uutinen 18.11.2022

Löytyikö metsistä uusi ekologinen ratkaisu sorateiden pölynsidontaan?

YIT:lle haettiin innovaatiokilpailun avulla ekologista ratkaisua sorateiden pölynsidonnassa yleisesti käytettyjen suolojen tilalle. Toimiva vaihtoehto saattaakin kasvaa aivan sorateiden varsilla. 

Maapallo

Jyväskylän ammattikorkeakoulun YITHackathonissa haettiin uusia ekologisia materiaaleja, jotka sitoisivat tehokkaasti pölypartikkeleja toisiinsa sorateiden pintakäsittelyssä tai muodostaisivat kalvon soratien pintaan. Materiaalit eivät saaneet olla haitallisia pohjavedelle tai ympäristölle.

Sorateiden pölynsidontaan käytetään tällä hetkellä suoloja, joiden käyttöä pyritään vähentämään ympäristövaikutusten takia. Lisäksi teiden kunnossapidossa käytetyt suolat voivat nopeuttaa ajoneuvojen korroosiota. Ilmastonmuutoksen myötä sorateiden kuivuus on lisääntynyt, mikä on johtanut sorateiden pölyämishaasteiden pahenemiseen ja teiden käsittelytarpeen lisääntymiseen entisestään. 

Puupuru toimii ilman kemikaaleja

Yksittäisiä vaihtoehtoja suolojen korvikkeeksi on ollut tarjolla, mutta niiden laaja käyttö ei ole ollut vielä mahdollista. Esimerkiksi metsäteollisuuden prosesseissa syntyviä ligniinipohjaisia sivutuotteita, sokerijuurikkaan kuidusta erotettua mikrokuituselluloosaa, sekä tärkkelyspohjaisia materiaaleja on aiemmin testattu pölynsidontaan. 

Myös innovaatiokilpailun voittanut Montinutra Oy esitti ratkaisua, joka perustuu metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Raaka-aine ratkaisussa on puupuru, jota prosessissa jalostetaan.  

”Montinutran ratkaisu vastasi parhaiten YITHackathonin haasteeseen. Yhteistyön pilotointi ja jatkokehittäminen on mahdollista aloittaa välittömästi. Montinutran ratkaisu on erittäin ekologinen ja kiertotalouden näkökulmasta toimiva. Heidän ratkaisullaan sorateiden pölynsidonta pystytään toteuttamaan täysin ilman kemikaaleja”, sanoo tekninen johtaja Timo Paavilainen YIT:stä. ”Hyviä ratkaisuehdotuksia nousi useampia, ja kunniamaininnat saivat Bang & Bonsomer Group ja Metsäväylä Oy, joiden kanssa yhteistyötä halutaan myös lähteä viemään eteenpäin.” 

”Hackathon-konsepti on loistava ideoiden intensiiviseen eteenpäin kehittämiseen. Voitto yllätti osin, koska kisa oli kova. Odotamme innolla yhteistyötä YIT:n kanssa”, sanoo Technology Manager Pertti Tiitola Montinutrasta.

Innovaatiokilpailussa loppusuoralla olivat Montinutra Oy:n lisäksi LignoSphere Company, Metsäväylä Oy, Ekopine Oy ja Bang & Bonsomer Group Oy. Hackathonin toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo yhdessä Kasvu Openin kanssa.

”Yhteistyö BioPaavon ja Jamkin kanssa on sujunut erittäin hyvin. YITHackaton on yllättänyt meidät positiivisesti ja ylittänyt ennakko-odotuksemme. Meille tämä on ensimmäinen tämän kaltainen yhteistyöprojekti ja olemme saaneet yhteistyöstä asiantuntevan ja sitoutuneen henkilöstön avulla paljon irti”, Timo Paavilainen toteaa.

Biotalouden yrityskiihdyttämö Saarijärvelle (BioPaavo) -hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella sekä Sitra ja Saarijärven kaupunki. 

Lisätietoja: 
Annimari Lehtomäki, johtava asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, puh. 050 464 2563, [email protected]  

Timo Paavilainen, tekninen johtaja, YIT, puh. 040 0569 106, [email protected]

Pirita Tiusanen, viestintäpäällikkö, YIT, puh. 044 240 9822, [email protected]