artikkeli

Luontoympäristö toimii palautumisen lähteenä

Teksti
Likes, Työ- ja toimintakykyä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstölle (Vape-hanke)

Mitä hektisempää arki on, sitä tärkeämpi rooli palautumisella on. Ylivirittynyt keho ja mieli kaipaavat rauhoittumista, mutta rentoutuminen on usein helpommin sanottu kuin tehty. Luonto tarjoaa onneksi lukemattomia mahdollisuuksia kiireettömään oleiluun ja lomalaisen akkujen lataamiseen.

Henkilö istuu riippukeinussa katsoen järvimaisemaa selin kuvan katsojaan.

Pitkään odotettu loma nostattaa monen odotuksia. Sukulaisia ja tuttavia olisi tavattava, mökillä olisi paljon puuhaa, kalenteriin olisi merkattuna myös useampia juhlia ja tapahtumia. Nykyajassa kiireetön, rento oleskelu ja mielekkäiden asioiden tekeminen vaihtuvat liian usein stressintäyteiseen loma-ajan suorittamiseen. Lomakin voi viedä voimavaroja.

Kuulostaako tutulta? Lomalta töihin palattuasi tunnet itsesi yhtä väsyneeksi kuin lomalle lähtiessä? Voisitko tällä kertaa lomailla laadukkaaseen palautumiseen keskittyen? Tiesitkö, että lyhyilläkin luontokokemuksilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia.

Palautuminen on prosessi, jossa mieli ja keho elpyvät arjen kuormituksesta. Palautuminen suojaa elimistöä stressin haittavaikutusten kertymiseltä. Palautuminen ja kyky irrottautua työstä ovat olennaisia kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Palautuminen on yksilöllistä. Osa palautuu parhaiten lukemalla, toinen hakkaamalla halkoja ja kolmas tapaamalla ystäviä. Fyysinen aktiivisuus ja hikoilu tuovat myös monelle virtaa. Tärkeintä on tunnistaa oma kulloinenkin palautumisen tarve ja se, millaiset asiat toimivat itsellä parhaiten palautumisen keinoina.

Jokainen kaipaa joskus rentouttavia irtiottoja työarjesta. Vastapainona työn ja arjen kuormituksille luonto avaa mahdollisuuksia pelkkään oleiluun. Luonnossa ei tarvitse suorittaa. Miltä esimerkiksi tuntuisi vain sulkea silmät ja hengittää syvään?

Kun liikut luonnossa, tuoksut, äänet sekä muut sen tuottamat aistimukset tuottavat moniaistisia kokemuksia. Luonnon elvyttävä ja virkistävä vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, miten keskittymiskyky paranee, syke laskee ja verenpaine voi madaltua. Luonnossa liikkuminen tarjoaa myös mahdollisuuksia yhteiselle tekemiselle ja sosiaalisten siteiden vahvistamiselle.

Loma on oiva tilaisuus tutustua omaan lähiluontoon tai hakea jo entuudestaan tutuista maisemista uusia näkökulmia vaikkapa luontovalokuvia ottamalla. Mitä kiinnostavaa ympärilläsi huomaat? Mikä näyttää sinusta kauniilta? Mihin haluat pysähtyä ja millaiset maaston muodot houkuttelevat sinua luokseen?

Suomen luonto on vehreimmillään juuri nyt. Lähde siis ulos ja koe, mitä seikkailuja luonnolla on sinulle tarjottavanaan!

---

Kuvat: Teemu Ripatti

Yhteydenotot

Teemu Ripatti

Ohjelmakoordinaattori, Programme Coordinator
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504141449