alumnitarina

Vuoden alumni Minttu Mäkäläinen kannustaa naisia IT-alan pariin

Teksti
Pauliina Hietalahti
Kuva
Mikko Vähäniitty
Minttu Mäkäläinen

Elektroniikka-asentaja, tieto- ja viestintätekniikan insinööri ja nyt jo projektinhallinta­tehtävissä toimiva Minttu Mäkäläinen on Jamkin vuoden alumni ja naiskoodareiden äänitorvi. 

Ajatus miehiseen maailmaan hyppäämisestä ei jännittänyt opiskelupaikkaa valittaessa, vaikka Mintun luokalla oli Jamkin tieto- ja viestintätekniikan opintojen alkaessa ainoastaan kolme naista. Opiskelu ohjelmistokehityksen parissa kutkutti uteliasta luonnetta.  Opintojen aikana tehtiin mm. erilaisia verkko- ja  työpöytäsovelluksia ja ohjelmistoja eri laitteisiin.  Näiden asioiden sisäistäminen ei katso sitä, onko oppija nainen vai mies. Opintojen edetessä Mäkäläistä alkoikin mietityttää, miksi sukupuolijakauma oli niin suuri.  

”Luulen, että mieskoodarit ovat saaneet poltetta tähän puoleen, kun ovat tehneet esimerkiksi isän tai veljen kanssa tietotekniikkaan liittyviä juttuja pienestä pitäen. Sama voisi toimia tyttöjen kohdalla, eri vaihtoehtoja voisi esitellä avarakatseisemmin jo vaikkapa alaluokilla”,  Minttu pohtii.  Ehkä kaikissa kodeissa ei myöskään osata kertoa, kuinka hienoja asioita IT-maailma pitää sisällään: opinnot lisäävät ongelmanratkaisukykyä, kielitaitoa, mahdollistavat ulkomailla työskentelyn ja varsin hyvän tulotasonkin.  

Käänteentekevä Wimma Lab

Vähättelyä taidoistaan Minttu on kohdannut hyvin harvoin. Hyvä tietotekninen taito ei ole sukupuolesta kiinni. Teknisten taitojen lisäksi tarvitaan uteliaisuutta ja hyviä hermoja. ”Asioiden selvittely esimerkiksi internetiä hyödyntäen voi olla hidasta puuhaa.” Minttu Mäkäläinen kannustaakin nuoria tarttumaan rohkeasti haastaviinkin tehtäviin ja heittäytymään uuteen. Mintun kohdalla käänteentekevä kesä vietettiin Jamkin Wimma Labissa, jossa hän pääsi ohjaamaan opiskelijatiimejä ja toimimaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. ”Kesä oli yksi elämäni parhaista. Työ oli mielekästä ja pääsin vaikuttamaan asioihin ja sain arvostusta.”

Mintulla on vihreä peukalo

Hyvä palaute kasvatti Mintun itseluottamusta. Yhteydet ulkomaailmaan jatkuivat valmistumisen jälkeenkin. Tällä hetkellä Minttu työskentelee Istekki Oy:ssä terveydenhuollon ratkaisujen parissa. Tulevaisuudessa hän haluaisi entistä enemmän keskittyä tiimien sparraamiseen, kehittämiseen ja kannustamiseen. ”Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, niin epäinsinöörimäiseltä kun se kuulostaakin”, hän nauraa. Se mielikuva, että ohjelmoija istuisi yksin pimeässä huoneessa luurit päässä kesät talvet onkin auttamattomasti vanhanaikainen.   Tiimityöskentelyn lisäksi Minttu nauttii piha- ja puutarhatöistä.    ”Nyt olen muuttanut kerrostalosta rivitaloon ja minulla on oma takapiha.  Muutama euro onkin huvennut sinne.  Pihassa kasvaa erilaisten kukkien lisäksi myös paprikaa, kurkkua, chiliä ja tomaattia. Olen huomannut, että minulla on hyvin vihreä peukalo.”