opiskelijatarina

Metallialalle kouluttautunut Christian löysi uuden suunnan sovelluskehityksestä

-

Christian avaa etäyhteyden työpisteeltään Jyväskylän Crazy Townissa, Skillwellin tiloissa. Nuori mies sulautuu joukkoon kuin olisi tehnyt jo pidemmänkin uran yrityksen riveissä. Todellisuudessa yhteistä taivalta on kohta vuosi takana – vuonna 2020 harjoittelun ja opinnäytetyön merkeissä alkanut yhteistyö vaihtui keväällä 2021 täyspäiväiseksi työsuhteeksiTaustat Christianilla on kuitenkin metallialalla - miten hän siis päätyi pilvipalveluistaan tunnetulle Skillwellille Fullstack-koodariksi? 

Kiinnostus tietojenkäsittelyä kohtaan kumpusi arjesta 

Olen käynyt ammattikoulun metallialalla - sitä ei ihan heti odottaisi”, Christian kertoo naurahtaen. ”Tein sen jälkeen vähän aikaa töitä alalla, mutta se ei tuntunut omalta. Tuntui, että pitää saada uusia tuulia siipien alle”, hän jatkaa.  

Uusi suunta löytyi lopulta tietojenkäsittelystä perheen rohkaisemana: ”Minulla ei ollut mitään kooditaustaa, mutta olin yleisesti meidän perheessä se IT-tuki. Jos jollain oli esimerkiksi haasteita pdf-tiedoston luonnissa tai lähetyksessä tai muuta tuollaista pientä tukitoiminnon tarvetta, niin olin yleensä ratkaisemassa ne googlettamalla”, Christian muistelee. Christianin äiti oli jo pidempään rohkaissut poikaansa alalle, ajatellen, että tietojenkäsittely olisi aina perhettä niissä asioissa auttaneelle Christianille se oikea suunta: ”Se sai minutkin ajattelemaan, että ehkä tässä on jotain perää!”  

Jamkin opiskelijalähtöinen opetustapa teki opintoihin syventymisestä helppoa 

Ensimmäinen vuosi tietojenkäsittelyn opintoja meni perusteiden parissa ja alkuun ohjelmointi tuntui Christianista haastavalta: ”Perusteiden kohdalla tuntui aluksi, etten pääse siihen koodaukseen millään kiinni. Pikkuhiljaa se ymmärrys ja kokemus kuitenkin kasvoi ja sitten siihen syttyikin sellainen palo”, Christian avaa. Ensimmäisenä vuonna Christian testasi taitojaan peliohjelmoinnin puolella, mutta vasta toisena vuonna alkanut web- ja sovellusohjelmointi tuntui aidosti omalta jutulta. ”Teen tälläkin hetkellä töissä Web-sovelluskehitystä, Fullstack-koodausta, jossa on AWS-pilvispalvelut taustalla. Teen sekä sovelluslogiikan että ulkoasun puolta”, Christian jatkaa, kasvoillaan hymy, joka kertoo hänen aidosti nauttivan työstään. Christian kävi AWS-kursseja itsenäisesti opintojensa aikana, mutta jatkossa AWS-kursseja löytää myös osana Jamkin opintotarjontaa

Työpaikka löytyi Jamkin tukemana 

Christian palasi vaihdosta joulukuussa 2019 ja järjesti tapaamisen tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmavastaava Jarkko Immosen kanssa suunnitellakseen, mitä tekee seuraavaksi opinnoissaan. ”Me istuimme Jarkon kanssa alas ja kävimme läpi suorittamiani kursseja sekä Kanadan vaihdossa että yleisesti”, Christian muistelee. Opinnot olivat niin hyvällä mallilla, että to-do-listalle jäi enää harjoittelu ja opinnäytetyö: ”Jakke kysyi, että mikä minua kiinnostaa. Kun kerroin että web-sovelluskehitys kiinnostaa ja että olin käynyt AWS-kursseja, niin Jakke totesi, että Skillwell kuulostaisi oikealta paikalta minulle. Hän lähti sitten selvittämään, että onko siellä toimineessa tutkintoryhmässä vielä vapaita paikkoja.”  

Christian toimitti CV:nsä Skillwellille Jarkon pohjustamana, joka johti yhteydenottoon ja haastatteluun. Pian Christian olikin mukana ensimmäisessä tutkintoryhmän, eli opinnäytetyöryhmän, palaverissa. Skillwell auttoi Christiania opinnäytetyön aiheen päättämisessä: ”Lopulliseksi aiheeksi tuli reaaliaikaisen datan näyttäminen sovelluksessa, toteutuskohteena karttasovellus, joka näyttää reaaliaikaisesti busseja ja junia Helsingin liikenteessä”, Christian kertoo. Harjoittelujakso johti lopulta työllistymiseen yrityksessä ja Christianilla onkin suunnitelmissa rakentaa uraa yrityksen palveluksessa pian eteen tulevan valmistumisen jälkeenkin. 

Mitä terveisiä Christianilla on tietojenkäsittelyn opiskelua harkitseville? 

”Tällä alalla ja varsinkin koodaamisessa tulee välillä turhauttavia hetkiä. Jos kuitenkin tykkäät ongelmanratkaisusta, niin tämä on yksinkertaisimmillaan ongelmanratkaisua tiettyjen työkalujen avulla. Kun pääset niistä alkuvaikeuksista yli ja jaksat opiskella, niin tämä alkaa varmasti tuntua omalta alalta! Jos siis sinulla on yhtään motivaatiota tietokoneen parissa työskentelyyn, niin hae ihmeessä!  

Mahdollisuudet alalla on todella laajat ja voisi melkein sanoa, että täällä on tarjolla kaikille jotakin. Olit sitten vähän hiljaisempi kaveri tai tämmöinen sosiaalisempi kaveri kuin minä, niin täältä löytyy jokaiselle jotakin!”