uutinen 1.12.2022

Jamk ehdolla jopa kahden HoReCa-alan tunnustuksen saajaksi PRO-palkintogaalassa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on mukana PRO2023-finaalissa kahdessa kategoriassa: vuoden opettaja- sekä vuoden vastuullisuuspalkinnoissa. PRO on ravintola-, keittiö- ja kahvila-alojen (HoReCa) arvostetuin tunnustuspalkinto. Palkinnot jaetaan vuosittain 16 eri sarjassa. 

PRO on ravintola-, keittiö- ja kahvila-alojen (HoReCa) arvostetuin tunnustuspalkinto. Palkinnot jaetaan vuosittain 16 eri sarjassa. Vuoden PRO2023-finalistit julkistettiin 1.12., ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) on mukana kahdessa eri kategoriassa: vuoden opettaja- sekä vuoden vastuullisuuspalkinnoissa

Vuoden opettajaksi on ehdolla cocktailbaari DeLoreanista ja Liquid Kitchen -käsityölimonadeistakin tunnettu Jamkin lehtori Tomi Hiltunen. Vuoden vastuullisuuspalkintoon on ehdolla Jamkin osatoteuttama Mission Positive Handprint -hanke, joka on tehnyt yhteistyötä alan yritysten kanssa kehittääkseen ravitsemisalan pk-yritysten muutoskyvykkyyttä sekä edistääkseen entistä vastuullisimpien ja ekologisempien toimintatapojen omaksumista.

Vuoden opettaja on alansa ammattilainen ja positiivinen esimerkki alan monipuolisesta asiantuntijuudesta

Hiltunen on yksi kolmesta finalistista ja siten tunnustetusti yksi parhaista Suomen opettajista alalla. Hiltunen itse näkee opettamisen niin merkittävässä roolissa alalla, että näkisi mieluusti tunnustuksen kuuluvan jokaiselle opettajalle alalla:

”Minun mielestäni sellaista ei ole olemassakaan kuin Vuoden opettaja. Jokainen, joka herää aamulla kehittämään eikä seuraamaan, on vuoden opettaja”, kommentoi Hiltunen tunnustusta itselleen ominaiseen pirteään, mutta nöyrään tyyliin.

Hiltunen toimii lehtorina Jamkin matkailu- ja palveluliiketoiminnan ohjelmissa, opettaen mm. palveluliiketoiminnan perusteisiin ja toimintaympäristöihin sekä vastuulliseen ja kestävyyteen painottuvia opintojaksoja sekä suomeksi että englanniksi. Hiltunen on lisäksi yksi ehdolla olevan Mission Positive Handprint -hankkeen asiantuntijoista. Hän myös toimii Jyväskylän keskustassa sijaitsevan DeLorean-cocktailbaarin yrittäjänä.

”Yhdessä voimme tehdä ravintola-alasta vastuullisuuden edelläkävijän!”

Vastuullisuuspalkinto myönnetään taholle, joka tekee erityistä työtä kestävän kehityksen periaatteiden edistämiseksi HoReCa -alalla. Vuonna 2021 alkanut kaksivuotinen Mission Positive Handprint -hanke pyrkii tähän yhteistyössä alan yritysten kanssa, ja hankkeen projektipäällikkönä Jamkissa toimiva Heidi Colliander tiedostaa yhteistyön merkityksen hankkeen tuloksissa.

”Finaaliin pääseminen on huikea saavutus, josta kiitos kuuluu hankkeessa mukana oleville pilottiravintoloille sekä hankkeessa työskenteleville asiantuntijoille. Ne 30 ravintolaa Keski-Suomessa, Uudellamaalla ja Pohjois-Savossa, jotka ovat hankkeeseen mukaan lähteneet, ovat oman toimintansa kehittämisen kautta edistämässä ravintola-alan vastuullisuutta ja menestyksekästä liiketoimintaa laajemminkin!”

Mission Positive Handprint -hankkeen läpileikkaavat teemat ovat vastuullisuusviestintä, ruokahävikin hallinta, ruoan hiilijalanjälki, kestävät noutoruokapalvelut, uudet kestävät ruokapalvelukonseptit ja nyt erityisesti ajankohtaiseksi noussut energiakulutus. Myös sosiaalinen vastuu nousi yhdeksi teemoista mukana olevien ravintolayritysten ehdotuksesta. Hankkeen ravintolat saavat kokeiltavakseen valitsemiensa vastuullisuusteemojen toimintamalleja ja niitä tukevia digiratkaisuja hankkeen aikana.

”Ravintola-ala on ns. pellolta pöytään -ketjussa erittäin oleellinen tekijä ja ketjun vaikutukset maailman hiilidioksidipäästöihin, luonnon monimuotoisuuteen sekä eläinten terveyteen ovat suuret. Siksi jokainen alalla toteutettu vastuullisia toimintatapoja edistävä teko on tärkeä. Haluaisin esittää kiitoksen myös kaikille heille, jotka ovat ottaneet inspiraatiota hankkeestamme ja siinä syntyneistä ideoista oman toimintansa vastuullisuuden edistämiseen. Jokainen teko merkitsee, ja yhdessä voimme tehdä ravintola-alasta vastuullisuuden edelläkävijän!” Colliander visioi.

Jamk ja Savonian ammattikorkeakoulu toimivat hankkeessa osatoteuttajina ja hanketta koordinoi Laurean ammattikorkeakoulu. Hanke on jatkoa vuosina 2019–2021 toteutetulle Mission Zero Footprint -hankkeelle.

PRO-palkinnot jaetaan jo 21. kerran

PRO2023-finalistit julkaistaan 1.12.2022 ilmestyvässä Aromi-lehdessä ja propalkinnot.fi:ssä, jonka jälkeen finalistien ääniin on vielä mahdollisuus vaikuttaa – kuka tahansa voi käydä kilpailusivustolla antamassa kehuja ja kannustusta finalisteille, jonka lisäksi kannustusta kerätään netissä 15.12.2022 saakka. Saadut kommentit ja sitoutumiset julkaisuihin kootaan osaksi tuomaristopakettia.

PRO-tunnustuspalkinnot jaetaan tammikuussa 2023 jo 21. kerran työssään ansioituneille ravintola-, keittiö- ja kahvila-alojen ammattilaisille. Kilpailu järjestetään vuosittain ja sen organisoi Aromi-lehti yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. PRO-patsaat jaetaan Merikaapelihallissa Kaapelitehtaalla keskiviikkona 18.1.2023. PRO-tuomariston kokoonpanossa on huomioitu laajasti koko ravintola-, ammattikeittiö- ja kahvila-ala. 

Lisätietoja

Tomi Hiltunen

Lehtori, Senior Lecturer
Matkailu ja palvelut, Tourism and Service Business
Liiketoiminta, School of Business
+358505632505

Heidi Colliander

Projektipäällikkö, Project Manager
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358505629017