asiakastarina

Helppoa ja tehokasta – Elomaticin kokemus koulutusyhteistyöstä Jamkin kanssa

Teksti
Kirsi Knuuttila, Teemu Turunen
Kuva
Emma-Julia Matikainen, Elomatic

Elomaticin 10 asiantuntijaa perehtyivät kiertotalouteen strategiatasolta aina käytännön tekemiseen Elomaticin ja Jamkin yhteisesti toteuttamassa Bio- ja kiertotalousohjelmassa. Asiantuntijat saivat myös verkostoitua eri toimialojen asiantuntijoiden kanssa ja uusia näkemyksiä kiertotalouden ulottuvuuksista. 

Kirsi Knuuttila ja Teemu Turunen

Kesällä 2022 Elomatic ja Jamk syvensivät pitkäjänteistä yhteistyötään kumppanuussopimuksella. Opiskelija- ja opetusyhteistyötä laajennettiin Elomaticin asiantuntijoiden kouluttamiseen. Vuonna 2023 Elomatic halusi vahvistaa asiantuntijoidensa ymmärrystä kiertotaloudesta. 

Elomatic suunnitteli yhteistyössä Jamkin asiantuntijoiden kanssa kiertotalousosaamisen kehittämisohjelman vastaamaan työntekijöidensä osaamisen kehittämiseen. Se sisälsi Jamkin toteuttamaa koulutusta, Elomaticin sisäistä sparrausta, yritysvierailuja sekä työajalla itsenäisesti toteutettavia tehtäviä. Koulutusohjelman suoritti 10 prosessi-, kone- ja meriteollisuuden sekä energia-alan asiantuntijaa. 

Kaiken kaikkiaan, yhteistyö on ollut helppoa ja tehokasta. Mielestäni Jamkilla on hyvä kokonaisnäkemys kiertotalouteen ja Jamk on aallon harjalla yritysyhteistyössä.

Yhteistyön tavoitteena oli lisätä Elomaticin asiantuntijoiden ymmärrystä kiertotalouden mahdollisuuksista ja sen vaikutuksesta tulevaisuuden asiantuntijatyöhön. Asiantuntijat paneutuivat bio- ja kiertotalouden globaaleihin ajureihin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin tavoitteisiin. He tutustuivat kiertotalouteen ja kiertotalouden toimintamalleihin eri näkökulmista ja eri toimialoille. Viimeisellä kerralla asiantuntijat pääsivät irrottelemaan ja kokeilivat kiertotalouden liiketoimintamalleja Circula-pelillä. 

Kiertotaloudessa pitää päästää irti vanhasta ja rohkeasti kokeilla. Tämän Elomaticin asiantuntijat näkivät käytännössä Jyväskylän jätevedenpuhdistamon vierailulla. Myös ekskursio Metsä Fibren biotuotetehtaalle oli vaikuttava. 

Koulutusohjelmassa asiantuntijat tutustuivat myös asiakasyrityksiinsä bio- ja kiertotalouden näkökulmasta ja perehtyivät Suomen strategiseen kiertotalousohjelmaan kiertotalouskoulutuksen lisäksi.

Sisäisissä sparrauksissa asiantuntijat kävivät läpi keskeisiä kiertotalouteen liittyviä hankkeita ja niiden erityispiirteitä. Circular economy specialist Hanna Lausmaa kertoi, miten kiertotalous saadaan mukaan jo suunnittelu- ja kehitysvaiheeseen. Sparrauksissa huomioitiin myös se, miten ideasta kehitetään kaupallinen tuotantolaitos Business development director Teemu Turusen evästyksellä. 

Mitä hyötyä Elomaticille oli yhteisestä kiertotalousohjelmasta? Asiantuntijoiden kokonaisymmärrys kiertotaloudesta laajeni ja he tunnistivat uusia näkökulmia kiertotalouteen niin omalta asiantuntijuusalalta kuin muilta aloilta. Asiantuntijat saivat inspiraatiota, tietoja ja taitoja kiertotaloussiirtymään sekä tietenkin verkostoja oman yrityksen muihin asiantuntijoihin, jotka työskentelevät eri aloilla ja toimipisteissä. Kiertotaloudessa on tärkeää myös rohkeus kokeilla uutta!

”Kaiken kaikkiaan, yhteistyö on ollut helppoa ja tehokasta. Yhteinen kiertotalouskoulutusohjelma on pintaraapaisu tulevaisuuden teollisuuteen. Mielestäni Jamkilla on hyvä kokonaisnäkemys kiertotalouteen ja Jamk on aallon harjalla yritysyhteistyössä. Tulevaisuudessa toiveissamme on laajentaa ja syventää yhteistyötä”, kertoo Teemu Turunen Elomacticilta.

Jamk sai mahdollisuuden tehdä yhteistyötä eri toimialojen asiantuntijoiden kanssa ja kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä meriteollisuuden, koneenrakennuksen, prosessiteollisuuden ja energia-alan arjesta. 
 

Elomatic on suomalaisomisteinen, globaalisti toimiva yli 1300 asiantuntijan konsultointi- ja suunnittelutoimisto. Vihreä siirtymä ja kiertotaloussiirtymä vyöryvät vauhdilla Elomaticin kaikille liiketoiminta-aloille – prosessi- ja koneteollisuuteen, energia-alalle sekä lääke- ja meriteollisuuteen.