uutinen 25.3.2022

Uusi haku Opettajaksi Suomeen -koulutukseen alkaa Jamkissa – koulutus tarkoitettu maahanmuuttajaopettajille 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ammatillisessa opettajakorkeakoulussa järjestetään syksyllä 2022 koulutus, jolla ulkomailla opettajaksi valmistuneet voivat täydentää osaamistaan ja saada yleisen pedagogisen pätevyyden. Haku koulutukseen on käynnissä 18.4.2022 saakka.

Nainen kouluttaa aikuisryhmää

Ammatilliset opettajakorkeakoulut järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa Opettajaksi Suomeen -koulutusta, joka on suunnattu maahanmuuttajataustaisille opettajille, jotka tarvitsevat täydentäviä opintoja ulkomailla suoritettuun tutkintoonsa.

Opettajaksi Suomeen -koulutuksen avulla voi saada yleisen pedagogisen pätevyyden, jota tarvitaan opettajan työssä Suomessa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa seuraava Opettajaksi Suomeen -koulutus alkaa elokuussa 2022. Koulutus sisältää pedagogisia opintoja, opetusharjoittelua sekä suomen kielen ja työnhakutaitojen vahvistamista. Siihen voivat hakeutua korkeakoulutetut maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka ovat suorittaneet opettajankoulutuksen ulkomailla ja joilla on tutkinnon tunnustamiseen liittyvä rinnastamispäätös, jonka on myöntänyt Opetushallitus.

Koulutuksen toteuttaa ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteinen Opettajaksi Suomeen - OSU -hanke (2021–2023). Haku koulutukseen käynnistyy 4.4.2022, ja hakemusten tulee olla perillä 18.4.2022 klo 15.

Koulutus on maksuton ja se toteutetaan suomen kielellä. Suomen kielen osaamista tuetaan koulutuksen aikana. 

Ensimmäiset Opettajaksi Suomeen -koulutukset ovat käynnissä ammatillisissa opettajakorkeakouluissa parhaillaan. 

-    Ensimmäisessä ryhmässämme opiskelijat suorittavat tällä hetkellä rinnastamispäätöksessä vaadittuja didaktisia opintoja ja ohjattua opetusharjoittelua, kertoo projektipäällikkö Anna Leppäkorpi, 

-    Keskusteleva ja iloinen ryhmämme on tehnyt opintoihin kuuluvia kirjallisia tehtäviä yhdessä myös ohjauspäivien välillä. Jo nyt olemme huomanneet heidän suomen kielen taitonsakin kehittyneen huimasti. 

Koulutukseen kuuluu esimerkiksi verkostoteemaiset ohjauspäivät, jolloin vieraillaan erilaisissa oppilaitoksissa ja kuullaan uratarinoita alumneilta. Opetus on ollut käytännönläheistä ja edennyt ryhmän ehdoilla. Jamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opintoihin kuuluu lähi- ja verkko-opiskelua. 

Toisen toteutuksen myötä mahdollisuus opettajan pedagogisen pätevyyden hankkimiseen avautuu vielä uudelle opiskelijaryhmälle. Leppäkorpi kannustaa maahanmuuttajaopettajia nyt tarttumaan tilaisuuteen, jos opettajan työssä tarvittava pätevyys puuttuu tai kaipaa täydentämistä: 

-    Nyt kannattaa ehdottomasti hakea Opetushallitukselta rinnastamispäätös ja parantaa omia uramahdollisuuksiaan toimia opettajana Suomessa!

Opettajaksi Suomeen -hankkeen rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. 

Lisätiedot koulutuksesta ja sen hakuohjeet löydät verkkosivuilta:  

Opettajaksi Suomeen -koulutus

Onko sinulla opettajankoulutus, joka on suoritettu muualla kuin Suomessa? Opettajaksi Suomeen -koulutuksessa täydennät opintojasi ja saat yleisen pedagogisen pätevyyden, jota tarvitaan opettajan työhön. Myös uraohjausta tarjolla syksystä 2022 alkaen.

Lisätietoja:

Anna Leppäkorpi

Asiakkuuspäällikkö, Key Account Manager
Jatkokoulutukset, Further Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358504430357