jamk.fi
Vaatturista tradenomiksi | Anna Dorra

Vaatetuotannon ekologisuus ja eettisyys kiinnostaa

"”Vaatturikoulussa opin, mikä on hyvä vaate, osaan suunnitella ja tehdä sen. JAMKista haen myyntiprosessin ja tuotekehityksen tuntemista. Ekologisuus ja eettisyys vaatetuotannossa kiinnostaa erityisesti. "

Osaan tehdä hyvän vaatteen – ja kohta osaan myydäkin sen!

Vaatturiksi opiskellut Anna tuli hakemaan JAMKista liiketoimintaosaamista. Hänellä on ennestään vaatturin tutkinto.

”Kävin Helsingissä kuvataidelukion, ja sen jälkeen palvelualojen oppilaitoksessa vaatturilinjan. Lisäksi opiskelin Frankfurtissa vaatetussuunnittelua puolisen vuotta, kuvaa Anna taustaansa. 

”Vaatturikoulussa opin tietämään mikä on hyvä vaate, osaan suunnitella ja tehdä sen,  JAMKista haen myyntiprosessin ja tuotekehityksen tuntemista. Jos sinulla on hyvä idea ja osaat lisäksi myydäkin sen, niin se on hyvä paketti!”

Asiakaskysely Carlingsille

Ensimmäinen vuosi liiketalouden opinnoissa on pakollisia perusopintoja. ”Opintoja, joita ei tulisi valittua, jos ei olisi pakko”, hymyilee Anna. Mutta on niistä ollut hyötyä, hän jatkaa. Pakollisten lisäksi Anna opiskeli ranskan kieltä.

”Tein ensimmäisen vuonna asiakaskyselyn Carlingsille. Opinnoissa onkin hyvää, että kaikki käytännön projektit voi tehdä sille toimialalle mistä on kiinnostunut.”

Mukavaa, että JAMKissa huomioidaan aiempi osaaminen. Olen jo päässyt osallistumaan joihinkin pidemmällä olevien opintoihin myös.

Adidas, Hugo Boss – tai vaikka oma yritys

Opiskelunsa aikana Anna tähtää ulkomaille. "Harjoittelupaikkoina kiinnostaisivat Adidas tai Hugo Boss Saksassa. Vaihto-opiskelupaikkana voisin harkita Ruotsia, joka myös on vaatesuunnittelun opiskelijalle hyvä."

”Ensin olisi kiva päästä isompaan yritykseen töihin, nähdä tarkemmin ja oppia tietävämmiltä, pohtii Anna tulevaisuuttaan.  Yrittäjyyttäkin olen miettinyt, mutta tällä hetkellä keskityn opintoihin.

Kulutuskulttuuri ja eettinen vaatetus ristiriidassa

Markkinoille on tullut enemmän ekologisia vaihtoehtoja, ja vaateteollisuudessa se tarkoittaa yleensä, että materiaaliksi on valittu luomupuuvilla .”Tärkeää olisi kuitenkin myös tuotantoprosessin ja sen eettisyyden läpinäkyvyys”, toivoo Anna.

Anna kaipaa lisää liikkeitä, jotka keskittyvät eettisiin vaatteisiin. Vallalla oleva kulutuskulttuuri ja eettisyys ovat joskus vaikea yhtälö. ”Harva haluaa ostaa vain yhden hyvän paidan, vaan etenkin naiset kaipaavat vaatekaappiinsa useita vaihtoehtoja.  Tuotteiden hinta pitäisi silti saada pysymään kohtuullisena.”

Mahdollisesti Annan oma opinnäytetyö tulee käsittelemään ekologista ja eettisyyttä vaatetuotannossa.

Takaisin