uutinen 30.3.2023

Yhteishaku päättyi: Jamk kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulu

Jamk oli kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulujen keskinäisessä vertailussa. Alustavien lukujen valossa hakijamäärissä on viime vuoteen verrattuna laskua. Kiinnostus restonomiopintoja, energia- ja ympäristötekniikkaa sekä konetekniikkaa kohtaan puolestaan kasvoi.

Yhteishaku suomenkielisiin tutkintokoulutuksiin päättyi torstaina 30.3. klo 15. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa haettavissa oli yhteensä 1070 aloituspaikkaa seitsemällä eri alalla. Hakukohteita oli yhteensä 36.

Hakijoita Jamkiin oli alustavien tietojen mukaan kaikkiaan 9335. Ensisijaisia hakijoita AMK-tutkintoihin oli 2978 ja YAMK-tutkintoihin 419. Vetovoimaluvulla mitattuna Jamk oli kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulu: jokaista aloituspaikkaa kohden oli 3,17 ensisijaista hakijaa.

Jo viime vuonna yhteishaun kokonaishakijamäärissä oli laskua valtakunnallisesti. Myös tänä vuonna hakijamäärät olivat laskussa suuressa osassa tutkinto-ohjelmia. Kaikkiaan ensisijaisten hakijoiden määrä laski 221 hakijalla viime vuodesta. 

Nousujohteista hakijoiden määrä sen sijaan oli Jamkin palveluliiketoiminnan AMK-tutkinto-ohjelmaan, eli restonomitutkinto on palauttanut kiinnostustaan hakijoiden keskuudessa. Myös energia- ja ympäristötekniikan sekä konetekniikan insinöörikoulutukset kiinnostivat viime vuotta enemmän. Liiketalouden opinnot olivat myös lievässä kasvussa edellisvuoteen verrattuna.

Suosituin tutkinto-ohjelma oli tänä vuonna logistiikan monimuotona järjestettävä AMK-tutkinto-ohjelma, johon ensisijaisia hakijoita oli 215, mikä oli yli kymmenkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Luvut ovat alustavia ja niihin voi vielä tarkistuksen yhteydessä tulla pieniä muutoksia.

Ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa suosituimmaksi nousivat viime vuoden tapaan projektijohtamisen opinnot. Jamkissa projektijohtamisen YAMK-tutkintokoulutukseen voivat hakea niin insinöörit kuin sotealan ammattilaisetkin. Teknologia-alan projektijohtamisen tutkinto-ohjelmaan hakijoita oli yli 7 jokaista aloituspaikkaa kohden ja sote-alalle projektijohtamisen opintoihin hakijoita oli liki nelinkertaisesti aloituspaikkoihin nähden.

AMK-tutkinto-ohjelmiin opiskelijat valitaan pääsääntöisesti ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon tai valtakunnallisen AMK-valintakokeen perusteella. Kevään 2023 toisen yhteishaun todistusvalintojen tulokset julkistetaan viimeistään 29.5.2023 ja valintakokeiden/valintaopintojaksojen tulokset viimeistään 7.7.2023. Valtakunnallinen AMK-valintakoe puolestaan järjestetään ammattikorkeakoulujen kampuksilla ajalla 29.5.–2.6.2023. Lisätietoa valtakunnallisen AMK-valintakokeen järjestämisestä löytyy osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi.

Musiikkipedagogeille ja Tiimiakatemiaan hakeneille järjestetään erilliset valintakokeet. Lisäksi monimuotototeutuksista Energia- ja ympäristötekniikkaan, Konetekniikkaan sekä Tieto- ja viestintätekniikkaan järjestetään valintakokeen sijaan valintaopintojakso. Myös YAMK-tutkintoihin hakeneet osallistuvat tutkinto-ohjelmakohtaisiin valintakokeisiin. Jamk tiedottaa omista valintakoejärjestelyistään verkkosivuillaan jamk.fi.

 
Lisätietoja:
Hakijapalvelut
hakijapalvelut(a)jamk.fi
p. 040 556 0409
Jyväskylän ammattikorkeakoulu