uutinen 26.5.2020

JAMKin 3D-tulostimilla suojavisiirien pidikkeitä Keski-Suomen sairaanhoitopiirille

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on valmistanut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pyynnöstä suojavisiirien osia 3D-tulosteina. Muoviosien tulostaminen on jo arkipäivää, mutta tulevaisuudessa erityisesti metalliosien 3D-tulostaminen tulee olemaan kiinnostava tutkimus- ja kehityskohde.

JAMKin 3D-tulostimilla suojavisiirien pidikkeitä Keski-Suomen sairaanhoitopiirille.png

Koronavirukselta suojautumisessa käytetyt tarvikkeet ovat olleet kysyttyä tavaraa Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tämän haastavan kevään aikana. JAMKin soveltavan tutkimuksen tiimi sai huhtikuussa yhteydenoton sairaanhoitopiiriltä suojavisiirien pidikkeisiin liittyen ja 3D-tulostimet käynnistyivät vielä samana päivänä.

– Sairaalalla oli pikainen tarve suojavisiirien sangoille. Ryhdyimme välittömästi pohtimaan kuinka voisimme auttaa asiassa 3D-tulostuksen keinoin. 3D-malli kiinnittimille oli vapaasti verkosta saatavilla, mutta teimme sankoihin modifiointia sairaalasta saatujen palautteiden pohjalta, kertoo johtava tutkija, dosentti Matti Kurki JAMKista.

Sankoja voidaan käyttää useita kertoja, mutta sankoihin kiinnitettävät visiirit ovat kertakäyttöisiä. Tulosteiden materiaaleina on käytetty ABS-muovia sekä PLA-muovia, joka on valmistettu öljyn sijaan maissitärkkelyksestä.

– Tutkimme mihin kaikkeen 3D-tekniikka taipuu, mutta tuotantolaitokseksi kapasiteettimme puolesta emme taivu. Kiinnittimiä toimitetaan sairaanhoitopiirille sitä mukaan, kun niitä saadaan valmiiksi ja tarve jatkuu, kertoo Kurki.

– Tutkimuksellisesti mielenkiintomme on erityisesti 3D-metallimateriaalien tulostamisessa. Käynnistämme aiheesta kesäkuussa EAKR -rahoitteisen hankkeen, jonka tiimoilta tutkimusryhmä saa käyttöönsä uuden 3D-metallitulostimen.

Soveltavan tutkimuksen ryhmän tutkija, dosentti Tero Tuovinen liittyi maaliskuussa koronaviruksen seurauksena perustettuun Suomen COTACO 3D-tulostusryhmään. Ryhmä pohtii kuinka turvata sairaanhoidon materiaalipuutteita 3D-tulostamisen keinoin. Tarvikkeiden saatavuus hankalissakin olosuhteissa tulisi turvata.

– 3D-tulostimet alkavat yleistyä Suomessa ja niitä on paljon myös yksityisissä kotitalouksissa. Poikkeustilanteissa tulostimia voisi käyttää mm. suojatarvikkeiden tuottamiseen. 3D-malleja on vapaasti saatavilla ja ne ovat kaikkien halukkaiden käytettävissä ja tulostettavissa, kun toimivasta käyttöönottologistiikasta sovitaan, Tuovinen pohtii.

– Meillä modifioidun sankamallin 3D-malli toimitetaan kaikkien saataville JAMKin verkkosivujen kautta, Tuovinen jatkaa.

Ammattikorkeakoulukentässä ollaan yleisesti siirtymässä kohti tutkimuksellisempaa toimintamallia. JAMKin teknologiayksikköön perustettu uusi soveltavan tutkimuksen ryhmän vahvistaa automaation ja robotiikan vahvuusalalle painottuvaa soveltavaa tutkimusta. Eri alojen tutkimusryhmiä on perustettu myös JAMKin muihin yksiköihin.

– Tavoitteenamme on kehittää uusia, vahvoihin osaamisiin perustuvia sovelletun tutkimuksen kohteita yhteistyössä JAMKin sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. JAMKilla on selkeä rooli uusimman tiedon saattamiseen yhteiskunnan hyödynnettäväksi hyvien verkostojensa avulla. Reagoimme myös nopeasti muuttuvan maailman tarpeisiin kumppaneidemme akuutteja tarpeita tukien, toteaa ryhmän vetäjänä toimiva Kurki.

Lataa tästä suojavisiirin 3D-malli (STL-tiedosto)

Lisätietoja:
Matti Kurki, johtava tutkija
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 548 2230 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Tero Tuovinen, tutkija
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 050 441 3685 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu