uutinen 26.10.2022

YITHackathonissa jatkoon viisi tiimiä: haussa ekologisia vaihtoehtoja sorateiden pölynsidontaan

YITHackathonissa jatkoon valittiin viisi tiimiä, jotka etsivät ekologisia ratkaisuja sorateiden pölynsidontaan. Hackathonin toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo yhdessä Kasvu Openin kanssa.

Maapallo

YITHackathon on edennyt kickoff-vaiheeseen. Innovaatiokilpailussa jatkoon pääsivät Montinutra Oy, LignoSphere Company, Metsäväylä Oy, Ekopine Oy ja Bang & Bonsomer Group Oy. Hackathonin toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo yhdessä Kasvu Openin kanssa. YIT Suomi Oy:n toimeksiannon tavoitteena on löytää uusia ekologisia materiaaleja, jotka sitoisivat tehokkaasti pölypartikkeleja toisiinsa sorateiden pintakäsittelyssä tai muodostaisivat kalvon soratien pintaan. Materiaalit eivät saa olla haitallisia pohjavedelle tai ympäristölle.

Sorateiden pölynsidontaan käytetään tällä hetkellä suoloja, joiden käyttöä pyritään vähentämään ympäristövaikutusten takia. Suomessa on noin 100 000 kilometriä soratiestöä, jonka pölynsidontaan käytetään vuosittain 50 000 tonnia pölynsidontamateriaaleja. Eniten käytetty materiaali on kalsiumkloridi-suola, joka sitoo kosteutta sotateillä. Uudet, vaihtoehtoiset materiaalit voisivat myös parantaa teiden pinnan rakennetta, jolloin niiden avulla voitaisiin saavuttaa pitkäaikaisempi vaikutus ja useita vuosiakin kestävä teho. Tällöin ratkaisu voisi vähentää teiden tasauskertoja ja käsittelytarvetta, ja olla siten huomattavasti nykyistä kustannustehokkaampi ja ekologisempi.

”Tarve vaihtoehtoisille ratkaisuille on suuri, koska ympäristöarvot korostuvat koko ajan enemmän teiden kunnossapidon asiakkailla. YIT on kiinnostunut osoittamaan potentiaalisille yhteistyökumppaneille pilottikohteen, missä näitä vaihtoehtoisia menetelmiä voidaan testata ja pilotoida yhteistyössä”, sanoo YIT Suomi Oy:n kehityspäällikkö Turkka Mäkilä.

”Hackathonissa mukana olevilla tiimeillä on monenlaisia kiinnostavia ideoita, ja odotuksemme ovatkin korkealla: luvassa saattaa olla jopa läpimurto uudesta kemikaalista, biopohjaisesta tai kiertotaloudesta löytyvästä ratkaisusta sorateiden pölynsidontaan”, iloitsee YIT Suomi Oy:n tekninen johtaja Timo Paavilainen. ”Tavoitteena on löytää ratkaisun lisäksi kumppani tai useampikin, jonka kanssa voisi jatkaa kehitystyötä ja rakentaa pysyvää asiakassuhdetta.”

BioPaavon toteuttamissa hackathoneissa osallistujatiimit saavat idean jalostamiseen tukea sekä toimeksiantajalta että muilta asiantuntijoilta, sparraajilta. YITHackathonissa on sparraajana mukana talousneuvos, hallituksen puheenjohtaja Uljas Valkeinen, joka on toiminut aiemmin mm. Kasvu Openin toimitusjohtajana. Hänellä on monipuolinen kokemus yritystoiminnasta, sekä toimeksiantajan roolista SavottaHackathonista. ”BioPaavon hackathon-prosessi on tilaajan näkökulmasta tehokas ja vaivaton tapa löytää yrityksen haasteisiin ratkaisuja. SavottaHackathonissa etsimme ratkaisua tekstiilin leikkuujätteen jatkokäytölle, jota syntyy vuodessa noin 20 tonnia. Hackathonissa löysimme parikin kumppania, jotka voivat ratkaista leikkuujätteen jatkokäytön. YITHackathonissa kilpailuun valitut viisi yritystä ovat eri kehitysvaiheissa, mutta kaikkien ideat voivat ratkaista saasteettoman pölynsidontahaasteen. Voiton tulee ratkaisemaan käytännön kenttäkokeissa onnistuminen ja todelliset resurssit tuotantolaitoksen investointiin.”

YITHackathon huipentuu 17.11.2022, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.

Biotalouden yrityskiihdyttämö Saarijärvelle (BioPaavo) –hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella sekä Sitra ja Saarijärven kaupunki.

Lisätietoja:
www.biopaavo.fi

https://www.jamk.fi/fi/projekti/biopaavo/biopaavo-hackathon/yithackathon

Annimari Lehtomäki, johtava asiantuntija
[email protected]
p. 050 464 2563
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Turkka Mäkilä, kehityspäällikkö
[email protected]
p. 040 839 9834
YIT Suomi Oy

YIT-konserni on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen hankekehittäjä ja rakennusyhtiö. YIT toimii neljällä eri liiketoiminta-alueella: Toimitilat, kiinteistökehitys, asuminen ja infra. YIT:n infrasegmentti pyrkii luomaan kestävän yhteiskunnan perustuksia ja mahdollistamaan paremman kilpailukyvyn sekä kunnossapitämään rakennettua infraa. YIT-konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 2,9 miljardia euroa, ja konserni työllisti yli 7 000 henkilöä useissa Pohjois- ja Keski-Euroopan maissa.