uutinen 8.4.2022

Tekoälyn avulla veden- ja energiankulutusdatasta asiakaslähtöiseen tiedolla johtamiseen: AI Kiinteistödata AlvaHackathonin voittajaksi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open toteuttivat Alva-yhtiöiden toimeksiannosta innovaatiokilpailun, hackathonin, jossa haettiin uusia teknologiaratkaisuja huoneistokohtaiseen veden- ja lämmönkulutuksen etäluentaan ja tiedonsiirtoon. Voittajaksi kisassa nousi AI Kiinteistödata, jonka ehdotuksen erityinen vahvuus on asiakaslähtöinen palvelukehitys. 

Iso maapalloa kuvaava vesipisara kämmenellä

Voittajatiimin missiona on mullistaa perinteikästä kiinteistöjohtamisen toimialaa tiedolla johtamisen ja kiinteistönhallinnan automatisoinnin avulla. Voittajaideassa kiinteistöistä kerätään kulutusdataa monipuolisilla sensoreilla ja hyödynnetään tekoälyä tiedon yhdistämiseen, analysointiin ja poikkeamien havaitsemiseen. Helppokäyttöisen käyttöliittymän avulla loppuasiakas voi ohjata veden- ja kaukolämmön kulutustaan ja esim. ennakoida huoltotoimenpiteitä.  

Voittajatiimi koostui kolmen yrityksen edustajista: Ideal Isännöinti Oy:stä, jolla on pitkä kokemus kiinteistöjohtamisesta ja isännöintialalta, IntelliNord Oy:stä, joka tuo tiimiin tekoäly- ja IoT-osaamista, sekä Propellerhat Management Oy:stä, jonka vahvuutena on innovaatioiden kaupallistaminen ja projektointi. 

”Hackathonissa oli loppusuoralla mukana kolme tiimiä, ja vaikka yksi voittajaksi valittiinkin, on mahdollista tehdä tulevaisuudessa kaikkien kanssa yhteistyötä. Voittajaidea vastasi Alva-yhtiöiden toimeksiantoon tarjoten varteenotettavan vaihtoehdon tiedonsiirtoon, ja siitä löytyi myös potentiaalia lähitulevaisuuden teknologisiin haasteisiin vastaamisessa”, totesi palveluhallintapäällikkö Sanna-Kaisa Palola Alvalta. 

”Ehdotuksessa oli selkeästi listattu mitä tarvitaan, ja sen kanssa voi olla helppo lähteä ketterästi liikkeelle. Heillä tuntui myös olevan rohkeutta kokeiluun yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä on tärkeää pilotointivaiheessa”, sanoi palvelupäällikkö Mikael Gull. 

Voittajatiimi AI Kiinteistödataa paikan päällä BioPaavossa edusti Mikko Pitkänen Propellerhat Management Oy:stä.

”Koko hackathonprosessi ja päivä sparrauksineen auttoi kristallisoimaan omaa ideaa. Myös verkostoituminen muiden osallistujien ja sparraajien kanssa oli todella hyvä juttu. Tästä varsinainen työ nyt vasta alkaa!”

”BioPaavon hackathonkonsepti palveli Alvan tarpeita hyvin. Monivaiheinen prosessi eteni sujuvasti ja oli tunne, että BioPaavon toimijoilla oli langat käsissä”, sanoi Sanna-Kaisa Palola. 

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella. 

Lisätietoja: 

www.biopaavo.fi  

Annimari Lehtomäki, johtava asiantuntija 

[email protected] 

p. 050 464 2563 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Mirva Pietilä, myyntipäällikkö 

[email protected] 

puh. 040 623 2815 

Alva-yhtiöt Oy  

Alva-yhtiöt Oy on vesi- ja energiapalveluiden tulevaisuuden tekijä. Jo vuosikymmeniä olemme tarjonneet osaamistamme vesi- ja energiapalveluihin Jyväskylän alueella. Tänä päivänä tarjoamme näitä ratkaisuja valtakunnallisesti, osin kansainvälisestikin. Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. 

www.alva.fi