Työelämäpedagogiikka
Ammatillisen oppimisen ydintä on laadukas yhteistyö oppilaitoksen ja työelämän välillä. Tutkimuksena se kohdistuu työelämäpedagogiikkaan, työssä oppimisen ohjaukseen ja oppilaitos-työelämäyhteistyöhön.

Jatkuvan oppimisen taito on kiihtyvästi muuttuvassa työelämässä elinehto. Se ylläpitää osaamista ja tukee työuralla kehittymistä. Työssä ja työpaikalla jatkuva oppiminen toteutuu kokemusta reflektoiden. Työssä oppiminen on myös kiinteä ja olennainen osa ammattikorkeakoulutusta ja ammatillista koulutusta. Työssä oppimista voi tapahtua myös muualla kuin työpaikoilla, erilaisissa simulatiivisissa oppimisympäristöissä ja verkossa. Se voi tapahtua ohjauksen tuella mutta myös ilman ohjausta.
Tutkimme ja kehitämme työssä tapahtuvaa oppimista
Työssä oppimisen, työelämäpedagogiikan tutkimuksessa tarkastellaan ratkaisuja, joilla tuetaan työssä, työn äärellä, työpaikalla tapahtuvaa oppimista yksikön, yhteisön ja oppilaitos-työelämäyhteistyön näkökulmasta. Tämä tarkoittaa työelämäpedagogisten ratkaisujen ja osaamisen kehittämistä tukevien oppimisympäristöjen myös simulaatio- ja verkkoympäristöjen tutkivaa kehittämistä.
Jamkissa tutkimme korkeakoulu-työelämäyhteistyötä ja sen merkitystä oppijalle, työelämälle ja opettajalle; työelämäpedagogisia ratkaisuja ammattikorkeakoulussa muuan muassa TKI:n ja opetuksen integraatiota, opinnäytetyön roolia opiskelijan osaamisen ja työelämän kehittämisessä, digitaalisuuden hyödyntämistä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamisessa ja reflektio-osaamisen kehittämisen menetelmiä.
Työelämäpedagoginen tutkimus on luonteeltaan käytäntölähtöistä, monimenetelmällistä, ratkaisuja etsivää ja monitieteistä. Sitä tehdään yhdessä kehittäjien kanssa.
Julkaisuja
Virolainen, M., Heikkinen. H.L.T. & Laitinen-Väänänen, S. (2024). The evolving role of the Finnish Universities of Applied Sciences in the regional innovation ecosystem. Journal of Vocational Education & Training 1-21. https://doi.org/10.1080/13636820.2024.2443905
Laitinen-Väänänen, S., Parjanen, S., Hyypiä, M., Cattaneo, A. & de Jong, F. (2024). The Essential Factors in Higher Education – Industry Collaboration when Developing Video-Supported Collaborative Learning. Industry and Higher Education (Online first) https://doi.org/10.1177/09504222241299693
Punna, M., Laiho, T., Laitinen-Väänänen, S., & Harmokivi-Saloranta, P. (2023). Implementation of an online group model for work-related well-being among sport instructors. European journal of public health, 33 (Supplement 1). https://doi.org/10.1093/eurpub/ckad133.252
Tutkijat ja asiantuntijat

Sirpa Laitinen-Väänänen

Karoliina Väisänen
Tutkimusta ja tutkimuksellisia kehittämisprojekteja
Uutinen
Ammatilliset opettajakorkeakoulut etsivät ratkaisuja TKI-toiminnan ja opetuksen tehokkaampaan integroimiseen
YHDESSÄ - Verkkovälitteiseksi yhteisöksi liikunnanohjaustyötä tekevät
Toteutusaika: 1.8.2022 - 31.12.2023
Yksikkö: Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Rahoitusohjelma: Työsuojelurahasto
LIPPA-hanke
Video-Supported education Alliance ViSuAL
Toteutusaika: 1.1.2018 - 31.12.2020
Yksikkö: Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Rahoitusohjelma: Erasmus+ Key Action 2