artikkeli

Future Factory tarjoaa työelämän haasteita jo opiskeluaikana

Teksti
Suvi Alainen
Kuva
Inka Sopanen

Työelämään siirtyminen on merkittävä askel opiskelijalle, ja valmiudet menestyä työssä ovat ratkaisevan tärkeitä. Työelämälähtöinen Future Factory (IT) -projekti tarjoaa Jamkin tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoille arvokkaan mahdollisuuden kerryttää työelämässä vaadittavaa osaamista jo ennen valmistumista.

Joonas Kuokkanen

Future Factory (IT) on työelämäprojekti, jonka tarkoituksena on mahdollistaa Jamkin tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoille IT-alan käytännön kokemuksen hankkiminen ja erityisesti projektiosaamisen kartuttaminen.  

Osaaminen vahvistuu  

Yksi parhaillaan Future Factory (IT) -projektia suorittava on tieto- ja viestintätekniikan toisen vuoden insinööriopiskelija Joonas Kuokkanen. Kuokkanen on kokenut projektiin osallistumisen antoisaksi.

”Toimin projektitiimissämme tiiminvetäjänä. Olen projektin aikana oppinut paljon käytännön projektitoiminnasta, erityisesti suunnittelusta ja koordinoinnista, budjetoinnista sekä viestinnästä projektitiimin ja eri sidosryhmien välillä”, Kuokkanen kertoo.

Vuonna 2023 Future Factory (IT) -projektin suorittanut ja tämän vuoden projektissa vertaisohjaajan roolissa toimivan Justus Hännisen mukaan Future Factory (IT) on yksi merkittävimmistä kokonaisuuksista tieto- ja viestintätekniikan AMK-opinnoissa.

”IT-alan Future Factory -projekti on yrityksen aitoon toimeksiantoon pohjautuva hyvin spesifi IT-projekti. Projekti on hyödyllinen kaikille tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoille, myös meille, joilla on opintojen lisäksi harrastuneisuuden kautta jo vahvaa teknistä osaamista”, Hänninen kertoo.  

Työskentely ja oppiminen tapahtuvat tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa

Future Factory (IT) -projektin mahdollistaa Jamkin ja työelämän edustajien välinen tiivis yhteistyö. Yhteistyö työelämän kanssa näkyy yrityksen antaman toimeksiannon lisäksi siten, että opiskelijoita on projektin aikana tukemassa joukko IT-alan ammattilaisia eli mentoreita. Yksi mentoreista on Goforella ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Matti Keskiniemi.

Keskiniemi pitää erinomaisena asiana sitä, että Future Factory (IT) -projekti vastaa hyvin IT-alan tyypillisiä projekteja.

”Suurin osa IT-alan projekteista ei suinkaan ole sellaisia, joissa lähdetään tyhjältä pöydältä rakentamaan uutta. Yleisempää on, että ylläpidetään tai kehitetään olemassa olevaa. Future Factory (IT) -projektin aikana opiskelijat pääsevät syventymään nimenomaan siihen, miten tuotteita jatkokehitetään.”

Keskiniemi korostaa, että opiskelijat opettelevat Future Factory (IT) -projektin aikana myös muita IT-alan ja muutoinkin työelämän näkökulmasta äärimmäisen tärkeitä asioita, esimerkiksi epävarmuuden sietämistä. Projekti ei kuitenkaan ainoastaan valmista opiskelijoita työelämään, vaan parhaimmillaan opiskelijat tuottavat projektin aikana toimeksiantajalle toimivia ominaisuuksia olemassa olevaan järjestelmään Keskiniemi summaa.

26.4.2024