uutinen 15.5.2025

FinFoodNet - Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä

Suomen hallitusohjelmaan on asetettu tavoitteeksi kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan eri toimijoilta ja yrityksiltä yhteistä sitoutumista ja taloudellista panostusta, jotta toimintatapoja voidaan uudistaa ja yhteen sovittaa. 

FinFoodNet- hanke vastaa tähän haasteeseen ja luo alueiden välisen yhteistyöverkoston "Finnish Food Cities and Regions ". Innokaupungeista koostuva verkosto tukee ja kannustaa suomalaisia ruokaketjun yrityksiä panostamaan viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Innokaupungeista mukana ovat Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/HEVI-seutu ja hanketta toteuttavat Into Seinäjoki Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), LAB-ammattikorkeakoulu (LAB), Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia), Turun yliopisto (TY) ja Vantaan kaupunki.

Alueiden välinen yhteistyö, vertaistuki ja erilaisten tukimahdollisuuksien näkyväksi tekeminen ovat avainasemassa kannustamaan yrityksiä kansainvälistymiseen ja vientiin. FinFoodNet-hankkeessa kartoitetaan eri alueiden osaaminen, käytettävissä olevat kehitysalustat sekä mahdolliset kehityskohteet. Kartoituksen perusteella tuodaan esille alueelliset osaamisprofiilit. Tavoitteena on myös edistää TKI-klustereiden ja kehittämishankkeiden roolia viennin tukemisessa sekä vahvistaa kansainvälisiä TKI-verkostoja, luoden näin lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille. Kohderyhmänä ovat ruokaviennin toimijat, kuten yritykset, tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot sekä muut julkiset organisaatiot, jotka vaikuttavat hankekumppaneiden toiminta-alueilla.

Hankkeen tuloksena alueiden välinen yhteistyö ruokaviennissä vahvistuu, roolit ja osaamisalueet selkeytyvät ja tulevat tutuiksi toimijoille, mikä helpottaa yritysten ohjaamista tarjolla olevien palveluiden piiriin maakuntarajojen. Monialainen yhteistyö tukee uusien vientituotteiden ja -palveluiden kehittämistä sekä avaavat ovia uusille markkinoille, luoden kasvua ja menestystä kansainvälistymiselle. 

Euroopan unionin osarahoittama hanke toteutetaan 1.1.2025 - 31.12.2026. 

Lisätietoja:

Eija Iso-Ahola

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358442305042