AMK-tutkinto

Ota haltuun tulevaisuuden ala – opiskele agrologiksi

Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma, agrologi (AMK)

Luonnonvarojen kestävän ja kannattavan hyödyntämisen osaajia, agrologeja, tarvitaan! Jos puhdas ruoka, uusiutuva energia ja moniarvoinen metsä ovat lähellä sydäntäsi, hae mukaan agrologikoulutukseen. Agrologiopintojen monimuotototeutus sopii erinomaisesti sekä kokopäiväisesti opiskeleville että opintoja esimerkiksi työn ohella suorittaville.

Hae 13. - 27.3.2024 Opintopolku.fi-palvelussa
Kaksi opiskelijaa tutkivat kasvatusalustoja
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
25
Hakuaika
13.03.2024 - 27.03.2024
Tutkinto
Agrologi (AMK)
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
12.08.2024

Tuota puhdasta ruokaa ja energiaa, kasvata moniarvoista metsää, huolehdi puhtaasta vedestä ja kehitä kannattavaa liiketoimintaa

Agrologikoulutus tarjoaa avaimia kestävän kehityksen haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ratkaisuun – ja meillä Jamkissa poikkeuksellisen laaja-alaisesti. Agrologiopintojen aikana opit käyttämään uusiutuvia luonnonvaroja vastuullisesti ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen.

Opintojen aikana opit kehittämään myös yritystoimintaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Agrologiksi valmistuttuasi sinulla onkin työelämässä arvostetun AMK-tutkintotodistuksen lisäksi käsissäsi valmis liiketoimintasuunnitelma.

Opiskele ensin perusteet ja syvenny sitten itseäsi kiinnostavaan aiheeseen

1. ja 2. vuosi: perusteet

Ensimmäisenä opiskeluvuonna vahvistat työelämäosaamistasi, ja sinulle rakentuu ymmärrys biotalousalasta ja sen kehitystrendeistä. Toisena vuonna opiskelet maa- ja metsätaloustuotannon perusteet, ja teet ensimmäisen harjoittelun valitsemassasi harjoittelupaikassa. Harjoittelun tavoitteena on saada tuntumaa esimerkiksi kestävään ruoantuotantoon kotieläin- tai kasvinviljelytilalla.

3. ja 4. vuosi: asiantuntijuutesi rakentuu

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuonna paneudut kestävään liiketoimintaan ja oman osaamisesi syventämiseen. Vaihtoehtoisia ammattiopintoja on tarjolla alkutuotannosta ja älybiotalouden kehittämisestä kaikkiaan 33 opintopisteen verran. Näistä valitset 15 opintopistettä oman kiinnostuksesi mukaan.

  Agrologiksi valmistuttuasi hallitset seuraavia osaamisalueita

  • Maatalousosaaminen
  • Metsätalousosaaminen
  • Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen
  • Teknologiaosaaminen
  • Energiaosaaminen
  • Liiketoimintaosaaminen

  Työharjoittelut

  Opintoihin sisältyy myös maatilalla ja alan yrityksissä toteutettavat harjoittelujaksot, joiden yhteenlaskettu laajuus on 30 opintopistettä. Alkutuotannon harjoittelu sijoittuu toiselle opiskeluvuodelle ja erikoistumisharjoittelu kolmannen opiskeluvuoden jälkeen. Voit suorittaa harjoittelusi myös ulkomailla.

  Opinnäytetyö

  Opinnäytetyö on opintojen loppuvaiheeseen sijoittuva oppimistehtävä. Meillä Jamkissa opinnäytetyöt tehdään lähes poikkeuksetta yritysten toimeksiantoihin pohjautuen ja yhteistyössä yritysten kanssa. Opinnäytetyön aihe voi olla käytännön asiantuntijatehtävä, soveltavaa tutkimusta tai muuta alaan liittyvää kehitystoimintaa. Työn voit tehdä myös yhdessä parin kanssa.

  Tutustu Jamkista valmistuneiden agrologien tekemiin opinnäytetöihin ja Jamkin Biotalousinstituutin asiantuntijoiden julkaisuihin.
   

  Hyödynnä monimuoto-opiskelun mahdollisuudet

  Monimuoto-opiskelu helpottaa opiskelun ja muun elämän yhteensovittamista. Sen tarkoitus on mahdollistaa opiskelu esimerkiksi silloin, kun haluat opiskella työn ohessa. Agrologiopintojen monimuotototeutus on kuitenkin erinomainen vaihtoehto myös siinä tapauksessa, että opiskelet kokopäiväisesti.

  Monimuoto-opiskelu ei ole täysin riippumatonta ajasta ja paikasta. Agrologiopintojen alussa on viikon mittainen intensiivijakso. Opintoihin sisältyy myös keskimäärin yksi kahden päivän lähiopetusjakso kuukaudessa. Lähiopetus toteutetaan Saarijärvellä, Tarvaalan Biotalouskampuksella arkipäivisin. Käytännönläheinen oppiminen esimerkiksi pelloilla, metsässä ja laboratorioissa on keskeinen osa lähiopetuspäiviä. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin sisältyy verkko-opetusta, joka edellyttää läsnäoloa.

  Itsenäiseen työskentelyyn voit vapaasti käyttää Biotalouskampuksen tilojen lisäksi Jamkin muiden kampusten tiloja.

  Jatka opintoja YAMK-tutkintoon

  Valmistuttuasi agrologiksi voit jatkaa opiskeluasi ammattikorkeakoulussa. Täydennä osaamistasi esim. osallistumalla työn ohessa suoritettaviin ammatillisiin erikoistumisopintoihin tai muuhun täydennyskoulutukseen.
  Kaksi vuotta työkokemusta kerrytettyäsi voit hakea opiskelemaan myös agrologin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK).

  Monipuoliset työllistymismahdollisuudet

  Agrologin AMK-tutkinto antaa sinulle monenlaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Agrologiopinnot soveltuvat erinomaisesti myös muille kuin maatalousyrittäjiksi aikoville. Agrologina voit toimia esimerkiksi:

  • asiantuntija- ja kehittämistehtävissä
  • opetustehtävissä
  • projektisuunnittelijana tai -päällikkönä
  • myyntitehtävissä
  • yrittäjänä.

  Kuuntele Jamkin opiskelijoiden, alumnien ja henkilöstön ajatuksia agrologiopinnoista ja agrologien työllistymisestä.

  1. Hae yhteishaussa 4. - 14.9.2023 klo 15 mennessä

  Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös syksyllä valmistuvat voivat hakea.

  Hae syksyn yhteishaussa 4. - 14.9.2023 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

  Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 21.9.2023 klo 15.00 mennessä. 

  2. Valintatavat ja todistusvalinta

  Opiskelijat valitaan Jamkin agrologi (AMK), monimuotototeutukseen seuraavasti:

  Valintatapa Opiskelupaikoista Ensikertalaisten osuus
  Ylioppilas-tutkintotodistus 31% 40%
  Ammatillinen perustutkinto (1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet) 20% 40%
  Valtakunnallinen AMK-valintakoe 49% 40%

  Todistusvalinta

  Todistusvalinnat julkaistaan viimeistään 18.10.2023. 

  Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

  3. AMK-valintakoe

  Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

  Valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 30.10. - 1.11.2023 välisenä aikana. Valintakoe on hakijalle yksipäiväinen.

  4. Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen

  Todistusvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 18.10.2023. Valintakokeella/valintaopintojakson perusteella valittavien tulokset julkaistaan viimeistään 24.11.2023 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleilta sähköpostitse.

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja tee läsnäoloilmoittautuminen opintopolussa 1.12.2023 klo 15 mennessä.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 12.12.2023 klo 15.
  • Opinnot alkavat tammikuun alussa.

  Tervetuloa Jamkiin!

  Hakuohjeet kevään yhteishakuun

  Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.

  Hae yhteishaussa 13. - 27.3.2024 klo 15 mennessä

  Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös keväällä valmistuvat voivat hakea.

  Hae kevään yhteishaussa 13. - 27.3.2024 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

  Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 3.4.2024 klo 15 mennessä. 

  Valintatavat ja todistusvalinta

  Opiskelijat valitaan Jamkin agrologi (AMK), monimuotototeutukseen seuraavasti:

  Todistusvalintatapa Opiskelupaikoista Ensikertalaisten osuus
  Ylioppilastutkintotodistus 31% 40%
  Ammatillinen perustutkinto (1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet)   20% 40%
  Valtakunnallinen AMK-valintakoe 49% 40%

  Todistusvalinta

  Todistusvalinnat julkaistaan aikaisintaan 16.5. ja viimeistään 27.5.2024. 

  Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

  AMK-valintakoe

  Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

  Valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 27.5. - 31.5.2024 välisenä aikana. Hakija osallistuu kokeeseen yhtenä päivänä joko aamu- tai iltapäivän kokeeseen.

  Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen

  Tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.2024 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleita sähköpostitse.

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja tee läsnäoloilmoittautuminen opintopolussa 11.7.2024 klo 15 mennessä.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 6.8.2024 klo 15.
  • Opinnot alkavat elokuun lopussa.

  Tervetuloa Jamkiin!

  Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

  Syksyn yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK- ja YAMK-tutkintoihin. Hakuaika 4. - 14.9.2023 klo 15 saakka.

  Usein kysyttyä hakemisesta

  Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

  Hakijapalveluiden yhteystiedot

  Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

  Kysy lisää koulutuksen sisällöstä

  Arto Riihinen

  Lehtori, Senior Lecturer
  Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
  Teknologia, School of Technology
  +358407694793