artikkeli

Likes – Uusien alkujen kasvualusta

Teksti
Katri Siivonen
Kuva
Severi Peura
Maria Rantala ja Pirjo Tolvanen Likesin historian julkistamistilaisuudessa

Paljon on mahtunut Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön Likesin yli 50-vuotiseen historiaan, jonka historiantutkija, FT, Maria Rantala kokosi yksiin kansiin.

Likes perustettiin vuonna 1969 ylläpitämään Jyväskylän uimahallia ja tukemaan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan toimintaa. Tämän jälkeen Likes on ollut aktiivisesti rakentamassa Jyväskylästä liikuntapääkaupunkia.

Historia kertoo jättiläismäisistä urakoista ja lukuisista pienistä aluista, joissa Likes oli mukana liikuntapaikkojen rakentajana, tutkimuskeskuksena, liikkumisen edistäjänä. Uimahallin ylläpidon lisäksi Likes rakennutti nykyisen Hippos-hallin ja sen alla sijaitsevan harjoitusjäähallin. Olipa säätiöllä pieni rooli myös monitoimitalon ja jäähallin rakennusvaiheissa.

Likes toimi kasvualustana monille liikunta-alan tutkijoille ja asiantuntijoille. Sen yhteydessä kehittyivät myös liikunnan asiasanasto, liikuntalääketieteen erikoiskoulutus sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU. Vuonna 1995 Likesillä alkoi ohjelmien aikakausi, kun Kunnossa kaiken ikää -ohjelma käynnistyi. Vuonna 2010 sai alkunsa Liikkuva koulu -ohjelma, joka levisi edelleen varhaiskasvatukseen ja oppilaitoksiin.

Tärkeintä Likesille on ollut asian edistyminen, riippumatta siitä kenen tai minkä toimesta asioita viime kädessä tapahtuu. Aina näin ei ole ollut, vaan alkuvuosinaan Likes oli hyvinkin kärkäs toimija. Sitten Likesillä rauhoituttiin. 1980-jälkipuoliskolta lähtien Likesiä voisikin kuvata hiljaiseksi taustavaikuttajaksi tai suurten organisaatioiden väleissä ja välittäjänä toimineeksi näkymättömäksi liimaksi. Vuonna 2022 Likesin toiminnot yhdistettiin Jyväskylän ammattikorkeakouluun ja Likesin tarina itsenäisenä säätiönä päättyi.

Kasvualusta. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes 1969–2022 on ladattavissa Theseuksesta.

Kuvassa: Maria Rantalan (vas.) kirjoittama Likesin historia kiinnosti Likesin entistä työntekijää Pirjo Tolvasta. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES sr:n historia Kasvualusta. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes 1969–2022 julkistettiin perjantaina 17. helmikuuta.