uutinen 28.11.2019

Maajussien parisuhteet kuntoon – pariterapia voi auttaa uuteen alkuun

Maaseutuyrittäjien arki on työntäyteistä ja usein parisuhde jää yhteisen yrityksen pyörittämisen jalkoihin tai parisuhdetta ei koskaan ehdi muodostua kiireisen arjen vuoksi. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Kataja ry:n Yksissä -hanke vie apua suoraan maatiloille tarjoamalla terapeuttien tilakäyntejä maaseutuyrittäjille ja järjestämällä mm. parisuhdeviikonloppuja.

Kunnioittava, läsnäoleva kuuleminen on kaikkien ihmissuhteiden kulmakiviä. Kaikki ihmiset haluavat tulla nähdyksi sekä kuulluksi omana itsenään ja tämä pätee myös maaseutuyrittäjiin, koska maaseudulla puhumattomuuden kulttuuri elää edelleen vahvana. Usein ajaudutaan tilanteeseen, missä toinen maaseutuyrittäjäpariskunnista herää jossain vaiheessa huomaamaan oman hyvinvoinnin ja parisuhteen hoitamisen tärkeyden, mutta toinen ei ole muutokseen valmis.

– Tutkimusten mukaan parisuhteille on muutenkin yhä vähemmän aikaa, mutta maatalouden harjoittajilla aika tuntuu olevan vielä enemmän kortilla ja taloudellinen ahdinko usein pahentaa tilannetta. Parisuhdeongelmat näkyvät myös seksuaalisuudessa, kun ei löydetä yhteistä aikaa, jolloin kumpikin osapuoli voisi rennosti ja tyytyväisenä nauttia seksistä, kertoo Yksissä -hankkeen projektipäällikkö, seksuaali- ja pariterapeutti Riitta Ala-Luhtala.

Parisuhdeongelmat kertautuvat maaseutuyrittäjien keskuudessa, koska työrooli on niin iso osa heidän elämäänsä. Väsyneinä ja stressaantuneina kommunikointi voi muuttua äreäksi tiuskimiseksi, joka loitontaa pariskunnan osapuolia entisestään. Ajan niukkuuden vuoksi hyödyllistä olisi ottaa kynä käteen ja merkata parisuhdeajat kalenteriin jo etukäteen.

– Maaseutuyrittäjät hyötyvät ulkopuolisesta näkökulmasta ja uusista toimintatavoista sekä keinoista parisuhteen parantamiseksi. Alkuun voi olla hankala päästä ilman ulkopuolisen apua, koska loukatuksi tulemisen tunteet voivat olla todella syvällä eikä näistä ole totuttu puhumaan. Ehkä vastoin yleisiä odotuksia maaseudulla asuvat sitoutuvat yleensä hyvin terapiaan, Ala-Luhtala sanoo.

Kaiken kaikkiaan ihmisen tyytyväisyys rakentuu toimivasta arjesta ja hyvästä parisuhteesta, jossa omat tarpeet, toiveet ja unelmat voivat toteutua. Toiselta kaivataan arvostusta, kunnioitusta ja positiivista palautetta sekä kykyä avautua kumppanille. Tärkeiksi tekijöiksi nousee myös luottamus suhteen kestoon, ristiriitatilanteiden vähyys ja tyydyttävä seksielämä. Hankkeen toiminnalle on ollut kysyntää ja tilakäynneille on ajeltu ympäri Keski-Suomea. Yksinäisyyteen on pyritty löytämään ratkaisuja järjestämällä sinkkutapahtumia ja tarjoamalla deittivinkkejä. Mukaan lähteville pariskunnille on järjestetty myös parisuhdeviikonloppuja, joiden aikana päästään suhteen parantamisessa paljon syvemmälle.

Yksissä -hankeessa panostetaan Keski-Suomen maaseudun ihmissuhteiden hyvinvoinnin tukemiseen vuosien 2018-2020 aikana. Hanketta ovat toteuttamassa Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Parisuhdekeskus Kataja ry laajan maaseutu- ja sotetoimijoiden verkoston kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Lisätietoja hankkeesta:
www.jamk.fi/yksissa
www.facebook.com/yksissa

Riitta Ala-Luhtala
Projektipäällikkö, Yksissä -hanke
Seksuaali- ja pariterapeutti (NACS), Kliininen seksologi (NACS), Psykoterapeutti (ET)
p. 040 553 5649
[email protected]