uutinen 20.5.2022

Hukkatekstiilistä on moneksi – SavottaHackathonin kick-off-tilaisuudessa kolme tiimiä esitteli ideansa tekstiiliteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseksi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon ja Kasvu Openin toteuttamassa SavottaHackathonissa on tavoitteena löytää Finn-Savotta oy:lle uusia kaupallisia yhteistyökumppaneita sekä ideoita ja hyödyntämistapoja tekstiilituotteiden valmistuksessa syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. Lisäksi hackathonin tavoitteena on herätellä uusia teollisuudenaloja ideoimaan tuotteita, joissa on mahdollista hyödyntää erilliskerättyä tekstiilijätettä.

Hackathonissa mukana olevat tiimit sekä toimeksiantajan ja järjestäjien edustajat kokoontuivat tänään (20.5.) kick-off-tilaisuuden merkeissä. Tilaisuudessa päästiin kuulemaan tiimien alustavia, toisiaan täydentäviä ideoita hukkatekstiilien hyödyntämiseksi. Lisäksi osallistujat saivat lisää tietoa toimeksiannosta.

SavottaHackathon tekstiilijätettä

Finn-Savotta oy:n tuotannossa kiinnitetään jo tällä hetkellä paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen määrä pysyy minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää tekstiilijätettä syntyy. SavottaHackathonin kick-off-tilaisuudessa kolme innovaatiokilpailussa jatkoon päässyttä tiimiä, Nordgroup Finland, Finaje RRE ja Greenful Finland oy, pääsi esittelemään ideoitaan Finn-Savotan hukkatekstiilien hyödyntämiseksi. Ratkaisuvaihtoehdot vaihtelivat maanrakennuskankaista ja geotekstiileistä nestemäisten biopolttonesteiden sekä rakennuspaneelien ja -elementtien tuotantoon.

”Savotan tavoitteena on löytää ratkaisu, joka on monistettavissa ja skaalattavissa. Tällöin ratkaisu ei olisi vain yhden yrityksen tapa toimia, vaan laajempi, jopa globaalisti merkittävä keksintö”, kertoo Finn-Savotta oy:n laatujohtaja Harri Rautiainen.

Pelkästään Suomessa syntyy yli 100 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Tästä määrästä valtaosa päätyy yhä energiajätteeksi. Uuden jätelain myötä tekstiilialan yrityksille tulee kuitenkin jo vuonna 2023 lakisääteinen velvollisuus tekstiilijätteen erilliskeräykseen. Kaikille jakeille ei kuitenkaan ole vielä olemassa käsittelypolkua ja hyödyntäjää. ”Tässä hackathonissa ollaan ratkaisemassa yhden yrityksen haastetta, mutta ongelma on globaali ja hyviä ratkaisuja voidaan skaalata myös kansainvälisesti”, sanoo BioPaavon johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki.

”Finn-Savotan tekstiilijätteen käsittelyssä on haasteena se, että sitä tulee käsitellä massana, ei yksittäiskappaleina. Tänään kuullut ehdotukset vaikuttavat tarjoavan ratkaisuja tähän ongelmaan.” Tiimien ehdotukset kuultuaan Rautiainen ennakoikin tiukkaa kilpailua.

Varsinaiseen hackathon-päivään tiimejä haastettiin vielä kirkastamaan ideansa. ”Uusien innovaatioiden muotoilu ei ole helppoa tai nopeaa. Kyse on prosessista, joka vaatii aikaa”, muistuttaa Lehtomäki.

Seuraavaksi hackathonissa edetään kohti lopullisten ideoiden esittelyä. SavottaHackathon huipentuu 14.6.2022, jolloin valitaan kilpailun voittaja(t).

Biotalouden yrityskiihdyttämö -hankkeen (BioPaavon) toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sen rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Lisätietoja:
www.biopaavo.fi 

Annimari Lehtomäki, johtava asiantuntija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
[email protected]
p. 050 464 2563

Harri Rautiainen, laatujohtaja
Finn-Savotta oy
[email protected]
p. 0400 314 600

Finn-Savotta oy
Finn-Savotta oy suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia funktionaalisia varusteita vaativaan ammatti- ja vapaa-ajan käyttöön, painopisteenä kantolaite- ja majoitejärjestelmät. Kattava valikoima sisältää pientarvikkeita, reppuja, rinkkoja, yöpymisvälineitä ja monipuolisia telttoja. Finn-Savotta toimii sekä kuluttaja- että B2B- ja viranomaismarkkinoilla. Asiakkaita ovat ulkoilmaharrastajat, pelastusjärjestöt, puolustusvoimat ja monet muut viranomaiset niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Lue lisää Finn-Savotan toiminnasta ja tuotteista yrityksen verkkosivuilta