artikkeli

Tuomas tutkii eurooppalaista urheilupolitiikkaa

”Eurooppalaisen urheilun malli on tehokas ja selkeä tapa kilpaurheilun organisointiin. Malli on vahvuuksistaan huolimatta monella tapaa ongelmallinen urheilun organisoinnin rakenne nykypäivän urheilukentän realiteetteihin suhteutettuna”, sanoo Likesin tutkija, LitM Tuomas Häkli.

Tuomas Häkli, Likesin tutkija, polkee kuntopyörää.

Tuore liikuntatieteiden maisteri Tuomas Häkli on aloittanut Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesillä määräaikaisessa tutkijan tehtävässä. Ensimmäisenä julkaisuna on valmistunut selvitys Euroopan unionin urheilupolitiikka eurooppalaisen urheilun mallin näkökulmasta

”Pääaineeni oli liikunnan yhteiskuntatieteet ja olen kiinnostunut erityisesti kansainvälisestä urheilupolitiikasta. Gradussani tarkastelin olympialaisiin liittyvää politiikkaa urheilumedian näkökulmasta”, Tuomas Häkli kertoo.

Eurooppalaisen urheilun malli on EU:n urheilupolitiikan osa-alue, jota se pyrkii tukemaan ja edistämään. Mallissa urheilu organisoituu lajiliittojen johtaman pyramidimallin hierarkkiseen rakenteeseen, jonka ytimessä ovat vapaaehtoispohjalta toimivat paikalliset urheiluseurat. Pyramidimallin järjestelmä ei tunnista riittävän hyvin perinteisen organisaatiorakenteen ulkopuolista urheilutoimintaa. Myös mallin elinvoimaisuudelle olennainen ruohonjuuritason vapaaehtoistoiminta uhkaa vähentyä. 

”Kiihtyvä kaupallistuminen muokkaa urheilun perinteisiä valtasuhteita. Eurooppalaisen urheilun malliin liittyvä voittoa tavoittelematon aatteellisuus korvautuu taloudellisen voiton tavoittelun logiikalla. Tämä vaikuttaa urheilun rakenteisiin heikentämällä amatööri- ja ammattitason urheilun välistä yhteyttä. Kaupallistumisen myötä malli on ajautunut hankaluuksiin myös EU:n kilpailuoikeuden kanssa”, Tuomas Häkli arvioi.

Lisätietoja