asiakastarina

Tekstiilijätteestä jalostuu rakennuslevyjä

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Jenni Isopahkala ja Greenful Finland Oy

Haasteiden ratkaisua BioPaavo hackathonissa: Greenful Finlandin menetelmällä tekstiilijätteestä syntyy rakennuslevyä. 

Finn-Savotta Oy:n laatujohtaja Harri Rautiainen

Jamkin yrityskiihdyttämö BioPaavon innovaatiokilpailussa, SavottaHackathonissa, haettiin alkukesästä 2022 hyödyntämistapoja tekstiilijätteelle. Finn-Savotta Oy:n asettaman haasteen voitti Greenful Finland Oy ehdotuksellaan tekstiilijätteen jalostamisesta rakennuslevyiksi.

”Ratkaisuehdotus vastasi haasteeseen mainiosti. Greenful Finland aikoo toteuttaa keruuverkoston, jonka myötä muidenkin tekstiilituottajien sivuvirrat on mahdollista hyödyntää”, iloitsi Finn-Savotta Oy:n laatujohtaja Harri Rautiainen kisan ratkettua. ”Yrityksen tavoitteet ovat korkealla: he haluavat ratkaista Euroopan tekstiilijäteongelman. Savotta voi olla osana ensimmäisen tehtaan materiaalivirtoja pilotoimassa toimintamallia. Ratkaisu ja yrityksen arvomaailma vastaavat arvojamme ja voivat tuoda tulevaisuudessa brändiarvoa.”

Tuotanto käyntiin ensi keväänä

”Tavoitteena on saada tehdastuotanto käyntiin ensin Hollannissa. Tilat ja laitteet on katsottu jo valmiiksi, ja tuotannon pitäisi pyöriä keväällä 2024. Siitä noin puolen vuoden kuluttua on Suomen tehtaan vuoro”, kertoo Chief Operating Officer Markku Vantunen Greenful Finland Oy:stä.

”Olemme tehneet lisää koeajoja ja lähettäneet näytekappaleita tuotteista kiinnostuneille. Vastaanotto on ollut erittäin hyvä. Tutkimustulokset osoittavat, että tekstiilijätteestä työstetyn rakennuslevyn käyttökohteet ovat hyvin moninaiset ja levyä voi käsitellä kuten puuta.”

”Hackathonin yhteydessä kävimme tutustumassa Jamkin testaus- ja analyysitiloihin Biotalouskampuksella Tarvaalassa”, kertoo Rautiainen.

”Oli mukava huomata, että läheltä löytyy tällaisia palveluita. Olemmekin tilanneet Jamkilta laserleikkurin savutestauksen, jotta saamme varmuuden, mitä savukaasuja laserleikkauksen yhteydessä syntyy ja kuinka savukaasupäästöä voi ympäristöystävällisesti vähentää.” 

Tekstiilijätteestä tehtyja Greenful Finlandin rakennuslevyjä

Greenful Finland Oy:n menetelmällä tekstiilijätteestä saadaan rakennuslevyä, jota voi käsitellä kuin puuta.