artikkeli

Onnistumisen mahdollistaminen on Antti Tepon tärkein työtehtävä

Teksti
Lauha Puoliväli
Kuva
Jaakko Matela

Valmentava lähestymistapa on pysynyt, vaikka ala on vaihtunut useampaan otteeseen. Jamkilla projektipäällikkönä työskentelevälle Antti Tepolle ihmiset ovat olleet läpi uran se, mikä työssä saa syttymään.

Mies istumassa

Antti Teppo, projektipäällikkö, IT-instituutti

Olen alanvaihtaja, jota on aina kiinnostanut ihmiset. Ensimmäinen tutkintoni oli liikunnan- ja vapaa-ajanohjaaja, ja valmentamista olen tehnyt vapaa-ajalla läpi urani. Pisin työsuhteeni on kuitenkin ollut Postilla, jossa työskentelin ennen tämänhetkistä työtäni seitsemäntoista vuotta monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. Aloitin Postilla lehdenjakajana ja paikkokuskina, kunnes silloisessa yksikössäni alettiin etsimään sopivia henkilöitä esihenkilön tuuraustehtäviin. Luonteeni mukaisesti olin välittömästi käsi pystyssä ilmoittautumassa tehtävään. Aika pian vastuullani olikin useampi esihenkilöalainen ja jopa 100 postinjakajaa.

Esihenkilön roolissa pääsin tekemään työtä ihmisten johtamisen, tai kuten itse ajattelen, valmentamisen äärellä. Kaipasin kuitenkin enemmän kehittämismahdollisuuksia, ja lopulta toimin Postilla viettämieni vuosien aikana pisimpään jakelureittien suunnittelussa. Reittien suunnitteluun käytetyn ohjelmiston kehittäminen olikin lopulta se, joka sytytti kiinnostuksen tieto- ja viestintätekniikan alaa kohtaan. Alasta innostuneena suoritin AMK-tutkinnon Jamkissa, painottuen data-analytiikkaan ja tekoälyyn. Samalla aukesi ovi data-analytiikkatehtäviin työsuhteeseen Jamkille, josta myöhemmin etenin projektipäälliköksi.

Mielestäni on paljon parempi pohtia, mitä pitää oppia, että pääsee tekemään asioita itseään kiinnostavien asioiden parissa, kuin pyrkiä valitsemaan yksi itselle sopiva ala. Jamkissa pidän siitä, että täällä on valtavan monipuoliset mahdollisuudet edetä ja kehittyä. Kunhan aloittaa jostain roolista, niin kymmenen vuoden päästä voi olla täysin erityyppisessä tehtävässä.

On paljon parempi pohtia mitä pitää oppia, että pääsee tekemään asioita itseään kiinnostavien asioiden parissa, kuin pyrkiä valitsemaan yksi itselle sopiva ala.

Toivoisin, että ihmiset olisivat rohkeammin heittäytymässä uusiin asioihin, eivätkä liikaa miettisi ”mitähän tuostakin voi tulla ja seurata”. Oman kokemukseni mukaan rohkeus heittäytyä omalle epämukavuusalueelle kannattaa aina, vaikka kolhutkin kuuluvat matkaan.

Omalla tyylillä eteenpäin

Juuri nyt teen töitä kyberturvallisuuden hankkeiden parissa. Koen aiheen hyvin merkitykselliseksi, ja sen merkitys vielä korostuu entisestään nykyisessä maailmantilanteessa. Lisäksi johdan yksikkömme työhyvinvointiryhmää, ja toivoakseni pääsen tulevaisuudessa hyödyntämään jo ensimmäisestä tutkinnosta saatua osaamistani laajemminkin.

Nykyiseen työhöni projektipäällikkönä kuuluu suunnitella tulevaa, hoitaa taloutta ja käydä jatkuvaa vuoropuhelua projektiin liittyvien henkilöiden ja sidosryhmien kanssa. Työ sopii ihmiselle, joka tykkää organisoida ja sietää lisäksi epävarmuutta, sillä tässä työssä vastaan tulee yllättäviäkin tilanteita. Lisäksi projektit alkavat ja loppuvat, eikä aina tiedä, millainen on seuraava alkamassa oleva projekti.

Onnekseni voin todeta, että Jamkilla työskentelee joukko todella mukavia ja ammattimaisia ihmisiä, joiden kanssa saan ratkoa eteen tulevia haasteita. Osaamista jakamalla on mahdollista oppia, ja olenkin oppinut, paljon enemmän kuin mikään koulu voi opettaa. Se, että tekee asiat omalla tyylillä, on myös täysin hyväksyttävää.

Se, että tekee asiat omalla tyylillä, on myös täysin hyväksyttävää.

Omassa roolissani koen olevani ennen kaikkea onnistumisen mahdollistaja, ja se tuo minulle paljon iloa. Hyvä projektipäällikkö nostaa ammattilaiset keskiöön – voisi jopa sanoa, että projektipäällikkö mahdollistaa onnistumisen, mutta ammattilaiset tekevät tuloksen. Tulevaisuudelta toivon, että pystyisimme entisestään lujittamaan keskinäistä yhteistyötä niin Jamkissa, kuin elämässä ja maailmassa muutoinkin. Jospa näkisimme enemmän upeita mahdollisuuksia kuin esteitä ja ongelmia.

Hyvinvoiva Jamk

Työyhteisömme kehittämisohjelman nimi on Hyvinvoiva Jamk. Jo se kertoo, että henkilöstön hyvinvointi on meille työnantajana tärkeää. Hyvinvointi on työn tekemisen peruskulmakivi ja se koostuu monista eri osa-alueista, joita haluamme tukea ja kehittää koko Jamk-yhteisön kanssa.

Artikkeli

Opiskelijan kartturina toimiminen palkitsee opinto-ohjaaja Vesa Kuhasta

Opinto-ohjaajan tehtävä on yksi Jamkin tärkeitä opiskelijan ohjaus- ja neuvontapalveluja. Vesa Kuhaselle opon työ opiskelijoiden parissa antaa virtaa ja erilaisia näkökulmia. Työ uudistaa ja inspiroi päivittäin.

Artikkeli

Jatkuva oppiminen motivoi asiantuntija Tytti Pintilää

Jamkin hyväntuulinen, monelle tuttu alumnivastaava Tytti on työskennellyt Jamkissa monipuolisissa tehtävissä jo 13 vuoden ajan. Työssään hän arvostaa erityisesti lämminhenkistä yhteisöllisyyttä sekä Jamkin uudistavaa, aina eteenpäin pyrkivää asennetta.