opiskelijatarina

Matkailualaa opiskeleva Mikko uskoo löytävänsä itselleen alalta merkittävän uran

Tourism Management -ohjelmassa opintojaan viimeistelevä Mikko Laine aikoo valmistumisensa jälkeen suunnata kohti kotimaista matkailuyrittämistä. Opintojen perässä Turusta Jyväskylään muuttanut Mikko kehuu Jyväskylää mukavaksi kaupungiksi, jossa on kaunista luontoa ja monipuolisia liikkumismahdollisuuksia.

Nhttps://www.jamk.fi/sites/default/files/styles/thumbnail/public/2023-10/Mikko%20Laine_opiskelijatarina.png?h=d1cb525d&itok=41XdWCQGuori mies seisoo toinen käsi lanteellaan lätsä ja silmälasit päässään ja katsoo kameraan

"Opiskelu Jamkissa alkoi suurella elämänmuutoksella, kun muutin Turusta Jyväskylään. Olin jo useamman kesän ollut töissä sukuni maatilalla Päijät-Hämeessä, jossa harjoitetaan vuokramökkiyrittämistä. Sieltä se idea lähti poikimaan matkailun opiskelemisesta, ja kauniina vappupäivänä 2020 heräsin pirteänä hyväksymiskirjeeseen sähköpostissani."

Kansainvälisellä alalla englanti on looginen opiskelukieli

"Matkailuala osoittautui mieluisaksi, olihan minulla jo tietynlainen käsitys alasta aikaisemman työkokemuksen pohjalta. Kansainväliseen tutkinto-ohjelmaan päädyin ihan vain sen vuoksi, että englanti taittuu ja koin sen tuovan lisäarvoa opinnoilleni. Matkailun ollessa hyvin kansainvälinen ala oli loogista valita opiskelut englanniksi.

Ironista kyllä, en ole itse kauhean matkailutyyppiä. Reissut ulkomaille metropoleihin eivät houkuttele, ennemmin nautin Suomen sisäisestä matkustelusta. Ilokseni huomasin, etteivät lähtökohtani opiskelemaan matkailualaa vaatineet minkäänlaista matkustustietämystä. Päinvastoin, koen että kokemattomana oli helpompi valjastaa oppimani tieto käytäntöön ilman sen suurempia ennakko-oletuksia siitä, millaista matkailun pitäisi olla."

Jyväskylä ja opinnot tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia

"Koulunkäynti on helppoa, kun sen voi peilata oman elämän suunnitelmiin. Näin ollen lähes jokainen koulutehtävä tulikin tehtyä vuokramökkipalveluiden pohjalta. Palvelupolut, markkinointi ja muut matkailualaan liittyvät aiheet ovat mielenkiintoisen monimutkaisia ja koen, että luovuus palkitaan palveluita suunnitellessa. Jos yksi kohokohta opinnoista pitäisi mainita, olisi se Restokisat. Minut valittiin edustamaan kolmen muun opiskelijan kanssa Jyväskylää restonomien vuosittaisiin kisoihin ja pronssia tuotiin kotiin. Oli mukava päästä osoittamaan omaa osaamista käytännössä.

Jyväskylä on mukava kaupunki opiskelijalle ja se näkyy katukuvassa. Eräs henkilö tapasi sanoa, että mitä pohjoisempaan menee, sitä aidompia ihmisiä tapaa, ja vaikka Jyväskylä ei nyt ihan pohjoisessa olekaan, tänne on kuitenkin löytänyt ihmisiä opiskelemaan Suomen joka kolkasta. Mielestäni ympäröivät metsät ja järvet antavat äärimmäisen arvokasta vastapainoa opiskelijan arjelle kirjojen ääressä ja liikkumismahdollisuudet pitävät mielen virkeänä. Terveellä kropalla on terve mieli."

Mikon tulevaisuus vie kohti kotimaista matkailuyrittämistä

"Itsellänihän ei ole enää muuta kuin opinnäytetyö jäljellä, jonka jälkeen suuntaan kohti kotimaista matkailuyrittämistä. Suomi on mielenkiintoinen maa matkailun suhteen ja haasteita palveluiden luomisessa löytyy. Siksi on tärkeää tunnistaa juuri ne asiat, jotka tekevät Suomesta eksoottisen niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin turisteille. Minut kuitenkin voi tulevaisuudessa löytää maaseudulta - eivät nuo urbaanit matkailukohteet oikein resonoi henkisellä tasolla. Ehkäpä se urbaanisuus ei muutenkaan ole tulevaisuudessakaan Suomen suurin voimavara turismin suhteen.

Matkailuala on paljon muutakin kuin hotellihuoneita ja nähtävyyksiä. Alati muuttuvassa maailmassa trendien seuraaminen ja globaalien ilmiöiden tulkitseminen tuovat jatkuvasti uusia potentiaalisia kohderyhmiä ja matkailukonsepteja. Uskon vahvasti, että tältä alalta on mahdollista löytää itselleen merkittävän uran."