uutinen 30.3.2022

Hukkatekstiilin uusi elämä: SavottaHackathonissa haetaan uutta liiketoimintaa tekstiiliteollisuuden sivuvirroista

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa ja Finn-Savotta Oy:n toimeksiannosta hakemaan uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. 

BioPaavo tekstiiliala hackathon

Suomessa syntyy yli 100 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Tästä määrästä jopa 80 % päätyy yhä energiajätteeksi ja polttoon. Uuden jätelain myötä tekstiilialan yrityksille tulee jo ensi vuonna lakisääteinen velvollisuus tekstiilijätteen erilliskeräykseen, mutta kaikille jakeille ei ole vielä olemassa käsittelypolkua ja hyödyntäjää.

Hackathonin tavoitteena on hakea ideoita ja yhteistyökumppaneita sekä herätellä uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää erilliskerättyä tekstiilijätettä. Erilliskerätyn tekstiilijätteen hyödyntäjille aukeaa lakimuutoksen myötä uusia markkinoita paitsi Suomessa, myös kaikissa muissa EU-maissa, joten alaan liittyy myös merkittävää vientipotentiaalia.

Esimerkiksi rinkkojen, reppujen ja Suomen Puolustusvoimien puolijoukkuetelttojen valmistuksessa syntyvä tekstiilijäte on erittäin kestävää ja teknistä materiaalia.

”Mitä sitä nyt hyvää kangasta polttamaan? On sääli, jos näin korkealaatuiset ja tekniset materiaalit päättyvät vain polttouuniin. Me Savotalla haluamme käyttää kunnon materiaaleja vastuullisesti!” sanoo FinnSavotta Oy:n toimitusjohtaja Elmo Valkeinen.

SavottaHackathoniin on aikaa ilmoittautua 4.5.2022 saakka, jonka jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Hackathon-haaste huipentuu 17.6.2022, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.

Aiheeseen voi perehtyä myös ennalta webinaarissa ”Hukkatekstiilin uusi elämä” pe 22.4.2022 klo 9-11, jossa Finn-Savotta Oy kertoo lisää haasteesta ja samalla kuullaan alan asiantuntijoilta laaja kattaus muuttuvasta tekstiilijätelainsäädännöstä, tekstiilin kierrätyksestä ja tekstiilin uusiokäytöstä. Tervetuloa! Ilmoittaudu mukaan webinaariin: https://www.jamk.fi/fi/tapahtuma/hukkatekstiilin-uusi-elama 

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tarkemmat ohjeet SavottaHackathoniin löytyvät BioPaavon sivuilta: https://www.jamk.fi/fi/projekti/biopaavo/biopaavo-hackathon/savottahackathon

#kiertotalous #kierrätysmateriaalit #sivuvirrat #tekstiilijäte #tekstiiliteollisuus #vastuullisuus #kestävyys  

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Lisätietoja:

www.biopaavo.fi

Annimari Lehtomäki, Johtava Asiantuntija

[email protected]

p. 050 464 2563

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Harri Rautiainen, Laatupäällikkö

[email protected]

p. 0400 314 600

Finn-Savotta Oy