uutinen 16.5.2022

Jamkin insinööriopiskelijat loistivat Robohaaste 3.0 -kilpailussa voittaen kaikki kolme palkintosijaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijat osallistuivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Robohaaste-kilpailuun osana robotiikan opintoja. Kilpailun järjesti Sermatech Oy yhteistyössä kilpailuun osallistuneiden ammattikorkeakoulujen ja Robo AI:n kanssa.

Tänä vuonna opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella sovellus tai työkalu teemalla "Robotit ja kiertotalous – Miten robotiikkaa voidaan hyödyntää kestävän kehityksen näkökulmasta?". Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja mukana oli Jamkin lisäksi opiskelijoita Satakunnan ja Seinäjoen ammattikorkeakouluista. Jamkin lisäksi myös SeAMK osallistui kilpailuun nyt ensimmäisen kerran. Pääpalkintona kisassa oli mahdollisuus opinnäytetyöpaikkaan Sermatechillä sekä eriarvoisia lahjakortteja. 

Voittajaidea: Sekalaisen laatikon sisällön lajittelu ja erottelu lajittelurobotilla

Voittajaidean kehittivät Jamkin kolmannen vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijat Jenni Toppi ja Tuukka Hänninen, joiden ratkaisussa tuotannosta ylijääneet osat tunnistetaan konenäön avulla ja lajittelurobotti lajittelee tai jopa pussittaa samanlaiset osat jatkokäyttöä varten. Sovellusta havainnollistamaan toteutettiin simulaatiomalli. Jenni ja Tuukka kertovat idean syntyneen omista työkokemuksistaan.

”Huomasimme, että projekteista jää monesti paljon ylimääräisiä osia, jotka kerätään ensin sekatavaralaatikoihin säilöön ja lopulta ne päätyvät sieltä roskikseen. Seuraavaa projektia varten tilataan samoja osia, koska yksittäisinä kappaleina monet noista osista ovat todella edullisia eli niiden lajitteluun käsin ei kannata käyttää aikaa. Meidän kehittämämme ratkaisun avulla osat saataisiin helposti lajiteltua ja otettua käyttöön, jolloin säästyy sekä rahaa että ympäristöä”, Toppi ja Hänninen kertovat. 

Kilpailun tuomaristo koostui Jamkin, Samkin, SeAMKin ja Sermatechin asiantuntijoista. Voittajaa arvioidessaan tuomaristo painotti ratkaisun innovatiivisuutta, toteutusta ja jatkokehitysmahdollisuuksia. Jennin ja Tuukan ideoima lajittelurobotti oli suunniteltu yhteiskäytölliseksi/vuokrattavaksi, mikä sai tuomaristolta erityiskiitosta. 

Kilpailuun osallistuneet opiskelijat saivat tukea simulaatiomallien toteuttamiseen Samkin tuntiopettaja Janika Tommiskalta ja Jamkin joukkueita kilpailussa sparrasi lehtori Juho Riekkinen.

”Opiskelijoiden ideat ja niiden pohjalta simulaatiomalleiksi ja esityksiksi muovaantuneet toteutukset olivat vertaansa vailla. Jokaisen kilpailuun osallistuneen joukkueen kehittämiskohteita pidettiin hyvin harkittuina ja tärkeinä. Erityisesti kärkikolmikon suorituksissa nähtiin konkreettisia jatkohyödyntämismahdollisuuksia. Lisäksi yrityslähtöinen tehtävänanto sekä kilpailun aikana järjestetyt sparraus- ja esittelytilaisuudet loivat erinomaisen mahdollisuuden keskustella opiskelijoiden kehittämisideoista”, kertoo Riekkinen kilpailusta.

Mielenkiintoinen, hauska, haastava ja opettavainen kilpailu

Jenni ja Tuukka pitivät kilpailua haastavana, sillä kummallakin oli vain vähän kokemusta robotiikasta. He olivat jakaneet ratkaisunsa työstämisen molempien mielenkiinnonkohteiden mukaan niin, että ohjelmoinnista kiinnostunut Tuukka vastasi robotin ohjelman toteutuksesta ja Jenni suunnittelusta.

”Ratkaisun koodaaminen oli haastavaa, mutta erittäin opettavaista”, kertoo Tuukka.

Jennistä kisa oli mielenkiintoinen ja siihen osallistuminen teki myös Robotiikka-opintojaksosta mielenkiintoisemman:

”Minusta oli mahtavaa, että kurssin osana oli tällainen kilpailu. Se oli hyvä tapa oppia kurssin aiheesta. Voitto teki tietysti kaikesta vielä himpun verran mahtavampaa.” 

Lue uutinen Sermatechin sivuilta.

Juho Riekkinen ojensi palkinnon voittajatiimiä edustaneelle Tuukka Hänniselle

Jamkin Juho Riekkinen sai ojentaa palkintopokaalin Robohaaste 3.0. voittajatiimiä edustaneelle Tuukka Hänniselle.

Lisätietoja:

Juho Riekkinen

Lehtori, Senior Lecturer
Teollisuustekniikka, Industrial Engineering
Teknologia, School of Technology
+358405716417