uutinen 2.5.2023

Aktivoiva breikki

Opiskelijat istuvat keskimäärin 11 tuntia päivässä. Tiedetään, että pitkäaikainen istuminen on yhteydessä moniin terveysongelmiin, jonka vuoksi taukoliikunnan merkitystä terveyden ja jaksamisen näkökulmasta ei voi liiaksi korostaa. Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -kysely toteutettiin keväällä 2022, ja sen perusteella 81 prosenttia opiskelijoista koki liikuskelun edistävän heidän jaksamistaan oppituntien aikana ja 77 prosenttia opetushenkilöstöstä uskoi samoin. Toisaalta vajaa puolet opiskelijoista vastasi, että lähiopetuksessa ei hyödynnetä toiminnallisia opetusmenetelmiä ja etäopetuksen osalta tilanne vaikuttaa vieläkin huolestuttavammalta (71 %). Vastauksissa on havaittavissa selkeänä ristiriitana se, että tauottaminen ja liikuskelu koetaan tärkeäksi sekä opiskelijoiden että opetushenkilöstön puolella, mutta jostain syystä käytännön toteutuksessa on selkeitä puutteita.

Istumista ja paikallaanoloa tulisi tauottaa 20–30 minuutin välein vähentääkseen istumisen aiheuttamia haittoja ja fyysistä kuormitusta. Taukoliikunnalla on myös havaittu positiivinen yhteys opiskelijoiden oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan heti tauon jälkeen työn sujuvuus ja tuottavuus paranevat sekä ratkaisut ovat aiempia luovempia. On syytä muistaa, että lyhytkin breikki on hyödyksi terveydelle ja hyvinvoinnille, joten ajanpuute tai kiire eivät ole päteviä syitä taukojen pitämättömyydelle! Liikuskelun voi helposti upottaa osaksi opetusta esimerkiksi ohjeistamalla opiskelijoita keskustelemaan seisten luennon aiheista tai pitämällä taukoliikuntahetken BREAK PRO (yliopisto) tai Cuckoo (Jamk) -taukoliikuntasovelluksilla.

Keho kiittää tauoista, ei istumisesta

Kehossamme tapahtuu useita muutoksia, kun istumme pitkään. Jo puolen tunnin yhtäjaksoinen istuminen heikentää ja hidastaa verenkiertoamme koko kehossa, mutta erityisesti jalkojen alueella, kun lihasten aktiivisuus istuessa vähenee. Tämä johtaa veren pakkautumiseen jalkoihin ja verenpaineen nousuun. Sen sijaan meidän niska- ja hartiaseutumme lihakset aktivoituvat liiankin tehokkaasti, mikä lisää niska- ja hartiaseudun kipu- ja jännitystiloja. Selän terveys myös heikkenee, koska kumara istuma-asento kuormittaa selän lihaksia, joka heikentää niiden kykyä ylläpitää ergonomista asentoa. Tämä voi johtaa selän kiputiloihin ja muihin selän ongelmiin.

Säännöllinen ylösnouseminen ja jaloittelu on tärkeää istumisen haittojen vähentämiseksi. Kun nousemme ylös ja liikuskelemme, energiatasot kohoavat ja tunnemme itsemme virkeämmiksi.

Lyhyen liikuntatuokion on havaittu myös vähentävän ahdistusta ja stressiä sekä kohottavan mielialaa. Aivot kiittävät myös tauoista, koska taukoliikunnan on havaittu edistävän kognitiivista suorituskykyä kuten muistia ja tarkkaavaisuutta. Lisäksi liikuskelu vilkastuttaa koko kehomme verenkiertoa, niin myös aivojen. Tällöin aivojen hapensaanti paranee, joka tehostaa aivojen toimintaa ja vähentää väsymystä.

Voidaankin todeta, että pienet breikit opetuksen lomassa tukevat opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista. Ja kuinka kätevää, että myös sinä itse hyödyt tauottamisesta! Kai sinäkin jo tauotat opetustasi?

Inga Forsman
Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen harjoittelija

 

Lähteet:

Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu- kyselyn tuloksia keväältä 2022. Terveyden edistämisen tutkimuskeskus. Julkaisuja 8. Jyväskylän yliopisto

Callaghan JP, McGill SM. Low back joint loading and kinematics during standing and unsupported sitting. Ergonomics. 2001 Dec 10;44(3):280–94

Chang, Y. K., Labban, J. D., Gapin, J. I., & Etnier, J. L. (2012). The effects of acute exercise on cognitive performance: a meta-analysis. Brain research, 1453, 87–101.

Erickson, K. I., Hillman, C. H., & Kramer, A. F. (2015). Physical activity, brain, and cognition. Current opinion in behavioral sciences, 4, 27–32.

Hamilton MT, Hamilton DG, Zderic TW. Sedentary behavior as a mediator of type 2 diabetes. Med Sport Sci. 2014; 60:11–26. doi: 10.1159/000360406.

Huotilainen, M. (2021). Aivosi tarvitsevat tauon. Taukokulttuurin elvytysopas. 1. painos. Tuuma.

Loprinzi, P. D. (2015). Objectively measured light and moderate-to-vigorous physical activity is associated with lower depression levels among older US adults. Aging and mental health, 19(4), 305–310.

KOTT-tutkimus 2016 & 2021.

UKK-instituutti. (2020). Paikallaanolon terveysvaikutukset. Viitattu 21.2.2023. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/paikallaanolon-terveyshaitat/

UKK-instituutti. (2018). Paikallaanolon vähentäminen osa 1. Viitattu 20.2.2023 https://ukkinstituutti.fi/wp-content/uploads/2020/11/Paikallaanolon-vahentaminen-osa1-2019-huomiotekstit.pdf

Sarjassa aiemmin julkaistut tekstit

Aktivoiva breikki -artikkeli kuuluu Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen harjoittelijoiden Eveliina Koljosen ja Inga Forsmanin neljän artikkelin sarjaan. Sarjan muut osa löydät alla olevien linkkien takaa. Hyviä lukuhetkiä!