Uutta liiketoimintaa untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroista

Keväällä 2023 järjestetyn JoutsenHackathonissa etsittiin uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Lisäksi haluttiin herätellä uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja. Joutsen Finland Oy tarjoaa parhaat ideat esittäneille tiimeille yhteistyötä ideoiden ja uusien palvelujen edelleen kehittämiseen sekä markkinointiin omille asiakkailleen ja verkostoilleen. 

JoutsenHackathon

Hackathonin tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland oy:n untuvatekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä Viron ja Suomen tehtailla syntyville sivuvirroille. Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia toimijoita ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja ja korvata osa neitseellisistä raaka-aineista kierrätysmateriaaleilla. Kuten vanha sananlasku kertoo, toisen roska voi olla toisen aarre!

Mistä on kyse

Joutsen Finland oy:n tuotteiden (mm. untuvatakit, untuvapeitot) valmistuksessa Viron ja Suomen tehtailla syntyvät sivuvirrat jakautuvat leikkuujätteeseen (polyamidi, polyesteri), pölyyn sekä roskasta ja sulista muodostuvaan jakeeseen. Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy leikkuujätteenä yhteensä n. 5 t/v, roskasulkana 4 t/v ja pölynä n. 1,5–2 t/v. Roska- ja sulkajae sekä pöly ovat hyvin kevyitä, joten syntyvän jätteen tilavuus on suuri. Tällä hetkellä materiaali menee muiden hyödyntämistapojen puuttuessa energiajätteeksi ja polttoon.

Leikkuujäte (kangas, vanu) sisältää pääsääntöisesti polyesteri- ja polyamidimateriaaleja. Jätteen seassa on kaavapaperia, ja materiaalissa on standardien mukainen myrkytön vettähylkivyyskäsittely. Pölyä syntyy, kun untuvasta poistetaan pesuprosessin aikana pöly, hilse, rasva ja eläinperäiset valkuaisaineet. Roskasulkajae koostuu untuvatuotteisiin sopimattomista liian suurista höyhenistä ja roskasta (mm. pienet kivet).

Roska- ja sulkajae sekä pöly ovat hyvin kevyitä, joten syntyvän jätteen tilavuus on suuri. Tilavuudeltaan 0,7 m3:n roska-sulkasäkki painaa n. 25 kg, ja 130 litran pölysäkki n. 2–5 kg. Roskasulkia on eri värejä, valkoista, harmaata ja kirjavaa. 

Joutsen Finland Oy:n tehtaat sijaitsevat Suomessa Riihimäellä ja Virossa Märjamaalla (n. 70 km Tallinnasta). Valtaosa tuotannon sivuvirroista syntyy Virossa (Suomessa n. 0–200 kg/v leikkuujätettä, n. 50–100 kg/v roskasulkajaetta ja n. 500 kg/v höyhenjalostuksen pölyä). 

Hackathonin tavoitteena on löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti. Mahdollisia materiaalien hyödyntämiskohteita voisivat olla esim. hyödyntäminen eristeissä, kuivikkeissa, täytemateriaalina tai esimerkiksi kalastustarvikkeissa. Mahdollisuuksia on siis monia tekstiiliteollisuuden ulkopuolellakin, ja ratkaisu materiaalin hyödyntämiseen saattaakin löytyä joltain ihan muulta toimialalta.

Untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroista hyvinvointituotteita hevosille ja koirille

Joutsen Finland Oy:n toimeksiannosta toteutetun JoutsenHackathonin voitti saarijärveläinen käsityöalan yritys Lampaamo. Tuomariston vakuutti idean konkreettisuus, hackathonin aikana tehty taustatyö sekä yritysten toisiaan lähellä olevat arvomaailmat.

Mikä JoutsenHackathon?

JoutsenHackathonin tavoitteena on löytää uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Joutsen Finland oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Hackathonin tavoitteena on lähteä hakemaan ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herättelemään uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää tekstiiliteollisuuden sivuvirtoja. Joutsen Finland Oy tarjoaa parhaat ideat esittäneille tiimeille yhteistyötä ideoiden ja uusien palvelujen edelleen kehittämiseen sekä markkinointiin omille asiakkailleen ja verkostoilleen. 

Joutsen Finland oy perheyrityksen perustaja Marius Pedersen määritteli Joutsenen tavoitteeksi valmistaa laadukkaita tuotteita, jotka tuottavat hyvää mieltä käyttäjilleen - työyhteisössä, jossa on hyvä henki. Tuo ajatus on ohjannut kaikkia tehtyjä valintoja. Se ohjaa aidosti välittämään niin asiakkaista, eläinten hyvinvoinnista, yhteistyökumppaneista, työntekijöistä, yhteisöstä kuin ympäristöstä. Maailma on kuitenkin muuttunut monella tapaa, toimintamme kasvanut ja pitkien hankintaketjujen ansiosta toiminnallamme on laajemmat vaikutukset kuin yritystoiminnan alussa. Tavoitteenamme on vielä tänäkin päivänä kuunnella asiakasta ja valmistaa korkeat laatuvaatimukset täyttäviä pitkäikäisiä Joutsen-untuvatuotteita kestävällä tavalla sekä pitää huolta tuotteista koko niiden elinkaaren ajan. Joutsen ei käytä eläviltä eläimiltä nypittyä untuvaa ja toimii EU-lainsäädännön ja eettisten ohjeiden mukaisesti. Lisätietoa untuvasertifikaatista
 
#kiertotalous #kierrätysmateriaalit #sivuvirrat #tekstiilijäte #tekstiiliteollisuus #vastuullisuus #kestävyys #jamk #myrsky2023 #react #esr #yritystenmuutoskumppanina #muutoskyvykkyys #vihreäsiirtymä #kestäväkehitys

Järjestäjä

Myrsky-hanke - Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa. 

MYRSKY-projektin tavoitteena on luoda ammattikorkeakoulujen yhteistyönä nopeasti ja helposti haltuun otettavia palveluita yrityksille vihreän siirtymän, muutoskyvykkyyden ja digitalisaation teemoissa.  Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät. Lue lisää Myrsky-hankkeesta: https://www.jamk.fi/fi/projekti/myrsky. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

BioPaavo by Jamk on biotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä biotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemien rakentaminen. Lue lisää: https://www.jamk.fi/fi/projekti/biopaavo
 

Voittajan haastattelu: Lampaamo

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Uutinen

Untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroille haetaan käyttökohteita: JoutsenHackathonissa jatkoon kolme tiimiä

Joutsen Finland Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille haetaan uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon toteuttamassa hackathonissa. Hakijoiden joukosta on valittu jatkoon kolme tiimiä. Hackathon toteutetaan osana MYRSKY-hanketta.