uutinen 15.6.2022

Tekstiilijätteet taipuvat rakennuslevyiksi – SavottaHackathonin voittaja Greenful Finland tekee ongelmasta liiketoimintaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon innovaatiokilpailussa haettiin hyödyntämistapoja tekstiilijätteelle. Kilpailun voittajaehdotuksessa tekstiilijäte jalostetaan rakennuslevyiksi. Kilpailun voittajalla on tavoitteena ratkaista Euroopan tekstiilijäteongelma.

BioPaavo tekstiiliala hackathon

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo järjesti yhdessä Kasvu Openin kanssa ja Finn-Savotta Oy:n toimeksiannosta innovaatiokilpailun eli hackathonin, jossa haettiin uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille. 

Voittajaehdotuksessa tekstiilijäte jalostetaan rakennuslevyiksi, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti rakennusteollisuudessa tai vaikkapa sisustuselementteinä. Tulevaisuudessa Finn-Savotan tuotteet voivat olla myymälöissä esillä tilassa, jonka sisustus on toteutettu Savotan oman tekstiilituotannon sivuvirroista tehdystä materiaalista.  

”Ratkaisuehdotus vastasi annettuun haasteeseen mainiosti, ja heidän kanssaan päästään nopeasti eteenpäin. Hyvää ideassa oli myös se, että Greenful Finland aikoo toteuttaa keruuverkoston, jonka myötä myös muiden tekstiilituottajien sivuvirrat on mahdollista hyödyntää”, sanoi Finn-Savotta Oy:n laatujohtaja Harri Rautiainen. ”Yrityksen tavoitteet ovat korkealla: he haluavat ratkaista Euroopan tekstiilijäteongelman. Savotta voi olla osana ensimmäisen tehtaan materiaalivirtoja, pilotoimassa toimintamallia. Ratkaisu ja yrityksen arvomaailma vastaavat Savotan arvoja ja voivat tuoda tulevaisuudessa Savotalle brändiarvoa.” 

Muiden loppusuoralla olleiden tiimien ideat olivat myös kiinnostavia: Nordgroup Finlandin idea perustui hukkatekstiilien hyödyntämiseen ekologisen georakennuskankaan valmistuksessa, ja Finaje RRE:n idea taas perustui hukkatekstiilien käsittelyyn ja hyödyntämiseen kaasutuslaitoksessa energian ja tisleiden tuotannossa. 

SavottaHackathonin myötä käynnistyi myös yhteistyö Sideflow Oy:n kanssa, jonka johdosta kaikki Finn-Savotan tuotannossa syntyvät leikkuutähteet viedään tällä hetkellä Ukrainaan, jossa niistä tehdään naamiointiverkkoja. ”Teemme erittäin mielellämme tällaista humanitääristä yhteistyötä”, sanoi Harri Rautiainen. ”Toivottavasti sota kuitenkin päättyy pian, ja tarvetta naamiointiverkoille ei enää ole.” 

”Yhteistyössä saatiin erittäin hyvin näkyvyyttä ja hakijoita”, Finn-Savotta Oy:n hallituksen puheenjohtaja Uljas Valkeinen kiitti Jamkin biotalouden yrityskiihdyttämöä ja Kasvu Openia.  

”Biotalousinstituutin tuotekehitys- ja testausympäristöt ovat erinomainen mahdollisuus, kun uusia innovaatioita halutaan viedä eteenpäin”, muistutti Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen. 

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella, sekä Sitra. 

Lisätietoja: 
www.biopaavo.fi

Annimari Lehtomäki
Johtava asiantuntija 
etunimi.sukunimi@jamk.fi 
p. 050 464 2563 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Harri Rautiainen
Laatujohtaja 
etunimi.sukunimi@savotta.fi 
p. 0400 314 600 
Finn-Savotta Oy