uutinen 25.8.2023

Untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroille haetaan käyttökohteita

Jamkin yrityskiihdyttämö BioPaavo lähtee Joutsen Finland Oy:n toimeksiannosta hakemaan uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. JoutsenHackathon toteutetaan osana MYRSKY-hanketta.  

Joutsen pölyä pestystä untuvasta

Joutsen Finland Oy:n tuotteiden (mm. untuvatakit, untuvapeitot) valmistuksessa Viron ja Suomen tehtailla syntyvät sivuvirrat jakautuvat leikkuujätteeseen (polyamidi, polyesteri), pölyyn sekä roskasta ja sulista muodostuvaan jakeeseen. Joutsen ei käytä eläviltä eläimiltä nypittyä untuvaa ja toimii EU-lainsäädännön ja eettisten ohjeiden mukaisesti. Lisätietoa untuvasertifikaatista.

Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy leikkuujätteenä yhteensä n. 5 t/v, roskasulkana 4 t/v ja pölynä n. 1,5–2 t/v. Tällä hetkellä materiaali menee muiden hyödyntämistapojen puuttuessa energiajätteeksi ja polttoon. 

Hackathonin tavoitteena on löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti.

”Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy. Toivoisimme, että joku innostuisi tästä potentiaalista. Mahdollisia materiaalien hyödyntämiskohteita voisivat olla esim. hyödyntäminen eristeissä, kuivikkeissa, täytemateriaalina tai esimerkiksi kalastustarvikkeissa. Mahdollisuuksia on siis monia tekstiiliteollisuuden ulkopuolellakin, ja ratkaisu materiaalin hyödyntämiseen saattaakin löytyä joltain ihan muulta toimialalta”, sanoo Fashion Division Manager Katja Helen Joutsen Finland Oy:stä. 

”Tarjoamme parhaat ideat esittäneille tiimeille yhteistyötä ideoiden ja uusien palvelujen edelleen kehittämiseen sekä markkinointiin omille asiakkailleen ja verkostoilleen”, kertoo Joutsen Finland Oy:n varatoimitusjohtaja Pia Majamäki. 

JoutsenHackathoniin on aikaa ilmoittautua 18.9.2023 saakka, jonka jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Hackathon-haaste huipentuu 9.11.2023, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.  

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tarkemmat ohjeet JoutsenHackathoniin löytyvät BioPaavon sivuilta: JoutsenHackathon | Jamk 

Lisätietoja: 

www.biopaavo.fi  

Hanna Lampinen-Vilkkilä

Projektiasiantuntija, Project Specialist
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358505770757