alumnitarina

Maailman tapahtumat näkyvät logistiikkainsinöörin työpöydällä

Hannu Koivisto on logistiikan alumni, joka työskentelee Outokumpu Stainless Oy:ssä logistiikkapäällikkönä. Työssään Hannu toimii esihenkilönä tiimille, joka suunnittelee kuljetuksia ympäri maailmaa, ja Hannun vastuulla ovat niin logistiset prosessit, muutoksiin reagoiminen kuin budjetointikin. Logistiikan alaa Hannu suosittelee heille, jotka nauttivat muuttuvasta työympäristöstä.

Logistiikan alumni Hannu Koivisto
Lähes kaikki suuret maailman tapahtumat näkyvät minun työpöydälläni tavalla tai toisella. Logistiikka on solmukohdassa monen eri tahon ja toimijan verkostoissa. Taustalla on paljon asioita, joita logistiikkainsinöörin pitää osata huolehtia ja hallita. Pitää olla ymmärrystä asioiden vaikutussuhteista ja kyetä hahmottamaan, millaisia seurauksia asioilla voi olla.

Opintojen parhainta antia oli läheisyys yritysmaailmaan

Hannu on valmistunut Jamkista logistiikkainsinööriksi vuonna 2006, minkä jälkeen hän on tehnyt uraa Outokummulla monenlaisissa rooleissa logistiikan parissa. Hän päätyi opiskelemaan Jyväskylään osittain seikkailunhalusta: Ylitorniolta kotoisin oleva nuori kaipasi maisemanvaihdosta, ja Jamkilta löytyikin kiinnostusta herättänyt logistiikan tutkinto-ohjelma. 

”Yritysvierailut ja -luennot sekä muut kontaktit yrityselämään olivat opintojen parhaita paloja. Suosikkiopettajiani olivat ne, joilla oli kosketusta yritysmaailmaan. He tiesivät, mistä puhuivat, ja monet neuvot ovat jääneet luennoilta mieleen,” Hannu muistelee. Nyttemmin työelämää nähneenä ja esihenkilönä Hannu antaa myös arvoa logistiikan perusasioiden osaamiselle ja sille, että alan sanasto on hallussa, sillä se sujuvoittaa arjen työtä.

Urapolku voi alkaa jo kesätöistä

Kesätyöt ja harjoittelu olivat monien muiden opiskelijoiden tapaan Hannulle tärkeitä kosketuspintoja logistiikan työtehtäviin. Ensimmäinen kesätyö omalta alalta löytyi Outokummulta, ja siellä Hannu vietti myös muut kesänsä ja harjoittelunsa opintojensa ajan. 

”Outokummulla kesätyöntekijöillekin oli tavallaan oma urapolkunsa. Ensimmäisenä kesänä työtehtävät olivat rutiininomaisempia, ja samalla pääsi opettelemaan ohjelmien käyttöä. Seuraavina vuosina tehtävät monipuolistuivat ja muuttuivat haastavammiksi myös kohdemaiden osalta”, Hannu kertoo. Alussa Hannu saattoi suunnitella kuljetuksia esimerkiksi Ruotsiin, joka on maana ja lainsäädännöltään Suomen kaltainen. Osaamisen kartuttua työpöydälle saattoi tulla myös Kiinaan tai Arabiemiraatteihin liittyviä työtehtäviä, joissa oli osattava huomioida enemmän asioita.

”Kesätyöt ja harjoittelut ovat erinomaisia tilaisuuksia päästä näyttämään potentiaalinsa, ja hyvät tekijät usein saavat jatkoa seuraavilla kausille sekä valmistumisen jälkeenkin”, Hannu kertoo ja mainitsee, että hänen tiimissään suuri osa työntekijöistä on tullut taloon kesätöiden kautta – aivan kuten hänkin. Hannu suositteleekin opiskelijoita panostamaan kesätöiden ja harjoittelupaikan valintaan, ja pyrkimään siihen, että työtehtävät kehittyvät osaamisen mukana.

Lähes kaikki, mitä maailmalla tapahtuu, näkyy logistiikan työssä

Logistiikan opintoja ja uraa Hannu suosittelee heille, jotka nauttivat muuttuvasta työympäristöstä ja maailmasta, sillä logistiikan työ on jatkuvaa muutosta. Logistiikkainsinöörin työ on usein myös kansainvälistä, ja monesti kansainvälisen uutiskynnyksen ylittävät tapahtumat näkyvät myös arjessa:

”Lähes kaikki suuret maailman tapahtumat näkyvät minun työpöydälläni tavalla tai toisella. Logistiikka on solmukohdassa monen eri tahon ja toimijan verkostoissa. Taustalla on paljon asioita, joita logistiikkainsinöörin pitää osata huolehtia ja hallita. Pitää olla ymmärrystä asioiden vaikutussuhteista ja kyetä hahmottamaan, millaisia seurauksia asioilla voi olla”, Hannu selventää. 

Ongelmanratkaisutaidot ja kyky tehdä nopeita päätöksiä ovat auttaneet Hannua ratkaisemaan monta kiperää tilannetta. ”Kun Suezin kanava tukkiutui tai kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, niiden vaikutuksiin oli reagoitava heti.”  Hannu on oppinut, että takaraivossa olisi aina hyvä olla plan B, mutta aina sellaistakaan ei voi soveltaa, ja silloin on toimittava oman harkinnan mukaan.