artikkeli

Kestävyysagentti avuksi yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Tero Takalo-Eskola

Kestävyysagentti ja Jamkin energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Sanni Soininen rakensi MP-Plastille oman hiilijalanjäljen laskurin, jota yritys voi hyödyntää myös tulevaisuudessa. 

Kestävyysagentti Sanni Soininen ja M-Plastin toimitusjohtaja Sami Tolvanen tutkivat ylijäämämuovia

Laskuriin kertyvän datan avulla voidaan osoittaa esimerkiksi yrityksen hiilijalanjäljen vähentämiseen tähtäävien tavoitteiden saavuttamista.

Ympäristövastuullisuuteen liittyvät aiheet ovat yrityksille yhä tärkeämpiä. MP-Plastin toimitusjohtaja Sami Tolvanen toteaakin: 

”Suuret yhtiöt joutuvat raportoimaan vuoden 2025 alusta hiilijalanjäljestä ja ympäristövaikutuksista omassa liiketoiminnassaan. Tämä ei suoraan koske meitä, mutta koska toimimme suurempien yritysten alihankkijana, meidänkin tulee jatkossa pystyä kertomaan hiilijalanjälkemme ja miten sitä mitataan. Näen sen myös meille mahdollisuutena: voimme hyödyntää tätä osaamista kilpailuvalttina.”

”Olen kiinnostunut kestävyysteemoista ja niiden kanssa työskentelystä. Sitä kautta päädyin myös Kestävyysagentti-koulutukseen ja työharjoitteluun”, Sanni kertoo. Koulutus antoi hyvät perustiedot esimerkiksi tuotantoteollisuuden toimintaympäristöstä, ympäristövaikutuksista ja tulevasta sääntelystä sekä siitä, miten asiat linkittyvät toisiinsa. ”MP-Plastilla keskityin yrityksen hiilijalanjälkeen, tein siitä yhteenvedon ja laskelman yhden vuoden osalta. Käytännössä käsittelin dataa, etsin esimerkiksi tuotannon päästölähteitä.”

”Hiilijalanjäljen laskentaan liittyvä työmäärä yllätti”, kertoo Sami. ”Oletin, että kyseessä olisi vakiolomake, joka täytetään, mutta se olikin paljon perusteellisempi työ.”  

”Opiskelijana on kiva päästä tekemään itse. Vaikka valmiita malleja ja laskuripohjia on, ne eivät olleet suoraan sovellettavissa, vaan pääsin rakentamaan kokonaisuutta pidemmällä tähtäimellä yrityksen tarpeisiin”, toteaa Sanni.

”MP-Plastin näkökulmasta ollaan vielä alkuvaiheessa. Kun voidaan todentaa, miten esimerkiksi koneiden uusiminen vaikuttaa energiankulutukseen ja sitä kautta hiilijalanjälkeen, se auttaa asiakkaiden tarpeisiin vastaamisessa eli on meille kilpailuetu”, Sami toteaa. ”Parasta oli se, että saimme itsekin syvemmän tietämyksen aiheesta ja pääsimme asetettuihin tavoitteisiin: saatiin toimiva työkalu tulevaisuutta varten.”

Sannille Kestävyysagentti-kokonaisuus oli mielekäs: ”Koulutus orientoi käytännön tekemiseen, ja harjoittelu tarjosi siihen konkreettiset puitteet. Sain myös itse päättää, miten työn MP-Plastille toteutin. On hyvä, että harjoittelu liittyy rajattuun teemaan: ehtii oppimaan ja sisäistämään asian.”

”Tämä prosessi on lisännyt tietoa ja mediakriittisyyttäkin esimerkiksi yritysten hiilijalanjäljestä: mihin väitteet perustuvat? Tällaiset täsmäharjoittelut ovat erinomainen mahdollisuus yrityksille saada yhä osaavampia työntekijöitä.” 

22.11.2023