Kuntoutusinstituutti
Kuntoutusinstituutti on monialaisen kuntoutuksen koulutus-, tutkimus- ja kehittämiskeskus, joka vastaa muuttuviin yhteiskunnan tarpeisiin uudistamalla kuntoutusta ja tuottamalla kuntoutusosaamista koulutuksen, jatkuvan oppimisen, tutkimuksen ja kehittämisen keinoin.
Kuntoutusinstituutissa tutkimme ja kehitämme kuntoutuksen parhaita ratkaisuja yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten kumppaniemme kanssa sekä koulutamme monialaisen kuntoutuksen huippuosaajia.
Tutkimus monialaisessa kuntoutuksessa
Kehittämisprojektit kuntoutuksen uudistajana
Kuntoutusinstituutissa luodaan kumppanuutta, yrittäjyyttä ja innovaatioita
Ajankohtaista
Tutkimus: Etäkuntoutus voi olla yhtä vaikuttavaa kuin kasvokkainen kuntoutus – parantaa saavutettavuutta etenkin syrjäseuduilla
Etänä toteutettu kuntoutus voi olla yhtä tehokasta kuin perinteinen kuntoutus. Etäkuntoutus voi vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja parantaa palveluiden saavutettavuutta. Terapeuttisen suhteen muodostuminen koetaan kuitenkin haastavana.
Enemmän digiä elämään
Suomalaiset ovat osaavaa digikansaa, mutta varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä taitotasoissa on isoja eroja. Harvaan asutuilla alueilla moni palvelu karkaa saavuttamattomiin, jos niitä ei pysty hoitamaan tietokoneella tai mobiililaitteilla.
Tutkimus: Sosiaalityön järjestämistapa ei aina kohtaa nuorten aikuisten tarpeita
Nuorten aikuisten sosiaalityö edellyttää erityisosaamista ja erityisiä palveluita. Palvelut järjestetään hyvinvointialueilla monin eri tavoin, mutta asiakkaan osallisuuden periaatteen tulisi toteutua järjestämistavasta riippumatta.
Jamkissa kannustetaan ottamaan yrittäjän opit haltuun
Jyväskylän ammattikorkeakoulussa työskentelee useita yritysvalmentajia, joiden tehtäviin kuuluu neuvoa ja opastaa jamkilaisia yrittäjyyden polulla.
Korkeakoulut tiivistävät yhteistyötä kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut Suomessa ovat perustaneet yhteisen kuntoutuksen korkeakouluverkoston alan yhteistyön kehittämiseksi.
Digitaalinen kuntoutus voisi auttaa miljardeja ihmisiä – Jamk yhdistää alan kansainvälisen osaamisen
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti järjestää ensimmäistä kertaa kansainvälisen, digitaalisen kuntoutuksen huipputapahtuman.
Toimintaterapeutti Venla löysi paikkansa työelämässä harjoittelujen kautta
Venla valmistui toimintaterapeutiksi Jamkista joulukuussa 2023. Positiiviset kokemukset työharjoittelusta Coronarian kuntoutuspalveluista siivittivät hakemaan töitä Coronarialta. Työt hän pääsi aloittamaan heti valmistumisen jälkeen tammikuussa 2024.
Henna Nyman on viiden näkökulman jamkilainen
Projektipäällikkö Henna Nyman huolehtii työssään siitä, että Jamkin hyvinvointiyksikön hankinnat sujuvat kaikkien pykälien mukaisesti. Työssä häntä kiehtovat työpäivien vaihtelevuus sekä uuden kehittäminen yhdessä innostavien työkavereiden kanssa.
Kutsu luontoryhmiin ja tutkimukseen: Haluatko pitää huolta itsestäsi ja ympäristöstäsi?
Jos olet kiinnostunut voimaan paremmin ja elämään ympäristöystävällisemmin, tämä mahdollisuus on sinulle! Aloitamme syksyllä 2024 ja keväällä 2025 Tampereen yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteiset Luonnostaan toimiva (LuoVa) -ryhmät.
Työvoimakoulutus vastaa alueelliseen työvoiman tarpeeseen – tuoreet toimintaterapeutit työllistyvät Kaakkois-Suomessa
Kaakkois-Suomen alueelle on valmistumassa iso joukko uusia toimintaterapeutteja, kun Jamkin ja LAB-ammattikorkekoulun järjestämä kaksivuotinen työvoimakoulutus päättyy.
Kuntoutusinstituutti matkalla maailman ensimmäiseksi WHO:n digitaalisen kuntoutuksen yhteistyökeskukseksi
Kuntoutusinstituutti on viime vuosina tehnyt vahvaa globaalia työtä digitaalisen kuntoutuksen parissa. WHO Euroopan aluetoimisto on ehdottamassa Kuntoutusinstituuttia maailman ensimmäiseksi digitaalisen kuntoutuksen yhteistyökeskukseksi.
Onnistuuko tekoäly arjen tukijana? Eihän sitä tiedä, jos ei ole kokeillut
Tekoäly tekee tuloaan hiljalleen myös kuntoutukseen. Näin ainakin meillä Jamkin Kuntoutusinstituutissa toivotaan! Meillä kehitteillä oleva ”AIRe Platform” (suomalaisittain AIRe-alusta) on esimerkki digitaalisesta alustaratkaisusta, jonka tekoälyominaisuuksien avulla pyritään auttamaan arjessaan tukea tarvitsevia ihmisiä.
Ajatus ja juttu kulkee
Fysioterapiaopiskelijoiden juoksuporukassa puhutaan elämästä ja opinnoista, huumoria unohtamatta. Tulevat ammattilaiset toivovat työelämän olevan jatkossa joustavaa ja hyvinvointiin kannustavaa.
Koira voi murtaa jäätä ja opettaa empatiaa
Koira on yhä useammin työkaverina monessa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työssä. Jamkin järjestämä Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö -täydennyskoulutus kiinnostaa niin paljon, että kurssi täyttyy aina viimeistä paikkaa myöden.
Sport Innovation Hub Jyväskylä -hanke vauhdittamaan urheilun, liikunnan ja kuntoutuksen innovaatiotoimintaa
Sport Innovation Hub Jyväskylä -hankkeen tavoitteena on rakentaa toimintamalleja urheilun ja yritysten välille innovaatio- ja liiketoiminnan vauhdittamiseksi.
Sosionomiopiskelijoista on moneksi
Tulevat sosiaalialan ammattilaiset ovat moninainen porukka, jossa jokaisella on omanlaisensa polku kohti AMK-tutkintoa. Joustavat monimuoto-opinnot, moniammatillisuus ja kannustava ilmapiiri saavat kiitosta Pirta Paanaselta ja Venla Ruodemäeltä.
Sosiaali- ja terveysalan ammattienvälistä yhteistyötä kehitetään uusien koulutusmateriaalien avulla
Terveydenhuoltojärjestelmiin kohdistuu huomattavia paineita lähes kaikkialla maailmassa. Ikääntyneiden määrä kasvaa johtaen terveydenhuollon työvoiman vähenemiseen.
Digitaalinen kuntoutus ja ihmisten auttaminen innostaa
Antoinette Mintah-Asare on ensimmäinen Kuntoutusinstituutin englanninkielisestä Digital Rehabilitation (YAMK) -koulutusohjelmasta valmistunut opiskelija.
Tutkija Katariina Korniloff vie monialaisen kuntoutuksen oppeja maailmalle
Tieteellinen tutkimus ja triathlon ovat kovaa kestävyyttä ja monipuolista kokonaisuuksien hallintaa vaativia lajeja. Työ vie Kuntoutusinstituutin johtavaa tutkijaa Katariina Korniloffia välillä kuukausiksi kaukomaille.
Valintaopintojakso antaa hakijalle hyvän käsityksen koulutuksesta
Jamkin Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -koulutukseen haetaan kevään 2024 yhteishaussa uudella tavalla. Perinteisen, valtakunnallisen valintakokeen sijaan tämän vuoden hakijat osallistuvat kolmen opintopisteen valintaopintojaksolle.
Kutsu: Tule mukaan tutkimukseen oppimaan luonnosta ja hyvinvoinnista
Haluatko pitää huolta itsestäsi ja ympäristöstäsi? Koetko ympäristöahdistusta? Jos olet kiinnostunut elämään ympäristöystävällisemmin, ja sinulle voisi olla hyötyä käsitellä ympäristötunteita psykologin ohjaamana, tämä mahdollisuus on sinulle!
Esteettömät oppimisympäristöt mahdollistavat vammaisten henkilöiden korkeakoulutuksen – Jamk mukana kehitystyössä Itä-Afrikan korkeakouluissa
BERT - Breaking Education Barriers: Inclusion, Rehabilitation and Technology -projektin (2024–2026) tavoitteena on kahden itäafrikkalaisen kumppanikorkeakoulun inklusiivisten oppimisympäristöjen ja käytänteiden kehittäminen.
SportsComp-projekti tähtää kansainvälisen urheilufysioterapian kompetenssien modernisointiin ja kehitykseen
Erasmus+ -rahoitteisessa Higher education to improve competency in Sports Physiotherapy (SportsComp) -projektissa päivitetään ja nykyaikaistetaan urheilufysioterapian kompetenssit.
Osallistava kehittäminen AIRe-Platformin keskiössä
Tekoälyn hyödyntämiseen pohjautuvan AIRe-Platformin kehittäminen perustuu ihmiskeskeiseen suunnitteluun, jossa keskiössä on käyttäjien tarpeiden ymmärtäminen ja heidän osallistaminen kehittämiseen.
"Mahdottoman ja toteutettavissa olevan rajalla” - innovaatiokumppanuus kannustaa kokeilemaan rohkeasti
Jos kuntoutus olisi kokonaan digitaalista, millaisen palvelualustan se vaatisi? Tähän kysymykseen haetaan vastausta AIRe-Platform kehitysprojektissa, jossa yhdistyvät digitaalisuus, kansainvälisyys ja innovatiivinen julkinen hankintamenettely.
Uusin Kuntoutuksen ohjaaja -lehti on julkaistu
Opiskelijoiden toimittamassa Kuntoutuksen ohjaaja -verkkojulkaisussa kerrotaan muuttuvista palveluista hyvinvointialueilla.
Asiantuntijat koolla kuntoutuksen koulutusta kehittämässä
Joukko suomalaisten ammattikorkeakoulujen asiantuntijoita kokoontui Kuntoutusinstituutin kutsumana työpajaan, jossa aiheena oli kuntoutuksen koulutuksen tulevaisuus ja vastuut.
Oppilaitosyhteistyö mahdollistaa työharjoittelun Kevassa
Jamkin Kuntoutusinstituutin ja Kevan yhteistyössä edistetään yhteisiä tutkimus- ja kehittämishankkeita ja kehitetään asiantuntijaosaamista. Yksi keskeisistä yhteistyön muodoista on opiskelijayhteistyö.
Kuntoutusalan yrityksille ja toimijoille yhteinen “koti” - yhteistoiminta-alustan kehitys jatkuu
Monialaisen kuntoutuksen osaaminen, tutkimustieto ja verkostot halutaan saada tehokkaammin käyttöön ja saataville. Tulevaisuudenkuntoutus.fi -verkkosivun on tarkoitus koota eri kanaviin katoava tieto samaan kotipesään.
Opetussuunnitelman päivitys vastaa työelämän tarpeisiin
Opetussuunnitelmien päivitys on iso työ. Merkittävyydestään huolimatta se saattaa jäädä näkymättömäksi. Siinä avataan opetuksen tärkein työkalu, OPS, ja tarkastellaan jokainen osio yksitellen.
Monipuolisuus motivoi tulevia toimintaterapeutteja
Kaakkois-Suomen alueelle valmistuu ensi kevääseen mennessä parikymmentä uutta toimintaterapeuttia. Jamkin ja LAB ammattikorkeakoulun järjestämään työvoimakoulutukseen valituilla opiskelijoilla yhteistä on kova opiskelumotivaatio.
“Kuntoutukseen kannattaa aina panostaa”
Kuntoutusinsituutin pitkäaikainen johtaja Mirja Immonen on jäämässä eläkkeelle. Artikkelissa Immonen kertoo kuntoutuksen merkityksestä yhteiskunnalle ja sen tutkimuksen ja opetuksen muutoksista.
Chatbottien kehittäminen vaatii paljon aikaa, rahaa ja osaamista
AIRE-projektissa lisättiin ymmärrystä keskustelevan tekoälyn mahdollisuuksista kuntoutusalalla ja kehitettiin chatbotteja kuntoutuksen toimintaympäristöön.
Kuntoutusinstituutille uusi johtaja
Jamkin Kuntoutusinstituutista vetovastuun ottanut Pekka Anttila tuo tullessaan vuosien kokemuksen alasta, ja haluaa kehittää verkostojen kanssa tehtävää yhteistyötä, TKI-toimintaa sekä jatkuvaa oppimista entisestään.
Kuntoutuksen ammattilaisten ajatuksia chatboteista
Mitä kuntoutusalan ammattilaiset ajattelevat chatboteista asiakaspalvelijoina? Tästä otimme selvää Kuntoutusinstituutin AIRE-projektissa.
Kuntoutujien mielipiteitä chatboteista
Miten kuntoutujat suhtautuvat digitaalisiin asiakaspalvelijoihin eli chatbotteihin? Tästä otimme selvää Kuntoutusinstituutin AIRE-projektissa.
Työhön kytkeytyvä kuntoutus työurien pidentäjänä – Mitä saimme aikaan?
Kuntoutuksella voidaan vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn. Kuntoutus kohdentuu kuitenkin usein liiaksi yksilöön. Työhön, työyhteisöön ja työpaikan toimintakulttuuriin on pyritty vaikuttamaan kuntoutuksen keinoin vain vähän.
Chatbottien kehittämistyön julkaisut nyt kaikkien saatavilla
Oletko kiinnostunut chatbottien kehittämistyöhön liittyvistä asioista ja näkökulmista? Nyt on saatavilla roppakaupalla ajankohtaista ja uutta tietoa bottien kehittämiseen liittyen!
Kuntoutuksen ohjaaja -lehdessä monipuolista osaamista ja alumnitarinoita
Kuntoutuksen ohjaaja -verkkolehden uusin numero on ilmestynyt. Lehden teemana on kuntoutuksen ohjaajien osaamiset ja ääneen pääsevät myös Kuntoutusinstituutin alumnit.
RADIC-projekti edistää digitaalista kuntoutusta itäisessä Afrikassa
Tällä hetkellä noin 2.4 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti hyötyisi kuntoutuksesta terveydellisten syiden takia. Digitaalinen vallankumous tarjoaa mahdollisuuden kehittää Itä-Afrikassa kuntoutupalveluiden saatavuutta..
Oppivainen botti vastaa kuntoutujan kysymyksiin taitavasti
Chatbotit voivat tukea asiakaspalvelua ja auttaa kuntoutujia asioinnissa palveluntarjoajien kanssa. Jamkin Kuntoutusinstituutin AIRE-projektissa luotiin botteja, joita testattiin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.
Osallistu AIRE-Talk -webinaarin chatbot-keskusteluun 9.5. klo 9
Mitä on hyvä tietää ja osata kun aloittaa chatbottien suunnittelun ja kehittämistyön muiden palveluiden oheen? Mitä on hankittava ja mihin on varauduttava? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksia AIRE-projektin webinaarissa.
Ihminen ja chatbot – kokemusmaailmojen äärellä
Chatbottien käyttäjäkokemusten kerääminen mahdollisti meille kurkistuksen kuntoutujien maailmankuvaan, sekä auttoi ymmärtämään paremmin, mitkä tekijät suuntaavat heidän ajatteluansa ja toimintaansa.
SamPo-projekti toteuttaa kevään 2023 aikana kahdeksanosaisen webinaarisarjan
Webinaarisarjassa kerrotaan, miten voidaan edistää erityistä tukea ja hoito- ja kuntoutuspalveluja tarvitsevan opiskelijan osallisuutta ja moniammatillista ohjausta opiskelun nivelvaiheissa.
Kurkistus AIRE-projektin chatbot-kevääseen 2023
AIRE-tiimi on nyt kasvattanut puolentoista vuoden ajan ymmärrystä chatbottien mahdollisuuksista kuntoutuksen toimintaympäristössä. Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä ennen kuin hanke päättyy kuluvan vuoden elokuussa.
Saavuttamaton auttava botti
Botin tavoite on auttaa kuntoutujaa, minkä vuoksi olisi täysin nurinkurista kehittää bottia, jos saavutettavuuteen ei kiinnitettäisi huomiota. Miten botti voisi auttaa, jos käyttäjä ei näe botin vastauksia tai ei voi edes kirjoittaa kysymystään botille?
Business Finlandin tuella Suomesta digitaalisen kuntoutuksen edelläkävijä
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutille on myönnetty yhdessä suomalaisten yritysten kanssa merkittävä, noin 3 miljoonan euron suuruinen Business Finlandin kokonaishankerahoitus, mistä Jamkin osuus on noin 1,25 miljoonaa euroa.
Business Rally -seminaaripäivä tulee taas 5.8.2022!
Päivän kantavina teemoina ovat Työkykyjohtaminen sekä Ikääntyneiden kotona asumista tukevat teknologiat. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Yrityskehityksen, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Kuntoutusinsituutin sekä Peurunka Oy:n kanssa.
Olemme mukana Kuntoutuspäivillä 2.-3.6. – tule tutustumaan toimintaamme!
Kuntoutuspäivät järjestetään Helsingin Kulttuuritehdas Korjaamolla 2.-3.6.2022. Kuntoutusinstituutti on vahvasti edustettuna näillä Kuntoutussäätiön perinteisesti järjestämillä asiantuntijapäivillä.
Kuntoutusinstituutissa panostetaan miljoonilla euroilla digitaalisen kuntoutuksen kehittämiseen
Etäkuntoutus on noussut Suomessa koronapandemian seurauksena keskeiseksi osaksi kuntoutusta. Laajamittaisempi kuntoutuksen digitalisaatio on kuitenkin ottamassa vasta aivan ensimmäisiä askeliaan.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti tavoittelee noin miljoonan euron rahoitusta digitaalisen kuntoutuksen kehittämiseen
Tarkoituksena on kehittää avoimeen tekoälyyn pohjautuva alusta, joka edistää uudenlaisen digitaalisen kuntoutuksen mahdollisuuksia.
Uusi YAMK-koulutusohjelma: Digital Rehabilitation
Jamkin kuntoutusinstituutissa alkaa syksyllä 2022 uusi englannin kielinen digitaalisen kuntoutuksen YAMK-koulutusohjelma.
Luovuutta ja kumppanuutta Kuntoutusinstituutista
Kuntoutusinstituuttina toimimme kuntoutuksen suunnannäyttäjänä, osaamisen uudistajana ja kehittäjänä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoituen.
Kuntoutusinstituutti digitaalisen kuntoutuksen suunnannäyttäjänä – Digitaalisen kuntoutuksen osaamisen kehittämiseen rahoitus
Kaksivuotinen ”Competences of the new era of user-driven digital rehabilitation” (DIRENE) -hanke käynnistyy huhtikuussa 2021. JAMK on hankkeen päätoteuttaja ja toteutuksesta vastaa Kuntoutusinstituutin ja terveysalan monialainen asiantuntijatiimi.
Kuntoutusinstituutissa tapahtuu
Asiantuntijaryhmissämme panostetaan kärkiteemoihin
Kuntoutusinstituutissa toimii viisi asiantuntijaryhmää. Panostamme kärkiteemoihimme koulutuksen, TKI-toiminnan, tutkimuksen, kumppanuus, yrittäjyys ja innovaatiotoiminnan, kansainvälisen toiminnan sekä Kuntoutusalan osaamiskeskittymän alueilla.
Aktiivinen elämäntapa ja liikunta
Olemme kiinnostuneet kullekin yksilölle ominaisen aktiivisen elämäntavan edistämisestä ja sen vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Lue lisää asiantuntijaryhmämme teemasta.
Digitaalinen kuntoutus ja ohjaus
Keskitymme erityisesti digitalisaatioon sekä teknologisiin ratkaisuihin ja niiden luomiin mahdollisuuksiin hyvinvoinnin ja kuntoutuksen tukena. Lue lisää asiantuntijaryhmämme teemasta.
Ikääntyneiden toimijuus ja kotikuntoutus
Tunnistamme ja ennakoimme erilaisia ikääntyneiden hyvinvoinnin sekä erityisesti heidän itsenäisen elämän ja arjen ajankohtaisia tarpeita. Lisätietoa asiantuntijaryhmämme kärkiteemasta.
Palvelupolut ja asiakasohjaus
Olemme kiinnostuneita asiakas- ja palveluohjauskäytäntöjen sekä erilaisten sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja työllisyyspalveluita käyttävien asiakkaiden palvelupolkujen monialaisesta ja asiakaslähtöisestä kehittämisestä. Lisätietoa kärkiteemasta.
Työhyvinvointi ja työkykykuntoutuminen
Olemme kiinnostuneita työssä olevien, sekä työnhakijoiden hyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttavista tekijöistä ja tukitoimista sekä laajasti työelämän muutoksesta. Lue lisää kärkiteemasta.