opiskelijatarina

Polkuopintojen kautta kohti alanvaihtoa

-

Sirun opinnot ovat hyvässä vauhdissa – ensimmäinen vuosi on yhtä kurssia vaille valmis. Siru on käynyt tietojenkäsittelyn opintoja kuin kuka tahansa muukin 1. vuoden opiskelija. Hän on kuitenkin suorittanut opintoja polkuopintoina, ollessaan opintovapaalla töistään varhaiskasvatuksesta Jyväskylän kaupungilta, tasapainotellen opiskelua perhearjen kanssa.

Kiinnostus tietojenkäsittelyyn heräsi töiden kautta

Siru oli miettinyt uranvaihtoa jo jonkin aikaa, ennen kuin oikea suunta muutokselle löytyi töiden kautta. Sirun työpaikan toiminnanohjausjärjestelmän (ERP) päivityksen yhteydessä jokaisesta yksiköstä valittiin yksi työntekijä digitutoriksi kouluttamaan muuta yksikön henkilökuntaa ja toimimaan lähitukihenkilönä. Siru valikoitui yksikkönsä tutoriksi ja se oli siinä: ”Toimin digitutorina ja huomasin olevani hyvä siinä! Olin miettinyt alanvaihtoa, mutten tiennyt mitä - tämä herätti sen palon”, Siru kertoo.

Muuramelaiselle ja perheelliselle Sirulle Jamk oli sijaintinsa puolesta luonnollisesti paras valinta. ”Opiskelupaikan valintaan vaikutti tietysti myös, että Jamkilla on hyvä maine ja opetus on laadukasta!” Siru kuitenkin huomauttaa.

Verkko-opintojen määrä yllätti positiivisesti

Siru on itseohjautuva persoona, jonka opiskeluun joustavasti suoritettavat opinnot sopivat täydellisesti. Siksi hän olikin positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon verkko-opintoja Jamkissa ja tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa oli saatavilla: ”Verkko-opinnoissa tällainen itseohjautuva persoona pystyy halutessaan tekemään opintoja itsenäisesti tavallista nopeammin ja enemmän”, Siru toteaa.  

Sirulla ei ollut pohjalla alakohtaista kokemusta, joten oppimistahti ensimmäisenä vuonna on ollut nopeampi, kuin hän odotti: ”Yllätyin kuinka paljon olen jo ensimmäisenä vuonna oppinut ohjelmoinnista ja web-kehityksestä, vaikka ne olivatkin alkuun ihan hepreaa!

Ensimmäisen vuoden opinnoissaan Siru on kuitenkin suorittanut muiden opiskelijoiden tahdissa, ottaen kylkeen muutamia omavalintaisia kursseja Campus Onlinen kautta.

Tulevaisuus täynnä erilaisia mahdollisuuksia

Siru palaa kesällä töihin Jyväskylän kaupungille, mutta aikoo tehdä töiden ohella kesäopintoja. Ensi vuonna opintoja on tarkoitus jatkaa tutkinto-opiskelijana, mutta puolipäiväisenä: ”Voisin toisen vuoden olla 50 / 50, eli puolet töissä ja puolet opintovapaalla, koska tiedän että pystyn siihen”, Siru kertoo, mutta jatkaa: ”Viimeisen vuoden keskityn kuitenkin kouluun.

Sirulla on suunnitelmissa työpaikan vaihto, mutta hänellä ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, mihin vaihto tapahtuu: ”En vielä tiedä mikä se työkenttä on, koska työmahdollisuudet ovat niin laajat – en osaa vielä lokeroida itseäni mihinkään.

Siru kehottaa alanvaihtoa miettiviä tarttumaan tilaisuuteen: ”Ole rohkea. Minä jahkailin monta vuotta sen kanssa, mikä oikea ura olisi.” Siru huomauttaa myös, että aikuiskoulutustukimahdollisuudet tukevat tavallista opintotukea paremmin opiskelussa ja siten mahdollistavat opiskelun myös perhearjen ohella. 

Siru suositteleekin Jamkia ja erityisesti tietojenkäsittelyä opiskelupaikkana: ”TIKOlla on hirveän hyvä yhteishenki, opettajat ovat tosi mukavia, asiantuntevia ja helposti lähestyttäviä, ja tukea saa aina tarvittaessa. Ja naisia tarvitaan lisää alalla!