opiskelijatarina

Sosionomin polkuopinnot käyntiin kotikonnuilla

Teksti
Kati Poikonen
Kuva
Kati Poikonen

Niina Sunila tekee Lähihoitajasta sosionomiksi -polkuopintoja Keuruulla. Seutuopinnot tuovat opinnot lähelle ja tarjoavat oman pienryhmän tuen.

Jamkin avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa lähiseutujen kaupungeissa mahdollisuutta opiskella omassa, paikallisisessa pienryhmässä. Lähihoitajasta sosionomiksi -väyläopinnoissa tähtäimessä on 55 opintopistettä vuoden aikana. Vertaistuen lisäksi ryhmässä saa kurkistuksen muille aloille. Hyvät käytänteet ja monenlaiset kokemukset on luontevaa jakaa yhdessä.

Sosionomiopiskelija Niina Sunila

Lähihoitajasta sosionomiksi -polkuopinnoissa haaveita kohti

Keuruun kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan koordinaattori Niina Sunila on osannut yhdistää työelämän ja opiskelun jo oppisopimuksena tehdystä lähihoitajan tutkinnosta alkaen. Opiskelu on Sunilalle selvästikin tärkeä osa elämää - osaamista, innostusta ja motivaatiota on tullut haettua esimerkiksi koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajakoulutuksesta, lähiesihenkilötutkinnosta ja avoimeen yliopistoon tehdyistä opinnoista. Aina työn ohella.

"Sosionomikoulutus on ollut mun monivuotinen haave. Olen siihen hakenutkin yhteishaussa, mutta vielä ei ollut tärpännyt. Sitten kun tämmöinen mahdollisuus aukesi, aloittaa opinnot Keuruulla, niin olin aivan innoissani ja ehdottomasti heti mukana!" kertoo Sunila. 

Mistä seutuopinnoissa on kyse?

Jamkin avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa lähiseutujen kaupungeissa mahdollisuutta opiskella omassa, paikallisisessa pienryhmässä. Ryhmä kokoontuu opiskelupäivinä seuraamaan yhdessä verkon kautta toteutettavaa opetusta. Opiskelupäivien lisäksi on ryhmätyöskentelyä sekä itsenäisiä tehtäviä. Lähihoitajasta sosionomiksi -polkuopinnoissa tähtäimessä on 55 opintopistettä kevääseen mennessä ja mukana on Keuruun lisäksi oma ryhmä Jämsästä sekä yksittäisiä osallistujia Saarijärveltä, Äänekoskelta, Pihtiputaalta ja Viitasaarelta.

"Meitä on Keuruulta tässä seitsemän. Me ollaan otettu tuosta uimahallilta oma tila, kaksi kertaa kuussa me kokoonnutaan siinä yhdessä. Lisäksi meillä on oma WhatsApp-ryhmä, jossa me kannustetaan toisiamme", Sunila kertoo.

Vertaistuen lisäksi ryhmässä saa kurkistuksen muille aloille, kuten lastensuojeluun ja varhaiskasvatukseen. Hyötyä on myös pienryhmistä, joissa eri kaupungeista mukana olevat opiskelijat työskentelevät yhdessä. Hyvät käytänteet ja monenlaiset kokemukset on luontevaa jakaa. Uudesta verkostosta on varmasti iloa myöhemmin opinnoissa, esimerkiksi harjoittelupaikkoja etsiessä. 

Työnantaja tukee ja kannustaa

Sunila sai tiedon opinnoista suoraan työnantajaltaan, Keuruun kaupungilta. Esihenkilö kannusti ilmoittautumaan ja mahdollistaa työajan joustot siten, että opiskelupäiviin pääsee mukaan. Opinnoista on jo ollut suoraan hyötyä töissä, esimerkiksi työergonomiaan on tullut kiinnitettyä huomiota eri tavalla kuin aiemmin. 

Nykyisessä työssään Sunila toimii ohjaajien lähiesihenkilönä sekä keskustan yksikön vastuuohjaajana ja kertoo viihtyvänsä erinomaisesti. "Kyllähän sitä kysellään, että mitä sitten kun opinnot on tehty ja sosionomin tutkinto hallussa", kertoo Sunila. "Tälläkin hetkellä työ sisältää paljon sellaista, mitä sosionomitkin tekee, kuten esihenkilötyötä.  Ja opinnot vahvistavat omaa työnkuvaa ehdottomasti, tämä työ on kyllä mun juttu. Mutta eihän sitä osaa vielä sanoa, ehkä tutkinto sitten joskus avaa uusiakin polkuja."

"Ei ole niitä vapaa-ajan ongelmia"

Vauhtiin päästyä Zoomissa ja Moodlessa opiskelu tuntuu kätevältä, vaikka alkuun olikin tekniikan kanssa haasteita. Niitäkin on saatu ihmetellä ryhmän kanssa yhdessä, sen sijaan että jokainen olisi pähkäillyt itsekseen. 

Opintojen sovittaminen aikuisen elämään voi joskus olla hankalaa, kun kalenteriin pitää niiden lisäksi saada mahtumaan työt, harrastukset ja perhe. "Se on ehkä yllättänyt miten haastavia ja laajoja tehtäviä meillä on. On rehellisesti sanottava, että kyllä se työllistää. Mutta silti tykkään, ihan hirveästi", Sunila summaa.

Opinnot välillä haastaa, mutta into vie eteenpäin. Suosittelen kyllä opiskelua aikuisiällä!

Seutuopinnot - korkeakouluopintoja kotikulmillasi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjoavat yhteistyössä avointa korkeakouluopetusta ympäri Keski-Suomen.