alumnitarina

Vuoden alumni Lilli Luoma-aho tekee asiakaspalvelutyötä sydämellä

Teksti
Tiina-Riitta Härsilä
Kuva
Mikko Vähäniitty

Vuoden alumni Lilli Luoma-aho on aina haaveillut työstä ihmisten, kielien ja kansainvälisyyden parissa. Hän päätyi hakemaan Jamkiin restonomiopintoihin, silloiseen matkailun koulutusohjelmaan. 

Vuoden alumni Lilli Luoma-aho

Heti opintojen alettua Lilli Luoma-aho alkoi kartuttaa työkokemusta osallistumalla ahkerasti erilaisiin koulun kautta tarjottaviin projekteihin.

”Olin esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijänä Nordic Business Forumilla viisi vuotta. Näiden vuosien aikana veimme tapahtuman Jyväskylästä Helsinkiin. Silloin toimin lehdistön parissa ja viimeisenä vuotenani First Class -asiakas­palvelun esihenkilönä. Pidin monia lankoja käsissäni, ja piti sietää kovaakin painetta. Ne vuodet olivat todella opettavaisia.”

Vaikka Luoma-aholla oli monta rautaa tulessa yhtä aikaa, hän kokee, että erilaiset projektiopinnot ja työt tukivat hänen opintojaan.

Ura Hotelli Versossa ja paluu opintojen pariin

Luoma-ahon ura Hotelli Versossa alkoi vuonna 2016. Hän oli vastavalmistunut restonomi, kun uutta hotellia suunniteltiin. Luoma-aho aloitti työskentelyn vastaanottovirkailijana ja yleni sittemmin vuoropäälliköksi ja vastaanottopäälliköksi.

Keväällä 2022 Luoma-aho sai uusia vastuualueita ja hänet valittiin Verson hotellipäälliköksi.
”Työ vaatii strategista otetta ja keskittymistä operatiivisiin asioihin. Hakeminen YAMK-opintoihin Jamkiin tuli ajankohtaiseksi, kun huomasin kaipaavani syvällisempää tietämystä asioista.”

Tällä hetkellä Luoma-aholla on takana YAMK-restonomiopintoja puoli vuotta.

”On ollut ihanaa jutella kollegoiden kanssa ja miettiä ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Opintoja on ehdottomasti tukenut se, että on voinut tehdä kurssitehtäviä omaa työnkuvaa ja työpaikkaa ajatellen.”

Itsensä johtaminen taito

Kokonaiskuvaa matkailu- ja ravitsemis­alasta ei voi oppia koulukirjoista. Luoma-aho pitää tärkeänä, että työnantajat ymmärtäisivät tämän ja antaisivat tilaa uuden oppimiseen myös työpaikoilla. Luoma-aho kokee kiitollisuutta siitä, että perheyritys Hotelli Verso on antanut hänelle mahdollisuuden opetella, yrittää ja kokeilla uutta.

”Esimerkiksi perehdytyksessä olisi hyvä kaikkien työntekijöiden käydä tutustumassa yrityksen eri osastoihin, jotta saa kuvaa kokonaistoiminnasta”, Luoma-aho vinkkaa.

Tänä päivänä on osattava johtaa itseään. Luoma-aho miettii aikaansa restonomiopintojen parissa ja toivoo, että asiaa olisi käsitelty koulussa enemmän. Hänen mukaansa itsensä johtaminen ei ole vain asioiden priorisointia, vaan pitää myös osata aikatauluttaa omia henkisiä voimavaroja, ettei pala loppuun. Työhyvinvointia ja itsensä johtamista Luoma-aho on käynyt opettelemassa kursseilla, joita hänen työnantajansa tarjoaa.