uutinen 24.5.2019

Yhteisvanhemmuuteen oppimassa: Suomen Akatemialta yli neljännesmiljoonan hankerahoitus JAMKille

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on saanut 274 304 euron hankerahoituksen Suomen Akatemialta yhteisvanhemmuutta tarkastelevaan tutkimukseen. Tutkimus toteutetaan konsortiohankkeena Jyväskylän yliopiston kanssa. Konsortion saama rahoitus on yhteensä 560 000 euroa. Yhteistyössä on mukana myös THL ja lukuisia kansainvälisiä kumppaneita.

Yhteisvanhemmuuteen oppimassa: vertaileva pitkittäistutkimus yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa on JAMKin ja Jyväskylän yliopiston yhteinen, poikkitieteinen konsortiotutkimus. Tutkimus tuottaa uutta tietoa yhteisvanhemmuuden rakentumisesta vanhemmuuteen siirtymävaiheessa ja osoittaa, miten hyvinvointipolitiikka, perhepalvelut ja kulttuuriset odotukset ja normit muovaavat yhteisvanhemmuutta.

– Yhteisvanhemmuus viittaa vanhempien tapaan toimia yhdessä vanhemman rooleissaan. Sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi vanhempien toisilleen tarjoamaan tukea, tapaa tehdä päätöksiä ja jakaa vanhemmuuden tehtäviä, selventää JAMKin asiantuntija ja hankkeen vastuullinen tutkija, perhepsykologian dosentti Kaisa Malinen.

Tutkimukseen osallistuu suomalaisia, australialaisia, japanilaisia ja portugalilaisia vanhempia niin lapsen odotuksen loppuvaiheessa kuin lapsen syntymän jälkeenkin. Suomessa haastatellaan lisäksi perhekeskusten ammattilaisia.

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on 24.5.2019 myöntänyt rahoituksen kaikkiaan 73 akatemiahankkeelle, joissa on yhteensä 81 osahanketta. Näiden päätösten perusteella toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita 35 miljoonalla eurolla. Katso Suomen Akatemian tiedote.

Lisätietoja:
Kaisa Malinen, asiantuntija
[email protected]
p. 050 360 2104
Jyväskylän ammattikorkeakoulu