uutinen 23.2.2021

JAMKin Biotalousinstituuttiin perustetaan älymaatalouden soveltavan tutkimuksen tiimi

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa panostetaan biotalousalan ja erityisesti älymaatalouden tutkimukseen. JAMKin Biotalousinstituuttiin perustetaan älymaatalouden soveltavan tutkimuksen tiimi maaliskuun 2021 alussa.

JAMKin Biotalousinstituuttiin perustetaan älymaatalouden soveltavan tutkimuksen tiimi.png

Maataloustoimialan teknologinen kehitys on nopeaa, ja alan digitalisaatio sekä kannattavuuskehitys edellyttävät tiedolla johtamista. Suomessa älymaatalous on digitalisaation myötä hyvässä vauhdissa, mutta innovaatiot ja laajempi käyttöönotto vaativat monialaista ja käytännönläheistä soveltavaa tutkimusta.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun älymaatalouden soveltavaa tutkimusta johtaa 1.3.2021 alkaen MMT Hannu Haapala, joka on valittu Biotalousinstituutin johtavaksi tutkijaksi. Tiimiin kuuluvat samoin 1.3.2021 työnsä aloittava vanhempi tutkija, FT Gilbert Ludwig, sekä Biotalousinstituutin henkilöstöstä asiantuntija Jyrki Kataja ja tuntiopettaja Juho Pirttiniemi.

– Älymaatalouden soveltavan tutkimuksen tiimi on merkittävä askel Biotalousinstituutin ja koko Biotalouskampuksen kehityksessä kohti kestävän ruoantuotannon ja digitalisaation yhdistävää kansallisesti ja kansainvälisestikin merkittävää tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskittymää. Olen todella iloinen ja ylpeä, että saamme joukkoomme kaksi uutta huippuammattilaista vahvistamaan osaamistamme, sanoo JAMKin Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen.

Hannu Haapala on kansainvälisesti ansioitunut maatalousteknologian erityisosaaja, jolle älymaatalouden kokonaisvaltainen kehittäminen ja käytäntöön sovellettavien ratkaisujen hakeminen ovat tutkimustyön keskiössä. Haapala on toiminut aikaisemmin mm. tutkijana Suomen Akatemiassa, apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa, professorina ja yksikön johtajana MTT:llä, Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimusjohtajana ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajana.

Gilbert Ludwig on laajat kansainväliset verkostot omaava biotalousalan ammattilainen, jolla on vahva kokemus tutkimus- ja kehitystyöstä biotalouden, ympäristötieteiden, yrittäjyyden ja ICT:n aloilta sekä niiden rajapinnoista. Ludwig on toiminut aikaisemmin mm. Jyväskylän yliopistossa ja Metsäntutkimuslaitoksella ympäristö-, tutkimus-, projekti- ja koordinaattoritehtävissä, Bitcomp Oy:ssa asiantuntijana, JAMKin IT-instituutin projektipäällikkönä sekä Kansainvälisen Suoyhdistyksen pääsihteerinä.

– Uskon, että tutkimusryhmän monipuoliset taustat antavat erinomaisen mahdollisuuden tarttua ajankohtaisiin ja kansainvälisestikin haastaviin biotalouden ja älymaatalouden aiheisiin. Nyt tarvitaan poikkitieteellistä käytännönläheistä soveltavaa tutkimusta, joka tuottaa todellisia, käytäntöön laajasti sovellettuja innovaatioita. Tutkimuksen pitää toimia entistä tiiviimmässä yhteistyössä yritysten ja innovaatioiden loppukäyttäjien kanssa. Tässä Biotalousinstituutti tulee olemaan merkittävä toimija, sanoo Hannu Haapala.

– Monipuolinen tutkimusryhmä luo vankan pohjan maatalouden ja ruokatuotannon kestävälle kehitykselle; on ilo ja etuoikeus olla mukana tässä, täydentää Ludwig.

Lisätietoja:
Minna Lappalainen, johtaja, Biotalousinstituutti
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 630 0384
Jyväskylän ammattikorkeakoulu