artikkeli

Kahden housumezzon loukussa!

Teksti
Pauliina Hietalahti ja Mikael Minkkinen
Kuva
Helena Minkkilä
Iida Kattelus esiintymislavalla

Suomalaisen musiikkikampuksen vuoden 2022 monialaisena yhteistyöproduktiona nähdään Georg Friedrich Händelin (1685–1759) säveltämä ooppera Xerxes. Liki 300 vuotta sitten alkunsa saanutta oopperaa saapuu Jyväskylään ohjaamaan Ville Saukkonen ja orkesterina nähdään Campus Sinfonietta. Mukana oopperassa on myös Jamkissa instrumenttipedagogiksi opiskeleva Iida Kattelus. Hän antaa äänensä Romildalle. 

Romilda on Xerxeen veljen Arsamenen uskollinen rakastettu, jota myös Xerxes halajaa itselleen. “Olen siis kahden housumezzon loukussa!” Iida nauraa.

“Näen, että Romilda edustaa ”perinteistä” naiseutta: avioliitto rakastamansa Arsamenen kanssa on kaikki, mitä hän elämältään toivoo. Hän on lempeä, hyväntahtoinen ja uskollisuudessaan järkkymätön. Tarvittaessa hän osaa olla myös neuvokas. Romildan ”pimeä puoli” ei pääse tässä teoksessa esille kuin hetkellisesti, mutta sekin on olemassa,“ Iida pohtii.  

Iida odottaa produktiolta ennen kaikkea yhdessä tekemistä. Toisten laulajien kanssa työskentely ruokkii myös omaa laulamista ja näyttelemistä.  

“Omat oletukset barokkioopperasta ja Händelistä saa heittää tämän oopperan myötä romukoppaan, sillä luvassa ei ole mitään sipsuttelua ja puuteroituja peruukkeja, vaan räjähdysherkkiä tunteita ja raakaa valtapeliä. Kaikki solistit ovat tehneet kovasti töitä rooliensa eteen, visuaalisesti produktiosta on tulossa hieno, ja mukana on monen alan opiskelijoita.”

Yhteisponnistuksessa on mukana kaikkiaan laaja kirjo opiskelijoita mm. Gradian musiikilta, media-alalta, tekstiili- ja muotialalta, kauneudenhoitoalalta ja puualalta, Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikilta sekä Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta. Oopperan libreton ovat kääntäneet Jyväskylän yliopiston italian kielen opiskelijat. Työryhmän opiskelijoita ohjaavat oppilaitosten opettajat.