artikkeli

Kohti kestävää tulevaisuutta hankintojen avulla

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kestävän kehityksen teemat näkyvät monin eri tavoin. Työkaluna tähän ovat esimerkiksi Future Factory -opinnot. Myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- toiminnassa tuotetaan ratkaisuja kestävyyshaasteisiin. 

Nina Kaari talvisessa koivikossa

Henkilöstöllä on mahdollisuus vahvistaa omaa kestävän kehityksen osaamistaan ja vaikuttaa siihen, miten se näkyy omassa työssä ja koko organisaatiossa. Kestävän kehityksen monialainen työryhmä perustettiin maaliskuussa 2020 ja sen tehtävänä on edistää kestävää kehitystä Jamkissa. Tähän voivat kaikki Jamkin opiskelijat ja henkilökunta osallistua, ja keskustelua yhteisellä Teams-alustalla käydäänkin vilkkaasti. 

Vastuullisuus on pieniä valintoja

Myös hankinnoissa on tärkeä toimia vastuullisesti.

”Hankinta, jota ei tehdä, ei kuormita ympäristöäkään. Näin ei voi kuitenkaan eteenpäin menevä korkeakoulu toimia, joten hankinnat on syytä tehdä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavasti”, sanoo Jamkin hankinta-asiantuntija Nina Kaari, joka on mukana Kestävän kehityksen työryhmässä. ”Vastuu on mielestäni myös välittämistä hankinnan loppukäyttäjistä. Pyrimme osallistamaan sidosryhmiä, hankinnan suunnitteluun paremman kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin kasvattamiseksi.  Yhdessä tehden parempia hankintoja - siinä hyvä ohjenuora”, Nina kertoo. ”Vuonna 2019 Jamkissa kilpailutettiin ravintolapalvelutuottajaa ja kestävän kehityksen ryhmän kanssa saimme ideoida tulevaa palvelua. Nyt nautimme tuon kilpailutuksen hedelmistä. Ravintolaan tuli mm. vaaka, jolla voi punnita omat ruokahävikkinsä. Kasvisruoan osuutta ruokalistalla lisättiin, ja ravintola myy ylijäämäruokaa asiakkaille.”

Kestävä kehitys on monella tapaa osa Ninan työarkea. ”Luotsaan Jamkin hankintatiimiä, ja olen mukana kansallisessa Hankinta-Suomen ekologisten hankintojen ryhmässä ja mietin, mitä voisin sieltä tuoda käytäntöön Jamkille. Paljon on nimittäin vielä tehtävää. Laskemme hankinnoista hiilijalanjälkeä, mutta sen pienentämisen eteen voisi tehdä vielä monenlaista. Hankinnoilla voi vaikuttaa, innovoida uutta.” 

”Älä kilpailuta kevytväylän rakentamista, kilpailuta polku jota kuljetaan, reitti joka yhdistää. Mieti mitä kulkija näkee sitä kulkiessaan ja mitä kokee. Unelmoi, mitä kaikkea tuo kevytväylä voisi olla. Realiteetit hankinnoissa kyllä tulevat mukaan, mutta kun unelmille ja uusille ideoille löytyy tilaa, saadaan isoja muutoksia aikaan”, Nina Kaari toteaa.

Agenda 2030

Jamk on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen ohjelmaan
sekä kaikkien ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan.