitä. Tee myös sykettä nostattavia harjoitteita. Jos mahdollista, käy ulkona ja luonnossa, sillä pienikin kävely ulkona virkistää ja palauttaa. Voit harjoitella myös tätä testiä tauoilla, jolloin keskittymiskyky kohoaa ja mieli saa taukoa opiskeltavasta aiheesta.