Tutkinto-opiskelija

Kansainvälisyys opinnoissa

Miksi kansainvälisyys on tärkeää?

Jokaisessa työpaikassa tarvitaan kansainvälisiä osaajia. Kun haastat itsesi ja valitset vieraskielisiä opintoja tai ulkomaanjakson osaksi tutkintoasi, pystyt kasvamaan oman alasi vahvaksi osaajaksi. Hyvä kielitaito auttaa pysymään oman alan kehityksessä mukana ja monipuolinen kulttuurien tuntemus on vahvuus, jota työnantajat arvostavat.

Vaihto-opiskelu ulkomailla

Tiesitkö, että voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla Jamkin partnerikouluissa tai free moverina? Vaihdon keston ja kohdemaan voit päättää itse. Jamkissa voit saada apurahaa useammalle ulkomaanjaksolle ja kaikki ulkomailla suoritetut opinnot hyväksytään täysimääräisesti tutkintoosi.

Vaihtoon voi hakea Mobility Online -järjestelmän kautta virallisina hakuaikoina kaksi kertaa vuodessa.

Harjoittelu ulkomailla

Lähes jokaisessa Jamkin tutkinnossa on pakollista työharjoittelua, jota voi suorittaa ulkomailla. Se on loistava tapa tutustua toisen maan työskentelykulttuuriin, jos aiot suunnata ulkomaille töihin valmistumisesi jälkeen. Muista myös mahdollisuus vastavalmistuneen harjoitteluun. Itsehankittuun harjoitteluun voi hakea Mobility Online -järjestelmässä ympäri vuoden.

Lyhyet ulkomaanjaksot

Jos pidempi ulkomaanjakso ei sovi suunnitelmiisi, osallistu kesäkouluun, opintomatkaan tai intensiivikurssiin. Ne ovat loistavia vaihtoehtoja lyhyempää ulkomaanjaksoa etsiville. 

Kansainvälinen kaksoistutkinto

Miltä kuulostaisi mahdollisuus saada kaksi eri tutkintotodistusta opintojesi aikana? Joissain Jamkin tutkinto-ohjelmissa on mahdollisuus suorittaa kansainvälinen kaksoistutkinto (double degree) ulkomaisessa partnerikoulussa. 

Kotikansainvälistyminen

Kansainvälistymistä varten ei tarvitse välttämättä aina matkustaa. Jos Jamk on vienyt sydämesi ja jäät mieluummin tänne, muista hyödyntää Jamkin kotikansainvälistymisemahdollisuudet. Osallistu ystäväperheohjelmaan, ryhdy tutoriksi vaihto-opiskelijoille tai valitse vieraskielisiä opintoja osaksi tutkintoasi. Jos kesäopinnot kiinnostavat, voit osallistua Jamkin omaan kesäkouluun, jonne saapuu opiskelijoita ympäri maailman.

Opinnäytetyö ulkomailla

Myös opinnäytetyö on mahdollista tehdä toimeksiantona ulkomaisessa organisaatiossa. 

Kansainväliset partnerimme

Jamkin kansainväliset partnerit, joiden kanssa on sovittu opiskelija- ja/tai henkilöstöliikkuvuudesta, löytyvät Mobility Online portaalista. Partnereiden määrä vaihtelee sopimustilanteen mukaan.

Näiden liikkuvuuspartnereiden lisäksi yksiköillä voi olla muitakin kansainvälisiä partnereita esim. hankkeissa, projekteissa tai muissa yhteistyömuodoissa.

Lisätietoa partnereista ja liikkuvuussopimuksien sisällöistä voit kysyä myös Jamkin kansainvälistymispalveluista.

Kuinka suodattaa tietoja portaalissa?

 1. Valitse välilehti Agreements
 2. Valitse haluamasi hakuehdot
  • "Type of person": valitse haluatko katsoa opiskelija- vai/ja henkilökuntaliikkuvuutta sisältäviä sopimuksia
  • "Type of application": valitse haluatko katsoa saapuvaa vai/ja lähtevää liikkuvuutta sisältäviä sopimuksia
  • "Study field": valitse ala, jonka sopimuksia haluat katsoa
  • Valitse muut haluamasi hakuehdot: maa, kaupunki, jne.
  • Hakuehtojesi mukaiset partnerikorkeakoulut listautuvat sivun alaosaan "RESULT" otsikon alle
 3. Sopimuksen tiedot
  • Voimassa olevat sopimukset/vaihto-ohjelmat näet klikkaamalla kunkin korkeakoulun kohdalla "agreements" (kättelyikoni)
   • "Program" kenttä: SMS = opiskeluvaihto, SMP = harjoitteluvaihto, STA = opetustehtävät, STT = muut kuin opetustehtävät
   • JAMK SMS/SMP/STA/STT tarkoittaa kahdenvälisiä sopimuksia (JAMK vaihto)
   • Erasmus SMS/SMP/STA/STT tarkoittaa Erasmus+ sopimuksia (Erasmus+ vaihto)
  • Klikkaa sopimuksen perässä i -ikonia nähdäksesi kaikki sopimukseen ja partneriin liittyvät tiedot

Esteettömyys vaihdoissa

Erityistarve ei ole este kansainvälistymiselle. Kansainväliselle vaihtojaksolle voi myös hakea taloudellista lisätukea Opetushallitukselta. Lue lisää.

Kansainvälisen liikkuvuuden ohjelmat Jamkissa

Kansainvälinen liikkuvuus on olennainen osa Jamkin kansainvälistä toimintaa. Kansainvälisen liikkuvuuden ohjelmat mahdollistavat opiskelijoiden opinnot ja harjoittelun sekä henkilökunnan työtehtävät ulkomailla.

Jamk Summer School

Jamk's International Summer School is a three weeks' educational period including lectures, workshops, get-togethers and interesting site visits.