uutinen 11.3.2022

KemiraHackathonin voittajaksi virolainen Biocarbon: Satelliittidatan avulla vastuullisia ratkaisuja uudistuvaan kemianteollisuuteen

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo toteutti Kemiran toimeksiannosta innovaatiokilpailun eli hackathonin yhdessä Kasvu Openin kanssa. Tavoitteena oli löytää uusia liiketoimintamalleja ja digitaalisia työkaluja, jotka voivat edesauttaa kemianteollisuutta lisäämään uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämistä raaka-aineketjuissaan.

Innovaatiokilpailuun hakeneista jatkoon valittiin neljä tiimiä, joista kolme eteni pitchaus- eli lopullisen idean esittelyyn saakka. Hackathonin voitti virolainen Biocarbon-tiimi, jossa yhdistyy virolaisen it-alan yhtiön KappaZetan ja Tarton yliopiston satelliittidataan liittyvä teknologia ja huippuosaaminen.  Biopohjaisten ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttö kemianteollisuudessa kasvaa nopeasti, ja Biocarbon-tiimin idea mahdollistaa satelliittidatan hyödyntämisen raaka-aineiden alkuperän ja kestävyyden todentamisessa täysin uudella tavalla. Tuomaristo arvosti idean kiteytystä: siinä onnistuttiin tiivistämään Kemiran asettaman haasteen ydin, tiimin arvolupaus ja siihen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet, ja kuvaamaan selkeä, hyödynnettävissä oleva datavirta.

”Seuraavaksi edetään kohti konkreettisia askelia yhteistyössä. Kemira ja BioCarbon-tiimi käynnistävät keskustelut yhteistyöstä ja yhteisen pilotointiprojektin suunnittelusta”, sanoi Taras Podbereznyj, Kemiran Vice President ja CIO.

”BioPaavon Hackathon-konsepti on erittäin toimiva ja hyvin järjestetty kokonaisuus, joka palvelee erittäin hyvin paitsi toimeksiantajaa myös osallistuvia tiimejä. Sparraaminen on molemminpuolista, uusien ajatusten ja oivallusten syntymistä. Täällä tapaa ihmisiä, joilla on isoja visioita, kykyä napata kiinni pienistäkin ideoista ja jalostaa niitä yhdessä”, kommentoivat Director, R&D and Technology, Reetta Strengell ja Manager, Digital Services Juha Rintala Kemirasta.

”KemiraHackathonin myötä avautui kokonaan uudenlainen mahdollisuus edistää uusien teknologioiden ja ansaintamallien kehittymistä Jamkin vahvan älymaatalouden soveltavan tutkimuksen avulla, aidosti kansainvälisen voittajatiimin kanssa. Nämä voivat liittyä esimerkiksi biomassavirtojen hyödyntämiseen maatalouden sivuvirtojen osalta”, iloitsee Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen, joka oli mukana innovaatiokilpailun tuomaristossa.

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo toteuttaa keväällä 2022 useita hackathoneja: ValtraHackathon huipentuu 22.-23.3., AlvaHackathon 7.4. ja BetsetHackathon 13.4. Lisäksi ainakin kaksi uutta hackathonia avautuu vielä kevään aikana.

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Lisätietoja:

www.biopaavo.fi

Annimari Lehtomäki, Johtava Asiantuntija

[email protected]

p. 050 464 2563

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jani Saarinen, Sr Manager, R&D and Technology

[email protected]

Kemira Oyj

Kemira on maailman johtava kestäviä kemikaaliratkaisuja runsaasti vettä käyttäville teollisuudenaloille valmistava yhtiö. Kilpailuetumme perustuu asiakkaiden prosessi- ja resurssitehokkuutta sekä laatua parhaiten tukeviin tuotteisiin ja asiantuntemukseen. Keskitymme massa- ja paperiteollisuuteen, vedenkäsittelyyn sekä energiateollisuuteen. Vuonna 2021 Kemiran liikevaihto oli noin 2,7 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 5 000. Kemiran osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.

www.kemira.fi