uutinen 16.1.2024

BioBoosters tavoittelee 50 innovaatiohaastetta

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan biotalous on kestävän kasvun keskiössä ja sen edistäminen edellyttää sitä, että Suomessa pystytään luomaan alalle kilpailukykyisiä innovaatioita. Tähän tarpeeseen vastaa biotalouden yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamk. Kiihdyttämön ydintoimintaa on tarjota innovaatiotoimintaa vauhdittava kohtaamispaikka veturiyrityksille, pk-yrityksille ja startupeille sekä kehittäjille ja tutkijoille. 

Versoja pellolla

Neljän toimintavuotensa aikana BioBoosters – aiemmalta nimeltään BioPaavo – on järjestänyt erilaisia tapahtumia noin 120, ja niihin on osallistunut lähes 4000 kävijää. Yksi vaikuttavimmista palveluista on ollut hackathon eli innovaatiokilpailu, jossa etsitään ratkaisuja ja yhteistyökumppaneita veturiyritysten kestävyyshaasteisiin. BioBoosters -kiihdyttämö on järjestänyt tähän mennessä 20 hackathonia eli innovaatiokilpailua yhdessä kumppaneidensa kanssa. Hackathoneihin on osallistunut 94 tutkimuslähtöistä tai yritystiimiä ympäri Suomea ja Eurooppaa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun biotalouden yrityskiihdyttämö on julkaissut toimintaa konkretisoidakseen vaikuttavuussivuston, BioBoosted, joka tarjoaa tietoa esimerkiksi hackathonien taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Sivuston tilannehuoneesta voi tarkastella kiihdyttämön innovaatiohaasteiden tuloksia esimerkiksi kiertotalouden teemoittain ja suhteessa kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ratkaistujen haasteiden lisäksi BioBoosted-sivusto tarjoaa ajantasaista indikaattoritietoa hackathoneissa käynnistyneiden yhteistyöhankkeiden tuloksista, esimerkiksi markkinoille saatetuista uusista tuotteista ja palveluista. Innovaatiohaasteiden myötä on tähän mennessä käynnistynyt 37 yritysvetoista bio- ja kiertotalouden kehityshanketta, joista viisi on kansainvälisiä. Hankkeiden tuloksena markkinoille asti on saatu jo seitsemän uutta tuotetta tai palvelua. 

Tavoitteena on, että vuoden 2026 loppuun mennessä sivustolla esitellään 50 BioBoosters innovaatiohaastetta tuloksineen. Vaikuttavuussivusto konkretisoi biotalouden liiketoiminnan vastuullisuuden ja digitaalisen siirtymän edistymistä Suomessa – ja myös kansainvälisesti. BioBoosters hackathoneja on syksystä 2023 alkaen järjestetty Itämeren alueella myös verkostokumppanien toimesta. 

Tavoitelluista 50 haasteesta tulee parikymmentä olemaan kansainvälisten kumppanien kanssa järjestettyjä. Tämä yhteistyö vauhdittaa innovaatioyhteistyötä Itämeren biotalouden kärkialueiden kesken sekä avaa ovia suomalaisille yrityksille Itämeren markkinoilla. Tästä esimerkkinä voidaan mainita Pinja Group Oy voitto BioBoosters Hackathonissa Latviassa, jonka tuloksena on käynnistymässä kaupallinen yhteistyö Euroopan johtavan perunatärkkelyksen tuottajan kanssa. 

Näitä ja muita yhteistyötarinoita lisää BioBoosted-sivustolla: https://app.impactos.ai/fi/pub/situationroom/bphackatonchain

BioBoosters by Jamk -yrityskiihdyttämön toiminta on laajenemassa alkuvuonna 2024. Biotalouden ja agroteknologian startupeille ja varhaisen vaiheen yrityksille käynnistyy uusi, Suomessa ainutlaatuinen BioBoosters-kiihdyttämöohjelma, johon haku avautuu maaliskuussa 2024. Ohjelma yhdistää startupit ja kasvuyritykset loppukäyttäjien, sijoittajien ja veturiyritysten kanssa. Se toimii Jamkin Biotalouskampuksella Saarijärvellä osana bio- ja älymaatalouden fyysistä ja virtuaalista yhteiskehittämisen ympäristöä ja startup-ekosysteemiä. BioBoosters by Jamk tarjoaa mahdollisuuden 

  • veturiyrityksille bio- ja kiertotalouden (kestävyys)haasteisiin vastaamiseen 
  • startupeille ja varhaisen vaiheen yrityksille löytää kumppanuuksia ja kehittää omia tuote- ja palveluideoitaan potentiaalisen asiakkaan tarpeisiin vastaten 
  • asiantuntijoille tarjota ja kehittää omaa osaamistaan osana BioBoosters-mentoriverkostoa 
  • kaikille osallistujille päästä mukaan mittavaan kansainväliseen yritys- ja osaajaverkostoon bio- ja kiertotalousalalla 

BioBoosters by Jamk palvelee kasvunhaluisia startup-yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet biotaloudesta ja agroteknologiasta, innovatiivisia kumppaneita etsiviä suuryrityksiä sekä teemoista kiinnostuneita sijoittajia. Biotalouden yrityskiihdyttämö on monialaisen ja kansainvälisen asiantuntijaverkostonsa, fyysisen (ja pian myös virtuaalisen) älymaatalouden testausympäristön sekä useiden eri innovaatiopalveluidensa myötä vaikuttava toimija TEM:n biotalousstrategian edistäjänä. 

Tutustu BioBoostersin toimintaan

Lisätietoja

Tapani Sauranen

Projektipäällikkö, Project Manager
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358404805137

Anna Aalto

Projektipäällikkö, Project Manager
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358406402346

Annimari Lehtomäki

Johtava asiantuntija, Chief Specialist
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358504642563