Liikkuminen, hyvinvointi ja oppiminen

Liikunta ja liikkuminen ovat kytköksissä hyvinvointiin ja terveyteen monin tavoin. Likesin tutkimus- ja kehitystoiminnassa liikunnan yhteyttä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tarkastellaan laaja-alaisesti.
Viime vuosina liikunnan vaikutuksista oppimiseen, tiedollisiin toimintoihin ja esimerkiksi keskittymiskykyyn on saatu paljon uutta tutkimustietoa. Tutkimme esimerkiksi sitä, miten oppilaiden liikkuminen koulupäivän aikana vaikuttaa heidän oppimiseensa.
Tutustu tutkimus- ja kehittämisprojekteihimme!
Opiskelijoiden mielen hyvinvointi
Mieli liikkeelle -hankekokonaisuudessa oppilaitokset luovat uusia toimintatapoja opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn edistämiseksi. Hanke pyrkii vahvistamaan ja vakiinnuttamaan hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria korkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Iloliike-hankkeen ytimessä ovat opiskelijoiden hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen positiivisen psykologian avulla. Tavoitteena on vahvistaa nuorten hyvinvointia, voimavaroja, myönteistä suhtautumista ja motivaatiota liikkumista kohtaan.
Perheiden hyvinvointi
Meijän perhe liikkeellä -toimenpiteissä on vahvistettu perhekeskustoimijoiden yhteisiä käytäntöjä lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tavoitteena on ollut tuoda näkyväksi liikkumisen merkitys osana perheitä kohtaavien toimijoiden työotetta ja keinovalikoimaa.
Oppiminen
SchoolWell-hankkeessa rakennamme kokonaisvaltaista hyvinvoivaa koulua. Luomme tutkimukseen perustuvia, kestäviä ja vaikuttavia sosio-pedagogisia ratkaisuja oppimisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen peruskoulussa.
Kansainvälisessä SmartCHANGE-tutkimuksessa hyödynnetään tekoälyä pitkäaikaisen terveystiedon seurannassa. Tekoälyn avulla luodaan ennustemalli aikuisiän terveysriskeille lapsuusiän terveystottumusten pohjalta.
Liikkuvaa matikkaa -tutkimus tuottaa tietoa siitä, miten liikkumista kannattaa lisätä koulupäivään oppimisen näkökulmasta.
Työkyky ja jaksaminen
Työ- ja toimintakykyä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle (Vape-hanke) on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä erityisavustuksella toteutettava hanke, jossa edistetään hyvinvointia arkiaktiivisuuteen panostamalla. Hankkeessa etsitään ratkaisuja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin ja työstä palautumiseen, jotka aihealueina ovat herättäneet huolta valtakunnallisesti.
Ajankohtaista

Uutinen
Likes käynnistää liikkumiseen, oppimiseen ja aktiiviseen elämäntapaan liittyviä tutkimuksia

Uutinen
Merkittävä EU-tutkimushanke yhdistää tekoälyn terveyden edistämiseen

Uutinen
LIITU-tutkimus: yläkoululaiset viettävät yhä useammin välituntinsa ulkona

Uutinen
Parempaa työssä jaksamista opettajille ja varhaiskasvattajille

Artikkeli
Kehotietoisuutta oppilaitoksiin - pilottina Sibelius-lukion psykologian opiskelijat

Artikkeli
Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön työssä jaksamista edistetään suunnitelmallisella hyvinvointijohtamisella
Lisätietoa kehittämisprojekteista

Anu Kangasniemi

Kaisa Koivuniemi

Saara Koskinen

Hanna-Mari Peotta
Teemu Ripatti
Lisätietoa tutkimuksesta

Tuija Tammelin
