artikkeli

Kansainväliset osaajat ovat yritysten menestyksen avain

Teksti
Suvi Alainen
Kuva
Inka Sopanen

Yhä useampi korkeakouluun hakeva valitsee kansainvälisen, vieraskielisen tutkinto-ohjelman. Kansainväliset koulutukset houkuttelevatkin vuosittain korkeakoulujen kampuksille opiskelijoita moninaisin taustoin. Kansainvälistä tutkintoa suorittavat eivät kuitenkaan ole pelkästään korkeakoulujen rikkaus, vaan he ovat arvokas voimavara myös yrityksille. 

Kansainvälisiä opiskelijoita Lutakon maisemissa

Vieraskieliset tutkinto-ohjelmat ovat kasvattaneet suosiotaan hakijoiden tunnistaessa yhä paremmin kansainvälisen koulutuksen monipuolisuuden ja hyödyt. Kansainväliset opinnot hyödyttävät kuitenkin paitsi opiskelijaa itseään myös niitä yrityksiä, jotka rekrytoivat kansainvälisen tutkinnon suorittaneita tai sellaista suorittavia. Maailman globalisoituessa monet yritykset ovat havahtuneet siihen, että kansainvälisen taustan ja verkostot omaava henkilöstö on voimavara, joka voi auttaa yritystä esimerkiksi laajentamaan toimintaansa uusille markkinoille.

Kielitaito vauhdittaa liiketoimintaa

Kielitaidon merkitys liike-elämässä on suuri.

”Kansainväliset opiskelijat hallitsevat usein useampia kieliä. Tämä on korvaamatonta yrityksille, jotka pyrkivät toimimaan monikansallisesti ja rakentamaan vahvoja suhteita kansainvälisillä markkinoilla”, Jamkin englanninkielisessä Automation and Robotics -tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Sebastian Nordman kertoo.

Sebastianin tavoin Automation and Robotics -tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Shaina Granziol on samoilla linjoilla, mutta muistuttaa, ettei kielitaito helpota vuorovaikutusta ainoastaan asiakkaiden ja liikekumppaneiden kanssa, vaan se vaikuttaa myös työyhteisön viestintään ja tiimityöskentelyyn. Monikansallisissa yrityksissä kielitaitoiset työntekijät voivat esimerkiksi rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä ja parantaa projektien sujuvuutta mahdollistamalla tehokkaan viestinnän.

Kansainvälisen osaajan rekrytointi on sijoitus tulevaisuuteen

Jamkin Automation and Robotics -ohjelman tutkintovastaava, lehtori Ari Kuisma haluaa rohkaista suomalaisia yrityksiä panostamaan kansainvälistä tutkintoa suorittavien rekrytointiin. Arin mukaan tämä on sijoitus, joka tulee tuottamaan monin verroin takaisin.

”Kansainväliset opiskelijat tuovat yritykseen mukanaan laajan kansainvälisen verkoston. Heille on viimeistään opintojen myötä muodostunut kontakteja eri puolille maailmaa. Nämä verkostot voivat auttaa yrityksiä avaamaan ovia uusille markkinoille. Kansainväliset opiskelijat eivät siis tuo yrityksiin ainoastaan monipuolista osaamistaan, vaan myös verkostonsa”, Ari kertoo.

”Meillä Jamkissa on noin 900 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa 80 maasta. Yrityksillä on monenlaisia mahdollisuuksia konkreettiseen yhteistyöhön näiden opiskelijoiden kanssa. Hyväksi havaittuja tapoja ovat esimerkiksi opiskelijaprojektit, harjoittelut ja opinnäytetyöt, jotka pohjautuvat suoraan yrityksen tarpeisiin. Opiskeluaikana opiskelijoille on luonnollisestikin tarjolla tukea ja ohjausta työhön myös korkeakoulun puolelta”, Ari jatkaa.

22.11.2023