uutinen 13.1.2023

Ruoka-alan toimijat yhdistävästä datanvälityspalvelusta reiluja eväitä uuteen liiketoimintaan?

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo järjestää yhdessä Kasvu Openin kanssa innovaatiokilpailun, jonka tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita kehittämään uusia liiketoimintamalleja, sovelluksia ja hyödyntämistapoja DataSpace Europe Oy:n kehittämän maatalouden ja elintarvikealan datanvälityspalvelun tarjoaman datan hyödyntämiseksi reilun datatalouden periaatteita noudattaen. 

Kädet täynnä multaa, taustalla tietokonegrafiikkaa

Maataloudessa ja koko ruokaketjussa tuotetaan valtavat määrät dataa. Sitä saadaan mm. työkoneisiin kiinnitetyistä antureista, lypsyroboteista, satelliittien ottamista peltokuvista ja viljelijän itsensä ohjelmistoihin kirjaamista tiedoista. Datan avulla olisi mahdollisuus mm. todentaa elintarviketuotannon päästöjä ja hiilijalanjälkeä. Datan hyödyntäminen on kuitenkin jäänyt puolitiehen, johtuen esimerkiksi järjestelmien yhteensopimattomuudesta.  

DataSpaceHackathonin tavoitteena on saada paremmin käyttöön data, joka on jo olemassa esimerkiksi maatilojen viljelysuunnitteluohjelmistoissa, työkoneissa, tilitoimistoissa, viranomaisilla, tutkimuslaitoksilla, karttatiedoissa, myllyissä, meijereissä, teurastamoissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Tämän datan jakaminen mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen ja liiketoimien kehittämisen. 

”DataSpace Europe Oy noudattaa Sitran reilun datatalouden periaatteita ja eurooppalaista datahallintosäädöstä. Reilu datatalous tarkoittaa mm. sitä, että kaikilla data-avaruuden toimijoilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. Myös datasta saatava hyöty jaetaan reilusti datan tuottajien kesken. Esimerkiksi alkuperältään, terveellisyydeltään, ympäristöystävällisyydeltään tai eettisyydeltään todennetusta ruoasta saatavasta lisäarvosta kuuluu myös viljelijän saada osansa”, sanoo Chief Product Officer Jyrki Hyyrönmäki DataSpace Europe Oy:stä. ”Kerran kerättyä dataa voi käyttää monenlaisen tiedon synnyttämiseen. Odotukset hackathonia kohtaan ovat korkealla, ja se tuottaa paljon uusia ideoita datan hyödyntämiseen ja liiketoimiin.” 

”Reilun datatalouden periaatteiden mukaan viljelijä voi itse määrätä, kenelle ja mihin tarkoitukseen datansa käyttöä haluaa luvittaa. Yhteiset pelisäännöt takaavat myös sen, ettei tilalta vuoda arkaluontoisia tietoja vääriin tarkoituksiin”, sanoo Jamk Biotalousinstituutin johtava tutkija, älymaatalous-tiimin vetäjä Hannu Haapala. 

DataSpaceHackathoniin on aikaa ilmoittautua 8.2.2023 saakka, jonka jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Hackathon-haaste huipentuu 28.3.2023, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus.  

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät BioPaavon sivuilta:  

DataSpaceHackathon | Jamk 

Lisätietoja: 
www.biopaavo.fi  

Annimari Lehtomäki, Johtava asiantuntija 
etunimi.sukunimi@jamk.fi 
p. 050 464 2563 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Jyrki Hyyrönmäki, Chief Product Officer 
etunimi.sukunimi@dataspace.fi 
p. 040 590 2905
DataSpace Europe Oy