artikkeli

Vihreä vety Keski-Suomessa: Kohti kestävää energiantuotantoa

Teksti
Tanja Minkkinen
Kuva
Adobe Stock

Vihreä vety on noussut keskiöön yhdeksi puhtaan energian ratkaisuvaihtoehdoista Keski-Suomessa. Vihreän vedyn käyttöönotto edistäisi paitsi ympäristöystävällistä energiantuotantoa myös alueen taloudellista kehitystä. Mutta mitä vihreä vety oikeastaan tarkoittaa?

Grafiikkakuva vedyn koostumuksesta

Vihreästä vedystä puhuttaessa tarkoitetaan vedyn tuottamista uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulienergian avulla. Prosessi mahdollistaa puhtaan energian tuotannon, kun vettä hajotetaan elektrolyysin avulla vedyksi ja hapeksi. Elektrolyysi on kemiallinen reaktio, jossa sähkön avulla vedestä erotetaan happi ja vety.

”Ilmaston kannalta vihreä vety on ihanteellinen vaihtoehto perinteisille fossiilisille polttoaineille, sillä se ei tuota hiilidioksidipäästöjä. Kun vetyä käytetään polttoaineena, ainoana sivutuotteena muodostuu energian lisäksi vesihöyryä. Vety voi myös toimia energian varastointiratkaisuna uusiutuville energialähteille. Tämä auttaa osaltaan tasaamaan energiantuotannon vaihteluita”, kertoo vanhempi asiantuntija Elja Kallberg Jamkin uudistuvan teollisuuden instituutista. 

Suomen teistä osa kuuluu Euroopan laajuiseen TEN-T-ydinverkkoon, jossa pitää olla vedyn tankkausasemat 200 kilometrin välein vuodesta 2030 alkaen. 

”Keski-Suomi voi tulevaisuudessa loistaa vetykartalla, sillä alueelta löytyy vetyosaamista jo valmiiksi. Myös yritys- ja osaamisverkostot ovat heränneet vedyn mahdollisuuksiin. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on avainasemassa, kun rakennetaan kestävää ja hiilineutraalia tulevaisuutta”, toteaa Kallberg.

Alueella on käynnissä myös merkittäviä tutkimushankkeita vetyyn liittyen. VTT:n koordinoiman HyPER- hankkeen tavoitteena on perustaa vedyn tuotanto- ja varastointitestauspaikka Keski-Suomeen. Jamk ja Jyväskylän yliopisto tutkivat puolestaan aivan uudenlaista liiketoimintakonseptia, joka yhdistää vedyn elektrolyysi- ja biopohjaisia tuotantomenetelmiä, vedyn varastointia ja sen käyttöön liittyviä uusia materiaaliteknologisia ratkaisuja. 

”Selvitämme myös elektrolyysivedyn taloudellista kannattavuutta verrattuna muihin vedyn tuotantomenetelmiin. Tutkimuksessa painottuu myös tekoälymenetelmät ja -työkalut, joiden avulla voidaan tehostaa arvoketjuanalyysien sekä -mallien luontia”, kertoo Jamkissa työskentelvä projektipäällikkö Kati Valpe-Ojala.

Kaiken kaikkiaan vihreä vety tarjoaa Keski-Suomelle sekä sen uudistuvan teollisuuden ekosysteemille mahdollisuuden ottaa suuren askeleen kohti kestävää tulevaisuutta. Yhteistyöllä ja innovaatioilla voimme luoda puhtaampaa ja kestävämpää energiantulevaisuutta, josta on hyötyä meille kaikille.
 

26.4.2024