artikkeli

Jamk kehittää älymaatalouden osaamisympäristöä

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Iita Appelgren
Ilmakuva Biotalouskampuksesta

Pohjoinen Keski-Suomi saa mittavan 3,5 miljoonan euron potin EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Finnish Future Farm -hankkeessa luodaan käytännönläheinen yhteiskehittämisen ympäristö ja osaamiskeskittymä Biotalouskampukselle Saarijärven Tarvaalaan. Hankkeen päätoteuttaja on Jamk ja osatoteuttaja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, ja kumppaneina merkittäviä yrityksiä, kuten Valtra, AGCO Power ja Neste sekä Saarijärven kaupunki.

Kaiken keskiössä on maatalousyrittäjä ja häneen kohdistuvien muutospaineiden ratkaisu alan huippuyritysten kanssa.

”Tällainen ekosysteemi on Suomesta puuttunut kokonaan. Olemme tunnistaneet sen tarpeellisuuden esimerkiksi biotalouden yrityskiihdyttämömme, BioPaavon, innovaatiokilpailuissa eli hackathoneissa”, sanoo Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen. ”Älymaatalouden huippuosaamiskeskittymän rakentamiseen myönnetty rahoitus avaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää ruoantuotannon kestävyyden ja kannattavuuden kehitystä sekä siihen perustuvaa uutta, kansainvälistä kasvuliiketoimintaa.” BioPaavo tunnetaan jatkossa nimellä BioBoosters by Jamk.

HRV Farm Oy edustaa hankkeessa viljelijänäkökulmaa. ”Odotan järkevästi käytäntöön sovellettavia tuloksia”, sanoo toimitusjohtaja Jari Valkola. ”Niiden avulla viljelijöiden pitäisi päästä taloudellisesti parempaan lopputulokseen, ja samalla töiden tehostua ja helpottua.”

”Tulevaisuuden tekniikat ja innovaatiot tulevat joka tapauksessa jollain aikajänteellä käytäntöön. Tämän kehityksen nopeuttajana Biotalouskampuksella voi olla merkittävä rooli. Hyvänä puolena on myös maatalouden perinteisen mielikuvan uudistaminen ja samalla mielenkiinnon lisääminen alaa kohtaan”, Valkola jatkaa.

22.11.2023